Αθήνα

19 oC

αίθριος καιρός

«Μπλόκο» Τσίπρα στους «δελφίνους» του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα

Κόντρα με την ομάδα των «53»

Μπλόκο στους διαδόχους που προσβλέπουν στην… μετά Τσίπρα εποχή θέλει να βάλει ο Αλέξης Τσίπρας και για αυτό το λόγο μέσα από έντονες διεργασίες και παρασκήνιο, δημιουργήθηκε με τις δικές του «ευλογίες» μια νέα εσωκομματική τάση.

Γράφει ο αρχισυντάκτης του TheCaller Κωστής Μοσχολιός

Αυτή τη φορά πρωταγωνιστής είναι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος που ανακοίνωσε στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε το Σαββατοκύριακο τη δημιουργία νέας εσωκομματικής τάσης που στόχο έχει να μπει «ασπίδα» στον Αλέξη Τσίπρα από εκείνους που- ενδεχομένως- προσβλέπουν στην επόμενη ημέρα στην περίπτωση που ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές.

Το παρασκήνιο με τη δημιουργία νέας εσωκομματικής ομάδας από τον Τζανακόπουλο με τις «ευλογίες» Τσίπρα

Το παρασκήνιο είναι έντονο και θυμίζει «Βυζάντιο» σαν τις εποχές του ΠΑΣΟΚ, μόνο που τότε το ΠΑΣΟΚ αντιμετώπισε παρόμοια χαρακτηριστικά μετά από πολλά  χρόνια διακυβέρνησης με τους «δελφίνους» στην πρώτη γραμμή, ενώ στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ τα φαινόμενα αυτά ήρθαν πολύ νωρίτερα.

Το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος έχει εξελιχθεί σε μια απέραντη συζήτηση με χαρακτηριστικά εσωκομματικής αμφισβήτησης της πολιτικής που εφαρμόζει ο κ. Τσίπρας με τα στελέχη των διαφόρων τάσεων πολλές φορές να έρχονται σε αντιπαράθεση μεταξύ τους.

Έτσι, η επόμενη ημέρα είναι το ζητούμενο για πολλούς από αυτούς. Ποιος δηλαδή σε περίπτωση εκλογικής ήττας θα έχει το πάνω χέρι. Οι προεδρικοί ή η «ομάδα των 53» με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο;

ΣΧΕΤΙΚΑ

Τι θα κάνουν Ευκλείδης Τσακαλώτος, Ρένα Δούρου και Νίκος Παππάς

Και οι δύο αυτές εσωκομματικές ομάδες έχουν τους επικεφαλής τους. Από τη μία η «ομάδα των 53», στην οποία φαίνεται ότι ηγείται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και από την άλλη στους προεδρικούς, όπου τουλάχιστον υπάρχουν δύο προβεβλημένα στελέχη που δεν τα βλέπει με θετικό μάτι η άλλη ομάδα: Ρένα Δούρου και Νίκος Παππάς οι οποίοι κατά καιρούς έχουν ακουστεί ότι ενδεχομένως να είναι μερικά από τα ονόματα της επόμενης ημέρας αν και εφόσον αυτή υπάρξει στις εκλογές. Η ομάδα των προεδρικών ενώθηκε (ενωτική κίνηση με την προεδρική) πριν λίγους μήνες και συγκρότησαν την «Κίνηση μελών».  Μαζί με την «ομάδα των 53» αποτελούν τις δύο κυρίαρχες εσωκομματικές τάσεις που μεταξύ τους δεν έχουν ίδια ιδεολογική αφετηρία.

Μπροστά στα φαινόμενα αυτά και τα όσα ακολούθησαν παρασκηνιακά μέχρι την εκλογή της νέας πολιτικής γραμματείας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος προχώρησε «πιάνοντας  στον ύπνο» όλους τους υπόλοιπους στη δημιουργία νέας εσωκομματικής τάσης. Μεταξύ αυτών που συμμετέχουν σε αυτή,  είναι η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, η Σία Αναγνωστοπούλου και η Έφη Καλαμαρά, η οποία ορίστηκε και συντονίστρια της Πολιτικής Γραμματείας, γεγονός που θεωρείται ως «σφήνα» στον γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη.

Η ίδρυση νέας εσωκομματικής τάσης φαίνεται πως έγινε με στόχο να μειωθούν οι φιλοδοξίες εκείνων που τα ονόματά τους φιγουράρουν για την επόμενη ημέρα.  Έτσι με τις «ευλογίες» του κ. Τσίπρα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, η συγκεκριμένη κίνηση του στενού συνεργάτη του και υπουργού επικρατείας, αποσκοπεί ακριβώς σε αυτό: Να κοντύνει πολιτικά τους δελφίνους απ´ όποια συνιστώσα ή τάση προέρχονται.

Ωστόσο, άλλοι εκτιμούν πως η απόφαση του κ. Τζανακόπουλου να προχωρήσει στην νέα εσωκομματική τάση δεν ήταν άγνωστη στην «ομάδα των 53», από την οποία ο ίδιος προέρχεται αλλά διαφώνησε τελευταία με τον κ. Τσακαλώτο. Η συγκεκριμένη πληροφορία πηγάζει από το γεγονός πως πριν από λίγες ημέρες, τον επισκέφθηκε στο γραφείο του ο πρώην υπουργός Νίκος Φίλης που ανήκει και εκείνος στην ομάδα των 53. Επομένως- λένε- αυτοί που εκτιμούν ότι η απόφασή του ήταν σε γνώση της ομάδας και άρα δεν αποκλείεται το εσωκομματικό παιχνίδι που παίζεται να είναι διπλό.

Δηλαδή από τη μία, ο κ. Τζανακόπουλος να μπαίνει ασπίδα στον Αλέξη Τσίπρα για να τον προστατέψει πολιτικά την επόμενη ημέρα και από την άλλη να δίνονται πόντοι στην «ομάδα των 53» να κυριαρχήσουν έναντι της «Κίνησης μελών», που στην πλειοψηφία τους ανήκουν οι λεγόμενοι προεδρικοί.

Send this to a friend