Αθήνα

16 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Μέγκαν Μαρκλ: Ρατσισμός στο Παλάτι, ήθελα να αυτοκτονήσω – Η Κέιτ με έκανε να κλάψω πριν τον γάμο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Μύλος» στο ΚινΑλ με το «ναι» Θεοχαρόπουλου στις Πρέσπες – Η διαγραφή, το έκτακτο συνέδριο, το έντονο παρασκήνιο

Έντονο είναι το παρασκήνιο που συνοδεύει τις ραγδαίες εξελίξεις στην Κεντροαριστερά και το Κίνημα Αλλαγής.

Η διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου μετά το «ναι» της ΔΗΜΑΡ στη συμφωνία των Πρεσπών και η απόφαση της Φώφης Γεννηματά για έκτακτο συνέδριο του ΚινΑλ συνοδεύεται από αναταράξεις, με τελευταίο επεισόδιο τη διαρροή από την πλευρά της Αγίου Κωνσταντίνου πως η επικεφαλής του ΚινΑλ πρότεινε στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας προκειμένου εκείνος να μην ψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών.

[the_ad id=”493520″]

«Δεν πρόκειται να σχολιάσουμε κάτι για τον κ. Θεοχαρόπουλο», ήταν το χαρακτηριστικό σχόλιο υψηλόβαθμου στελέχους του ΚινΑλ στο TheCaller.gr, με την επισήμανση πως «εμείς δεν κάνουμε παζάρια». Κατά πληροφορίες, στο παρασκήνιο ο κ. Θεοχαρόπουλος ήταν αυτός που φέρεται να είχε ζητήσει από την κυρία Γεννηματά τη συμπερίληψή του στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΚινΑλ, με την απάντηση από την πλευρά της Χαριλάου Τρικούπη να είναι αρνητική και να συνοδεύεται από το επιχείρημα πως ο κ. Θεοχαρόπουλος, ως βουλευτής Επικρατείας από το 2015, είχε μπροστά του σχεδόν τέσσερα χρόνια για να επιλέξει την περιφέρεια στην οποία θα ήταν υποψήφιος και να εργαστεί για την εκλογή του.

Η απόφαση Γεννηματά για τη διαγραφή του προέδρου της ΔΗΜΑΡ έρχεται λίγες μόνον ημέρες αφότου η ίδια είχε προειδοποιήσει πως ναι μεν δεν θα υπάρξει κομματική πειθαρχία στην ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά θα υπάρξουν κυρώσεις για όποιον δεν ακολουθήσει την επίσημη γραμμή του ΚινΑλ. Για το θέμα αναμένεται και συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚινΑλ εντός των επομένων ημερών, οπότε θεωρήθηκε πως η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ θέλησε να προκαταλάβει τις εξελίξεις, ενώ κάποια στελέχη του ΚινΑλ υποστηρίζουν πως ο κ. Θεοχαρόπουλος έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυρία Γεννηματά αποφάσισε, επίσης, να προχωρήσει στην προκήρυξη πολιτικού και καταστατικού συνεδρίου του ΚινΑλ εντός του Μαρτίου, με εκλογή συνέδρων από τη βάση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνέδριο αυτό θα γίνει στα τέλη Μαρτίου – παρά το γεγονός ότι δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών την ίδια περίοδο – και στόχος είναι ν’ αντικατασταθούν στα όργανα πρόσωπα, τα οποία δεν έχουν προσφέρει τα αναμενόμενα έως τώρα κι έχουν προταθεί από συνιστώσες του ΚινΑλ, όπως λένε χαρακτηριστικά στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη. Πάντως, αυτή τη στιγμή δεν τίθεται ζήτημα κατάργησης ή διάλυσης του ΚινΑλ και «αναβίωσης» του ΠΑΣΟΚ ως βασικού φορέα της Κεντροαριστεράς, όπως υποστηρίζουν τα ίδια στελέχη. Γι’ αυτό ακριβώς κι επελέγη η λύση του έκτακτου συνεδρίου, ούτως ώστε να λυθούν όλα αυτά τα οργανωτικά ζητήματα και η εκλογή των συλλογικών οργάνων του Κινήματος.

[inline_article order=”1″]

Στόχος του συνεδρίου, όπως υπονοείται και στην ανακοίνωση του ΚινΑλ, είναι η μετεξέλιξή του σε ενιαίο φορέα. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για αυτοδιάλυση των συνιστωσών του, ωστόσο η εξέλιξη αυτή δεν θεωρείται δεδομένη και θα περάσει από τη «βάσανο» του συνεδρίου.

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τη ΔΗΜΑΡ, όλα εξαρτώνται από τις αποφάσεις της Αγίου Κωνσταντίνου κι αν θα θελήσουν πλέον να παραμείνουν στο ΚινΑλ. Αντιθέτως, πηγές της Χαριλάου Τρικούπη επιβεβαιώνουν ότι δεν τίθεται το παραμικρό ζήτημα με το ΚΙΔΗΣΟ και τις δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου στην «Εφημερίδα των Συντακτών» για τη συμφωνία των Πρεσπών, διαβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για εκ διαμέτρου αντίθετη περίπτωση με αυτή του κ. Θεοχαρόπουλου ούτε έχει τεθεί ζήτημα αποχώρησης του ΚΙΔΗΣΟ από τον ενιαίο φορέα, όπως φαίνεται να τίθεται από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ ή τέθηκε στο παρελθόν από το Ποτάμι.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει, επίσης, ότι η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ ελήφθη με οριακή, σχεδόν, πλειοψηφία κι ύστερα από έντονες εσωτερικές διαφωνίες. Ακούστηκαν π.χ. απόψεις, όπως αυτή του Θόδωρου Μαργαρίτη, ο οποίος πρότεινε «παρών» ή αποχή από την ψηφοφορία για τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και παραμονή στο ΚινΑλ προκειμένου να ολοκληρωθεί, όπως είπε, ο στόχος που τέθηκε με το ξεκίνημα του φορέα το 2015. Ή του Δημήτρη Χατζησωκράτη, ο οποίος, αν και συμφώνησε με τον κ. Θεοχαρόπουλο για το «ναι» στις Πρέσπες, τάχθηκε κατά τη διάρρηξης των δεσμών της ΔΗΜΑΡ με το ΚινΑλ και πρότεινε να υπάρξει διάλογος με τη Χαριλάου Τρικούπη για να διευθετηθούν τα ζητήματα που παραμένουν ανοιχτά και δεν αφορούν μόνο το Σκοπιανό, αλλά και τις υποψηφιότητες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Τελικώς, η εισήγηση Θεοχαρόπουλου πέρασε με 29 υπέρ, 22 κατά (σ.σ.: τάχθηκαν με την πρόταση Μαργαρίτη για «παρών» ή αποχή στην ψηφοφορία για τις Πρέσπες) και 2 «παρών». Στο κείμενο της απόφασης, ωστόσο, δεν γίνεται λόγος για αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από το ΚινΑλ, αλλ’ αντιθέτως τονίζεται ότι «η ενίσχυση του ΚινΑλ στις εκλογές αποτελεί και δικό μας στόχο. Η ενότητα μέσα από τη διαφορετικότητα αποτελεί ένα στοιχείο συσπείρωσης και κοινού αγώνα».

Δήλωση Χρηστίδη στο TheCaller.gr: Ραντεβού για την Κεντροαριστερά στο συνέδριο του Μαρτίου 

«Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚινΑΛ θα καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών, γιατί είναι αντίθετη στα εθνικά συμφέροντα και εργαλειοποιείται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», δηλώνει στο TheCaller.gr ο Παύλος Χρηστίδης. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚινΑλ προσθέτει ότι «ταυτόχρονα, μπροστά στις προκλήσεις που ανοίγονται στην προεκλογική περίοδο, εμείς ανοίγουμε τις πόρτες μας σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες που αναζητούν τη νέα μεγάλη αλλαγή. Το συνέδριο του Μαρτίου θα είναι η μεγαλύτερη απόδειξη ότι η Κεντροαριστερά των ιδεών, των αξιών και των έργων είναι εδώ και είναι δυνατή».

Στο νοσοκομείο με κορονοϊό ο βουλευτής της ΝΔ Μαρκόπουλος – Άλλοι δύο βουλευτές νοσούν
Παρέμβαση Γερουλάνου: Βάλτε τέλος στην αστυνομική βία, τώρα!
Τσίπρας για Μητσοτάκη: Είναι ο ενορχηστρωτής της μεγαλύτερης εκστρατείας αυταρχισμού και εξαπάτησης που έχει γνωρίσει η χώρα εδώ και δεκαετίες
Χρυσοχοΐδης για Νέα Σμύρνη: Η αστυνομική βία δεν δικαιολογείται – Γελοιότητες οι καταγγελίες ΣΥΡΙΖΑ
Πελώνη: «Tέλος Μαρτίου θα ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια – Τον Απρίλιο η εστίαση»
(Μια ακόμη) κρίσιμη εβδομάδα ξεκινά σήμερα – Γιατί απομακρύνεται η λήξη του lockdown την Καθαρά Δευτέρα