Αθήνα

21 oC

σποραδικές νεφώσεις

ΝΔ: Το παρασκήνιο του α’ γύρου των εκλογών-Πώς φτάσαμε στο αποτέλεσμα της 20ης Δεκέμβρη!

ΝΔ: Το παρασκήνιο του α’ γύρου των εκλογών-Πώς φτάσαμε στο αποτέλεσμα της 20ης Δεκέμβρη!

Πολλοί εξεπλάγησαν από το εκλογικό αποτέλεσμα στον α’ γύρο των εκλογών της Νέας Δημοκρατίας, με τον Μητσοτάκη να κοντράρεται με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη για την ηγεσία της «γαλάζιας» παράταξης.

Γιατί όμως «πάτωσε» ο Απόστολος Τζιτζικώστας και δεν κατάφερε να περάσει στο β’ γύρο; Η απάντηση βρίσκεται στις λεγόμενες «αντιξοότητες», φράση που χρησιμοποίησε ο ίδιος ο Τζιτζικώστας και έχει να κάνει με τον «Βούδα» Κώστα Καραμανλή!

Το γεγονός ότι Τζιτζικώστας και Καραμανλής προέρχονται από την Μακεδονία, και από τη στιγμή, που ο Καραμανλής στήριξε τον «Βαγγέλα», χώρισε αμέσως αμέσως τις ψήφους στη Μακεδονία. Παράλληλα, ο Μητσοτάκης, που δεν μπήκε καν στη διαδικασία να λάβει τη στήριξη του Καραμανλή βγήκε κερδισμένος.

[adsense]

Ειδικότερα και όπως αναφέρεται σε σχετικό ρεπορτάζ στο «Έθνος», μέχρι τον Νοέμβριο ο Τζιτζικώστας είχε την εικόνα του αντισυμβατικού, που είπε «όχι» στην επιθυμία Σαμαρά να μην κατέλθει ως υποψήφιος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και «όχι» στη σύσταση Καραμανλή να μην είναι υποψήφιος. Αυτή η αντισυμβατικότητα εκτόξευσε τη δημοτικότητά του. Ήταν σταθερά δεύτερος πανελλαδικά στις μετρήσεις και σε μερικές δημοσκοπήσεις με δυναμική να είναι πρώτος. Την ίδια ώρα ο Μεϊμαράκης έχανε έδαφος, τάση που μεγεθύνθηκε κυρίως μετά το «φιάσκο» των εκλογών στις 22 Νοεμβρίου, και ο Μητσοτάκης (που είχε αρχίσει, από ένα 17-18%) ανέβαινε αργά αλλά σταθερά μέχρι περίπου το 24%.

Ενώ ο Απ. Τζιτζικώστας βρισκόταν στο 28%, ο Β. Μεϊμαράκης, χάνοντας έδαφος, στο 30% και ο Κ. Μητσοτάκης είχε πιάσει οροφή στο 24%, μέσα σε λίγες ημέρες όλα άλλαξαν.

Την ίδια ώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο 24% εμφάνιζε σημαντική κόπωση, ενώ και ο Μεϊμαράκης είχε κατρακυλήσει στο 30%. Δηλαδή, δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές, στις μετρήσεις καταγραφόταν ένα «ντέρμπι»: Μεϊμαράκης περί το 30%, Τζιτζικώστας περί το 27%, Μητσοτάκης περί το 24%. Τότε, λοιπόν ως από… μηχανής θεός για τον «Βαγγέλα» ήρθε ο Καραμανλής, που δήλωσε μέσω κύκλων ότι στηρίζει Μεϊμαράκη, εξέλιξη που είχε άμεσες και έμμεσες συνέπειες.

Άμεσα, λοιπόν, ο Τζιτζικώστας έχασε μεγάλο ποσοστό στη Μακεδονία, αφού μέτρησε καταλυτικά η στήριξη του Καραμανλή στον Μεϊμαράκη, πράγμα που αποτυπώθηκε τελικά στις εκλογές της περασμένης Κυριακής. Ο Τζιτζικώστας από την πλευρά του δεν κέρδισε τίποτα, αφού αποδείχθηκε αδύνατο να ενισχύσει τα ερείσματά του στη νότια Ελλάδα, ως αντιστάθμισμα των απωλειών στη Μακεδονία.

Τότε ο Τζιτζικώστας έκανε το λάθος να αρχίσει να εξυψώνει τον Κώστα Καραμανλή, μιλώντας για «εθνικό κεφάλαιο» κι έτσι θόλωσε την αντισυστημική εικόνα που τον είχε εκτοξεύσει στα ύψη, ακόμα και σε καραμανλικά περιβάλλοντα. Ενας καραμανλικός κόσμος άρχισε να μετατοπίζεται από τον Τζιτζικώστα στον Μεϊμαράκη και η πρώτη δημοσκοπική αποτύπωση έδειξε ότι το 30% του πρώην προέδρου άρχισε να αυξάνεται.

[adsense]

Αντίθετα με τον Τζιτζικώστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έμεινε έξω από το κυνήγι «καραμανλικών» ψήφων και απευθύνθηκε σε μετριοπαθείς πολίτες που ίσως και να μην προσέρχονταν να ψηφίσουν, αλλά έβλεπαν με δυσφορία τη συνεχιζόμενη σιωπή Καραμανλή, αλλά και την εμφανή στήριξή του στον Μεϊμαράκη: ξαφνικά ξαναήλθαν στη δημοσιότητα οι απόψεις του Κυριάκου για τις ευθύνες Καραμανλή τον Δεκέμβριο του 2008 και η μη υπερψήφιση εκ μέρους του, του Προκόπη Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ετσι, αντισυστημικός τώρα, μια εβδομάδα πριν από τις κάλπες, ήταν ο Κυριάκος. Το «ταβάνι» του 24% που είχε φτάσει, άρχισε να ψηλώνει. Τη χαριστική βολή στον περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας έδωσαν η αδυναμία του να βελτιώσει τις επιδόσεις του στις γυναίκες ψηφοφόρους της ΝΔ, η ανεπάρκειά του να απευθυνθεί πειστικά στους νεοδημοκράτες της Αττικής και η αδυναμία του επίσης να πείσει τη νέα γενιά, στην οποία κατέγραφε υψηλά ποσοστά στις μετρήσεις, να προσέλθει μαζικά στις κάλπες.

Καθόλου τυχαία, για παράδειγμα, εσωτερική δημοσκόπηση κατέγραφε έξι μέρες πριν από τις εκλογές, τα εξής ποσοστά των τριών υποψηφίων σε ψηφοφόρους εκτός Λεκανοπεδίου: Μεϊμαράκης 38%, Τζιτζικώστας 30% και Μητσοτάκης 24%.

Αναλυτές εκτιμούν ότι τα πάντα κρίθηκαν την τελευταία εβδομάδα και αυτό αποτυπώθηκε σαρωτική επικράτηση με κινηματικά χαρακτηριστικά του Κυριάκου στο Λεκανοπέδιο κι η ραγδαία φθορά της εικόνας Τζιτζικώστα σε όλη τη χώρα κατά την τελευταία αυτή κρίσιμη εβδομάδα, έφεραν τα γνωστά αποτελέσματα.

Send this to a friend