Αθήνα

15 oC

αίθριος καιρός

Μόνιμα μέτρα με... προεκλογικό άρωμα: Η ανάλυση των εξαγγελιών Τσίπρα και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Ούτε ο πρωθυπουργός αρνήθηκε το προεκλογικό άρωμα που έχει το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε από το Ζάππειο, αφού είπε πως γι’ αυτό θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και αύριο από τη Βουλή και στις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές από τους πολίτες.

Ούτε ο πρωθυπουργός αρνήθηκε το προεκλογικό άρωμα που έχει το πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε από το Ζάππειο, αφού είπε πως γι’ αυτό θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και αύριο από τη Βουλή και στις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές από τους πολίτες.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Επιχείρησε, ωστόσο, να το ξορκίσει, εμμένοντας κυρίως στο μόνιμο χαρακτήρα των μέτρων, δίνοντας έτσι και απάντηση στις αιτιάσεις της ΝΔ περί επιδοματικής πολιτικής. Ο Αλέξης Τσίπρας με το «καλησπέρα», άλλωστε, φρόντισε να τονίσει ότι η συνέντευξη Τύπου και η ανακοίνωση του πακέτου μέτρων ουδόλως επισπεύστηκε από τις εκλογές ή την αρνητική για την κυβέρνηση επικαιρότητα, αλλά ήταν προγραμματισμένη.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης θα δοθεί σε δύο δόσεις: μία άμεσα και μία το 2020, αν και τα μέτρα του θα νομοθετηθούν σύντομα. Επίσης, εμφανίστηκε βέβαιος ότι το αφορολόγητο δεν θα περικοπεί, ενώ ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός Ειδικού Λογαριασμού στον οποίο ήδη μεταφέρθηκαν 5,5 δις ευρώ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «μαξιλαράκι» για να μειωθεί στην πράξη κατά μία μονάδα ο στόχος του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα, εφόσον δεν αναθεωρηθεί ή δεν επιτευχθεί σε κανονικές συνθήκες.

Στο πακέτο μέτρων, πάντως, δεν περιλαμβάνονται τα συμφωνημένα αντίμετρα του 2020, ήτοι η μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή από 22% σε 20% και η περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ. Επίσης, η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης θα ισχύσει από εισοδήματα κάτω των 20.000 ευρώ και όχι 30.000 ευρώ, όπως προβλέπεται στα αντίμετρα.

Τα άμεσα μέτρα είναι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 24% στο 13% και η μετάταξη όλων των τροφίμων στο συντελεστή του 13%, η μείωση του ΦΠΑ για το ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο στο 6% (από 13%) και η χορήγηση 13ης σύνταξης. Αυτή θα δοθεί έως τα τέλη του μήνα, θα είναι μόνιμη παροχή και θα είναι κλιμακωτή (έως 500 ευρώ το 100% της σύνταξης, από 501-600 ευρώ το 70%, από 601-1.000 ευρώ το 50% κι από 1.001 ευρώ και πάνω το 30%.

Στο πακέτο για το 2020 περιλαμβάνεται η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ, η αύξηση του συντελεστή απόσβεσης των επενδύσεων στο 150%, η μείωση του μεσαίου συντελεστή του ΦΠΑ από 13% στο 11%, εκπτώσεις και φοροαπαλλαγές για αγροτικούς συνεταιρισμούς και τα μέλη τους, μείωση του ΕΝΦΙΑ σε νησιά με πληθυσμό έως 1.000 άτομα, μείωση του φορολογικού συντελεστή σε νησιά έως 3.100 κατοίκους κι επιδότηση εργοδοτικών κι εργατικών εισφορών κατά 80% για μισθωτούς έως 25 ετών και κατά 25% έως 29 ετών.

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στα μέτρα Τσίπρα. Η ΝΔ, σε ανακοίνωσή της, υποστηρίζει ότι ο πρωθυπουργός υιοθετεί δικές της προτάσεις υπό το βάρος της επερχόμενης εκλογικής ήττας. «Προφανώς αυτές είναι καλοδεχούμενες, ακόμη κι αν επί της ουσίας φέρνει για προφανείς λόγους την άνοιξη τα επιδόματα που έδινε τα Χριστούγεννα», καταλήγει η ανακοίνωση. Επικρίνει δε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν αποδέχεται την πρόταση της ΝΔ να μη μειωθεί εδώ και τώρα το αφορολόγητο, ενώ για τα μέτρα του 2020 από την οδό Πειραιώς τονίζουν πως «είναι ανάξιες σχολιασμού, αφού όλοι γνωρίζουν πως σε λίγους μήνες ο κ. Τσίπρας δεν θα είναι πλέον πρωθυπουργός».

Το Κίνημα Αλλαγής, σε δική του ανακοίνωση, χαρακτηρίζει ψηφοθηρικά τα μέτρα της κυβέρνησης κι υποστηρίζει ότι «σήμερα ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά ξεκίνησε προεκλογικό αγώνα για τις εθνικές εκλογές. […] Οι πολίτες χρειάζονται και το τελευταίο ευρώ που τους επιστρέφει, αλλά δεν τρώνε κουτόχορτο. Η απόγνωση και ο πανικός τον οδηγούν. Στο Ζάππειο μας τα είπαν κι άλλοι και για να μην ξεχνιόμαστε, 10 πήρε κι ένα επιστρέφει», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Send this to a friend