• Σάββατο, 7 Δεκεμβρίου
  • 21:01

Αθήνα

13 oC

ελαφρές νεφώσεις

Μπαρόζο: «Οι αγορές περιμένουν νίκη Μητσοτάκη στις εκλογές»-Βολές κατά Καραμανλή για το έλλειμμα του 2009

Στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών μίλησε ο Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν και νυν επικεφαλής της Goldman Sachs International έκανε την εκτίμησή του για τις επικείμενες εκλογές και έριξε ευθείες βολές κατά της κυβέρνησης Καραμανλή για το έλλειμμα του 2009.

Στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών μίλησε ο Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν και νυν επικεφαλής της Goldman Sachs International έκανε την εκτίμησή του για τις επικείμενες εκλογές και έριξε ευθείες βολές κατά της κυβέρνησης Καραμανλή για το έλλειμμα του 2009.

Συγκεκριμένα, αποκάλυψε ότι δεν είχε προειδοποιήσει την Ελλάδα το 2009 για υπέρβαση ελλειμμάτων γιατί δεν γνώριζε τα νούμερα, αφήνοντας ευθείες βολές κατά της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή. «Ξέραμε ότι το έλλειμμα ήταν πολύ υψηλό, αλλά όταν ήρθε ο Γ. Παπανδρέου μάθαμε πόσο ήταν» είπε χαρακτηριστικά.

Από το βήμα του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, επικεφαλής της Goldman Sachs International και πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας κατέθεσε επίσης την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εθνικές εκλογές του 2019 στην Ελλάδα θα πρέπει πρώτα να αποδείξει τη δέσμευση και την αφοσίωσή της στο πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων και μόνο μετά να διεκδικήσει μια αναθεώρηση των συμφωνηθέντων για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος και τη μείωση των φορολογικών βαρών.

Ο κ. Μπαρόζο ερωτηθείς από τον Νίκο Χατζηνικολάου και ερωτηθείς αν πιστεύει ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να πετύχει τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος και των φορολογικών βαρών, επισήμανε ότι η χώρα βρίσκεται σε πολύ ευαίσθητη στιγμή, λόγω των φετινών εκλογών, κι αυτό είναι επικίνδυνο, καθώς στη διάρκεια των προεκλογικών περιόδων οι κυβερνήσεις τείνουν να ξοδεύουν για παροχές.

«Πιστεύω ότι το πρώτο που πρέπει να γίνει από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές είναι να δείξει δέσμευση επί των μεταρρυθμίσεων. Να φανεί η πρόθεση της νέας κυβέρνησης για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις, περισσότερες επενδύσεις και θέσπιση μέτρων φιλικών για την επιχειρηματικότητα (...) Η άποψή μου είναι πρώτα δούλεψε και μετά δείξε την απαραίτητη θέληση να πετύχεις καλύτερες συνθήκες», είπε.

«Δε ξέραμε πόσο ήταν το έλλειμμα»

Είχε προειδοποιήσει η Κομισιόν την Ελλάδα για την επερχόμενη κρίση; «Δεν είχαμε προειδοποιήσει την Ελλάδα, γιατί δεν γνωρίζαμε τα νούμερα. Ξέραμε ότι το έλλειμμα ήταν πολύ υψηλό, αλλά όταν ήρθε ο Γ. Παπανδρέου μάθαμε πόσο ήταν (...) Τα στοιχεία που λαμβάναμε δεν ήταν ακριβή, οπότε δεν μπορούσαμε να αναλάβουμε δράση», σημείωσε. Πρόσθεσε ότι η Κομισιόν είχε προτείνει στα κράτη-μέλη να εγκρίνουν την αύξηση των αρμοδιοτήτων της Eurostat, αλλά αυτή η πρόταση είχε απορριφθεί ως πολύ παρεμβατική και μόνο μετά, υπό το φως των νέων εξελίξεων, έγινε αποδεκτή. Η Ευρώπη έχει πολιτικό χρέος απέναντι στην Ελλάδα

Πόσο κοντά έφτασε τελικά η Ελλάδα στην έξοδο από την ευρωζώνη;

«Η Ελλάδα έφτασε πολύ κοντά στο Grexit» υποστήριξε ο κ. Μπαρόζο και πρόσθεσε ότι, παρότι υπήρχε από πολλές πλευρές ξεκάθαρη θέση και πίεση για την έξοδό της (μεταξύ άλλων από μέρος του πολιτικού συστήματος στη Γερμανία και την Ολλανδία, αλλά και από πλευράς στελεχών του ΔΝΤ), η Κομισιόν ήταν πάντα υπέρ της παραμονής της χώρας στην ευρωζώνη, μεταξύ άλλων, γιατί υπήρχε και ο φόβος ότι αν η Ελλάδα "έπεφτε", θα ακολουθούσε η Πορτογαλία και μετά η Ιταλία και η Ισπανία.

Αν η Ελλάδα έφευγε από την ευρωζώνη, πρόσθεσε, αυτό θα ήταν χειρότερο και για την ίδια και για την υπόλοιπη Ευρώπη. «Εγιναν λάθη από την ελληνική πλευρά, αλλά και από την ευρωπαϊκή. Κάποιες χώρες έπρεπε να είναι πιο γενναιόδωρες και να δείχνουν μεγαλύτερη αλληλεγγύη» υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε πως το γεγονός ότι δεν υπήρχε συναίνεση στην Ελλάδα, σε επίπεδο πολιτικών δυνάμεων, ήταν μεγάλο κακό, αφού με τη σωστή πολιτική κάποιες από τις αρνητικές επιπτώσεις θα είχαν αποφευχθεί.

«Η Ευρώπη έχει πολιτικό χρέος απέναντι στην Ελλάδα, γιατί ακόμη και τις πιο δύσκολες στιγμές, ο ελληνικός λαός έδειξε την αφοσίωσή του στην Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.

Κληθείς να σχολιάσει τη στάση των αγορών απέναντι στην Ελλάδα, επισήμανε ότι σήμερα δείχνουν πολύ μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην προοπτική της χώρας. «Γιατί; Για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι η κυβέρνηση άλλαξε την αρχική της πολιτική, που ήταν πλήρης καταστροφή (...) δηλαδή άλλαξε τον υπουργό της. Ο δεύτερος είναι, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, ότι οι αγορές περιμένουν μια πιθανή νίκη του Κ. Μητσοτάκη στις εκλογές, κι αυτό εξηγεί γιατί υπάρχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για το μέλλον της Ελλάδας». Πρόσθεσε πως είναι καλό ότι η Ελλάδα πηγαίνει τώρα στις αγορές με το ομόλογο, αν και όπως υποστήριξε η τιμή του είναι ακόμη σχετικά υψηλή.

Ερωτηθείς σχετικά με τις έντονες προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη, επισήμανε ότι αν η ΕΕ δεν θέλει να έχει εσωτερικά σύνορα, τότε πρέπει να έχει ισχυρά εξωτερικά. «Δεν προτείνω τείχη, αλλά νομίζω ότι μπορούμε να εφαρμόσουμε πολύ πιο αξιόπιστη πολιτική ελέγχου των εξωτερικών συνόρων (...) Να είμαστε ανθρωπιστικά ανοιχτοί απέναντι στους πρόσφυγες, αλλά με πιο αυστηρή πολιτική απέναντι στην παράνομη μετανάστευση (...) Πρέπει να είμαστε πιο επιλεκτικοί» σημείωσε ο κ. Μπαρόζο, επισημαίνοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα βρουν πρόσφορο έδαφος ο εθνικισμός, ο εξτρεμισμός και η ξενοφοβία.

«Η πραγματικότητα είναι επίσης ότι πρέπει να κάνουμε κάποιο είδος συμφωνίας με τις χώρες προέλευσης των προσφύγων, να έχουμε πολύ πιο στοχευμένη αναπτυξιακή πολιτική για την Αφρική, καθώς αν η Αφρική δεν αναπτυχθεί, δεν θα σταματήσουν αυτές οι ροές» σημείωσε και εξέφρασε την πεποίθηση ότι χώρες που δέχονται αυξημένες ροές, όπως η Ελλάδα, πρέπει να υποστηρίζονται από την ΕΕ.

Send this to a friend