Αθήνα

22 oC

ελαφρές νεφώσεις

«Μύλος» με την υπόθεση Ριχάρδου: Εξελίσσεται σε νομικό θρίλερ, ενώ αποκτά και πολιτική διάσταση με πυρά Μαξίμου κατά ΝΔ

Ερωτηματικά προκαλεί η υπόθεση Ριχάρδου, ύστερα από το θρίλερ με το ενδεχόμενο αποφυλάκισής του, καθώς και των άλλων επτά κατηγορουμένων για την ίδια υπόθεση, η οποία προσλαμβάνει και πολιτικές διαστάσεις.

Ερωτηματικά προκαλεί η υπόθεση Ριχάρδου, ύστερα από το θρίλερ με το ενδεχόμενο αποφυλάκισής του, καθώς και των άλλων επτά κατηγορουμένων για την ίδια υπόθεση, η οποία προσλαμβάνει και πολιτικές διαστάσεις.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Συγκεκριμένα, ενώ η ανακρίτρια διαφθοράς ανακάλεσε τα οκτώ εντάλματα προσωρινής κράτησης των οκτώ κατηγορουμένων, η Εισαγγελία Πρωτοδικών δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής τη σύμφωνη γνώμη της για να προχωρήσει η αποφυλάκισή τους. Ο λόγος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ότι οι εισαγγελείς εκτιμούν διαφορετικά τα στοιχεία της υπόθεσης απ' ό, τι η ανακρίτρια διαφθοράς, η οποία έδειξε να πείθεται από τον ισχυρισμό των συνηγόρων υπεράσπισης πως δεν έχει τελεστεί μεταξύ άλλων το αδίκημα της λαθρεμπορίας χρυσού.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Την ίδια στιγμή, κυβερνητικές πηγές έσπευσαν ν' απαντήσουν σε «σχόλιο» της ΝΔ για την υπόθεση και το χαρακτηρισμό «φιάσκο». Το σχόλιο, ωστόσο, φαίνεται πως είναι υποτιθέμενο κι όχι πραγματικό, καθώς από την πλευρά της οδού Πειραιώς λένε πως ουδέποτε υπήρξε δημόσια τοποθέτηση ή διαρροή σχετικά με την υπόθεση.

Οι κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο συγκεκριμένα για «αλγεινή εντύπωση από το σχόλιο πηγών της ΝΔ περί φιάσκου» και διατύπωναν το ερώτημα «από πότε βάλθηκαν στη ΝΔ να δουλεύουν και για λογαριασμό των συνηγόρων υπεράσπισης κλεπταποδόχων χρυσού κι αν αυτή είναι η δήθεν έγνοια τους για την ανομία και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας». Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές συνιστούν, μάλιστα, «περισσότερη υπομονή κι εμπιστοσύνη στις δικαστικές Αρχές».

Νομικοί κύκλοι, παράλληλα, υποστηρίζουν ότι η κατηγορία περί κλεπταποδοχής που επικαλούνται στην κυβέρνηση δεν υπάρχει στη δικογραφία, επιτείνοντας τη σύγχυση.

Το γαϊτανάκι της πολιτικής διάστασης του ζητήματος, εξάλλου, ξεκίνησε από την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή την προηγούμενη εβδομάδα. Θέλοντας ν' απαντήσει στη ΝΔ και να «χρεώσει» κατ' ουσίαν την υπόθεση στο γενικότερο καθεστώς διαφθοράς και ανομίας για το οποίο κατηγορεί τις προηγούμενες κυβερνήσεις, ο πρωθυπουργός, την επόμενη μέρα της σύλληψης του ενεχυροδανειστή και των άλλων εμπλεκόμενων στην υπόθεση, αναφερόμενος συγκεκριμένα σε «επιτυχίες της ΕΛΑΣ», είχε πει τα παρακάτω από το βήμα της Βουλής: «Αναφέρομαι σε ένα δίκτυο ενεχυροδανειστηρίων σε όλη την Ελλάδα, το γνωστό δίκτυο “Ριχάρδος”, που είχε ξεζουμίσει, τα πρώτα χρόνια της κρίσης κυρίως, δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας που είδαν εν μία νυκτί τα εισοδήματά τους να καταρρακώνονται, να μένουν άνεργοι, να βρίσκονται στην ανέχεια, στην απελπισία, και μέσα στην απελπισία τους προσπάθησαν πολλοί εξ αυτών να βρουν τη δυνατότητα έστω ενός πρόσκαιρου βοηθήματος, ξεπουλώντας τα τιμαλφή τους σε τιμή ευκαιρίας».

«Καρφιά» κατά Δικαιοσύνης από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

Tην ίδια στιγμή, εξάλλου, σαφείς αιχμές κατά της Δικαιοσύνης από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που πέρασε στην αντεπίθεση, μετά το πρωτοφανές φιάσκο με την ανατροπή στην υπόθεση Ριχάρδου, που αναμένεται να αποφυλακιστεί για τη λαθρεμπορία χρυσού.

«Για την πρόοδο της δικογραφίας υπήρχε συνεχής ενημέρωση των αρμοδίων εισαγγελέων, οι οποίοι επόπτευαν την προανακριτική έρευνα και διαδικασία σε όλα τα στάδια» αναφέρουν πηγές του Προστασίας του Πολίτη.

Μάλιστα, προσθέτουν ότι «η επιχείρηση της αστυνομίας πραγματοποιήθηκε μετά το «πράσινο φως» των εισαγγελέων, οι οποίοι προηγουμένως ενημερώθηκαν για το σύνολο του προανακριτικού υλικού της δικογραφίας, συγχαίροντας μάλιστα τόσοι οι ίδιοι, όσο και η αρμόδια ανακρίτρια τους αστυνομικούς για τον άρτιο χειρισμό της υπόθεσης».

Send this to a friend