Αθήνα

28 oC

ελαφρές νεφώσεις

Μπαράζ πρωτοβουλιών και περιοδειών Τσίπρα και κυβερνητικών στελεχών ανά την Ελλάδα με σημαία το σύνθημα «ήταν δίκαιο και γίνεται πράξη»

Τον πυρήνα της προεκλογικής καμπάνιας με την ανάδειξη της φράσης «ήταν δίκαιο, γίνεται πράξη» αρχίζει να «αποκαλύπτει» η κυβέρνηση με μπαράζ θετικών πρωτοβουλιών και περιοδειών ανά την Ελλάδα.

Τον πυρήνα της προεκλογικής καμπάνιας με την ανάδειξη της φράσης «ήταν δίκαιο, γίνεται πράξη» αρχίζει να «αποκαλύπτει» η κυβέρνηση με μπαράζ θετικών πρωτοβουλιών και περιοδειών ανά την Ελλάδα.

ΓΡΑΦΕΙ Η Φώφη Γιωτάκη

Τον κεντρικό ρόλο αναλαμβάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος στοχεύει αναμφίβολα στην τόνωση της κυβερνητικής αξιοπιστίας και στην προσέγγιση ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ του 2015 που έχουν μετακινηθεί και παραμένουν στην δεξαμενή των «αναποφάσιστων» στα γκάλοπ.

Η μη περικοπή των συντάξεων και μια σειρά θετικών μέτρων για τους ανέργους, τις ευπαθείς και πληττόμενες πληθυσμιακές ομάδες από την πολυετή κρίση, την μεσαία τάξη που έχει συμπιεστεί από την υπερφορολόγηση και τη νέα γενιά, δεν είναι παρά τα πρώτα «κλειδιά», που επιλέγει η ηγεσία της κυβέρνησης για να ξεκλειδώσει ευκαιρίες επαναπροσέγγισης στοχευμένων κοινών, με αφετηρία τις νομοθετικές παρεμβάσεις εντός Βουλής.

Τα μηνύματα του πρωθυπουργού από την Κάλυμνο

Την ίδια ώρα ο κ. Τσίπρας, υπουργοί και βουλευτές ηγούνται κυβερνητικών κλιμακίων που περιοδεύουν ανά την Ελλάδα σε μια οιονεί προεκλογική περίοδο. Όπως στα Καλάβρυτα, έτσι και στην Κάλυμνο σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί συγκεκριμένα να καταδείξει μια συνέχεια λόγων και πράξεων κατά την πρώτη φάση της μεταμνημονιακής εποχής. Απευθυνόμενος στους κατοίκους της Καλύμνου υπενθύμισε για παράδειγμα τις εξαγγελίες του μετά την έξοδο από το μνημόνιο τον περασμένο Αύγουστο και από το βήμα της φετινής ΔΕΘ, αλλά και τις δεσμεύσεις του ένα χρόνο πριν για τα Δωδεκάνησα.

«Είναι ξεχωριστές – ιστορικές θα έλεγα – οι μέρες που ζει πλέον ολόκληρη η πατρίδα μας. Οι μέρες της εξόδου από τη σκληρότερη περίοδο της πρόσφατης ιστορίας της. Τον προηγούμενο Αύγουστο, από ένα άλλο ξακουστό νησί του τόπου μας, μίλησα για την αρχή μιας νέας δημιουργικής εποχής για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Και από τότε μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση εργάζεται ακατάπαυστα για να μπουν τα πρώτα θεμέλια», λέει χαρακτηριστικά από την Κάλυμνο ο πρωθυπουργός και συνεχίζει στον ίδιο τόνο:

«Και το πρώτο, το πιο στιβαρό απ’ όλα είναι το θεμέλιο της κοινωνικής δικαιοσύνης. Για το λόγο αυτό νομοθετούμε διαρκώς μια σειρά από παρεμβάσεις για την αποκατάσταση των αδικιών της μνημονιακής περιόδου και τους επόμενους μήνες, να είστε σίγουροι, θα προχωρήσουμε σε ακόμα περισσότερες. Διότι το τέλος του μνημονίου για μας, σημαίνει την υποχρέωση να βελτιωθεί σταδιακά η ζωή των πολιτών αυτής της χώρας, που πέρασε πολλά. Η αποκατάσταση των αδικιών είναι λοιπόν, πρώτιστο καθήκον. Δεν είναι όμως το μοναδικό. Πρέπει να σχεδιάσουμε, να οργανώσουμε το μέλλον αυτού του τόπου. Για να το πω, όπως θα το’ λεγαν οι ναυτικοί μας: Πρέπει να επισκευάσουμε τις ζημιές που προκάλεσαν στο καράβι μας η φορτούνες, αλλά κυρίως πρέπει να αποφασίσουμε πού ακριβώς θέλουμε να μας πάει αλλά και από ποια διαδρομή».

Αναφερόμενος δε στο όραμα για μια σύγχρονη Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ειδικότερα την δρομολόγηση των δεσμεύσεων μετά την περσινή επίσκεψή του στην Κάλυμνο. Έκανε λόγο για ένα ιστορικό γεγονός που λειτούργησε ως αφορμή για να επιστρέψει γρήγορα, όπως είπε, πίσω στο νησί της Καλύμνου. Και εξήγησε: «Θέλω όμως να κλείσω με δυο λόγια για το ιστορικό γεγονός που αποτέλεσε την αφορμή για τη συνάντηση μας σήμερα εδώ. Πέρυσι στα Θεοφάνεια, δεσμεύτηκα ενώπιον σας, ότι θα δικαιωθεί ένα πάνδημο αίτημα όλων των Δωδεκανησίων. Η Κάλυμνος – ένας από τους πιο ξακουστούς τόπους καταγωγής ελλήνων ναυτικών - θα αποκτήσει Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού. Και σήμερα, λιγότερο από ένα χρόνο μετά, η δέσμευση αυτή γίνεται πράξη. Γιατί έτσι εμείς στηρίζουμε και επενδύουμε στα νησιά μας. Γιατί έτσι εμείς τιμούμε την πλούσια ναυτική παράδοση αυτού του τόπου. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάστηκε να ψηφιστεί από τη Βουλή η ίδρυση και η στελέχωσή της».

Όπως τόνισε στη συνέχεια: «Έχουν ήδη προβλεφθεί 12 συνολικά θέσεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού καθώς και η δυνατότητα πρόσληψης έκτακτου προσωπικού. Στην ακαδημία θα φοιτήσουν για το έτος 2018-2019, 70 σπουδαστές. Και αυτή τη στιγμή έχουν εγγραφεί 55 και αναμένεται να γίνουν μετεγγραφές πρωτοετών σπουδαστών από άλλες ΑΕΝ που επιθυμούν να φοιτήσουν στο νησί. Με αυτό τον τρόπο θα λειτουργήσουν δύο τμήματα πλοιάρχων, αντί για ένα που είχε αρχικά προβλεφθεί. Για τη λειτουργία της Σχολής, κατά το πρώτο έτος, έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια όλου του απαραίτητου εξοπλισμού, όπως ηλεκτρονικοί υπολογιστές και προσομοιωτής γέφυρας, ενώ αναμένεται η ολοκλήρωση της προμήθειας του υλικοτεχνικού εξοπλισμού, για τα επόμενα έτη, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Και τέλος, για τη στέγασή της Ακαδημίας, παραχωρήθηκε από το Δήμο Καλυμνίων αυτό το υπέροχο νεοκλασικό κτίριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου, το «Βουβάλειο Παρθεναγωγείο», ενώ το 1ο Δημοτικό Σχολείο του νησιού θα μεταστεγαστεί στο νέο, σύγχρονο και ανακατασκευασμένο «Καρπάθειο». Σήμερα η ελληνική κυβέρνηση κάνει το χρέος της, απέναντι σας και απέναντι στις επόμενες γενιές. Έτσι θα συνεχίσουμε. Με σχέδιο, με όραμα και σκληρή δουλειά, για να ξημερώσουν νέες, καλύτερες μέρες για τα νησιά μας και ολόκληρη την πατρίδα».

Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε επίσης με την ομιλία του ότι:

«Η Ελλάδα έχει πληρώσει πολύ ακριβά – ακόμα και στα χρόνια της επίπλαστης ευημερίας – μια συνειδητή επιλογή εγκατάλειψης των περιοχών εκτός των αστικών κέντρων και φυσικά των νησιών. Ειδικά για τα νησιά, το μοναδικό πάγιο ενδιαφέρον της κεντρικής κυβέρνησης αφορούσε τον τουρισμό στα νησιά και μόνο. Αποτελεί στρατηγική μας επιλογή, να εγκαταλείψουμε αυτή την πολύ κακή παράδοση. Και να στηρίξουμε έμπρακτα τα νησιά μας.

Αναβαθμίζοντας τις υποδομές, ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις, στηρίζοντας τις δομές υγείας και παιδείας στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου.

Βασικό στοιχείο αυτής μας της στρατηγικής είναι η εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου. Είναι ένα μέτρο που απαντά στις πραγματικές ανάγκες των νησιωτών, στηρίζει στην πράξη τις νησιωτικές κοινωνίες, δημιουργεί αναπτυξιακές ευκαιρίες και αποτελεί πρότυπο νησιωτικής πολιτικής, καθώς εφαρμόζεται σε μεταφορά επιβατών, προϊόντων και καυσίμων, παράλληλα.

Τρέχει ήδη η πιλοτική εφαρμογή του μέτρου σε 49 νησιά, ανάμεσα στα οποία και η Κάλυμνος. Από 1/1/2019 θα εφαρμοστεί σε όλα τα νησιά της Ελλάδας, πλην Κρήτης, Ευβοίας και Λευκάδας.

Από 1/1/2019, επίσης θα εφαρμοστεί πιλοτικά η επιδότηση καυσίμων σε μικρά και απομονωμένα νησιά. Το μέτρο επιδοτείται αποκλειστικά από εθνικούς πόρους του ΠΔΕ, ύψους 570 εκ. ως και το 2021. Η περίπτωση της Καλύμνου αποδεικνύει τα οφέλη αυτού του μέτρου.

Από 1/7/2018 μέχρι τώρα (3/12/18) γράφτηκαν στην πλατφόρμα του μέτρου περίπου 5.000 κάτοικοι και πραγματοποίησαν περίπου 2.000 ταξίδια.

Αναφορικά με τις επιχειρήσεις του νησιού, στο μέτρο συμμετέχουν 139 επιχειρήσεις και έχουν καταχωρηθεί 2.487 παραστατικά (τιμολόγια μεταφοράς δηλαδή), δαπάνη που αντιστοιχεί σε 262.646,48 ευρώ.

Οι επιχειρήσεις, για το πρώτο τρίμηνο της εφαρμογής, πρόκειται να λάβουν επιστροφή, χάρη του μέτρου, 150.620€ το οποίο αντιστοιχεί σε 57,35% της συνολικής δαπάνης για μεταφορικά που έχουν πληρώσει.

Κατά μέσο όρο, η κάθε επιχείρηση θα χρηματοδοτηθεί με 2.642,46 €, για το πρώτο τρίμηνο εφαρμογής. Αν κανείς κάνει την αναγωγή στο έτος, ο μέσος όρος προσεγγίζει τις 10.000 € ανά επιχείρηση.

Δεν μένουμε όμως μόνο εκεί. Για την Κάλυμνο έχουμε ήδη προχωρήσει τις απαραίτητες ενέργειες για τη δημοπράτηση και την ένταξη στα σχετικά προγράμματα, σημαντικών έργων πνοής για το νησί.

- Ασφαλτοστρώσεις Δημοτικού Οδικού Δικτύου με πρόσβαση σε τουριστικές-  αρχαιολογικές- λιμενικές εγκαταστάσεις- 1,9εκ €.

- Παραλιακή Οδός Βούβαλη - 200.000€.

- Πλακοστρώσεις ιστορικών σημείων Καλύμνου- 740.000€.

- Προμήθειες σύγχρονου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού ύψους 4εκ € και προμήθεια ψηφιακού ακτινογραφικού μηχανήματος κόστους 120.000€ και προμήθεια αξονικού τομογράφου κόστους 350.000€ για το Κέντρο Υγείας Καλύμνου. Έχουν ενταχθεί στο ΠΕΠ Ν. Αιγαίου και σε πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας, αντίστοιχα και έχουν ήδη εγκριθεί.

- Νέο κλειστό γυμναστήριο Δήμου Καλυμνίων- 2,15εκ €.

- Συντήρηση και αναβάθμιση Δημοτικού Σχολείου Τελένδου- 110.000€

- Προμήθεια συστήματος παρακολούθησης ποιότητας ύδατος και μείωσης απωλειών δικτύων ύδρευσης της ΔΕΥΑ Καλύμνου- 2.4εκ €

- Λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας στο Δήμο Καλυμνίων που ήδη εξυπηρετεί με υπηρεσίες και παροχές κοινωνικού χαρακτήρα, πολίτες και ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. 172,800€

- Εκτελείται η ανέγερση διώροφου κτιρίου συνολικής επιφάνειας 600 τμ περίπου, για βρεφονηπιακό σταθμό στον οικισμό Πόθιας, δυναμικότητας 60 νηπίων- 1εκ €

- Εντός του 2017 ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση και λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης στις νήσους Ψέριμο και Τέλενδο του Δήμου Καλύμνου, δυναμικότητας 100 κυβικών μέτρων.

Ενώ τέλος, κάτι που δεν αφορά στις υποδομές, αλλά έχει ξεχωριστή σημασία για την ιστορία και την παράδοση αυτού του τόπου.

Στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2014-2020 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη διάσωση παραδοσιακών ξύλινων αλιευτικών σκαφών, το πρώτο σκάφος υιοθετήθηκε από τον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας ΑΕ και έχει ήδη τοποθετηθεί στο υποκατάστημά του, στην Ιχθυόσκαλα της Καλύμνου.

Όπου και εκτίθεται σε χώρο προσβάσιμο στο κοινό, προκειμένου να κρατήσει ζωντανή την πολιτιστική κληρονομιά μιας κοινωνίας συνυφασμένης με τη θάλασσα και τους καρπούς της. Πρόκειται για το καΐκι Άγιος Νικόλαος. Αυτές λοιπόν είναι οι ενέργειες που αποδεικνύουν την έμπρακτη έγνοια μας για τον τόπο σας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον πρωθυπουργό συνόδευσαν στο ταξίδι του στην Κάλυμνο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο υπουργός Ναυτιλίας και Ναυτιλιακής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης, οι κ.κ Σαντορινιός, Κουρουμπλής, βουλευτές κα.

Send this to a friend