• Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου
  • 05:30

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

Η Ν.Δ δεν δίνει πράσινο φως για το όνομα των Σκοπίων

  • Δεν νοείται οποιαδήποτε προκαταβολική συναίνεση για μια μελλοντική συμφωνία σε δόσεις 
  • Σκοπιανή μεταχρονολογημένη ακάλυπτη επιταγή 
  • Δεν υπάρχει το 180 στη βουλή

Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής

Κατηγορηματικά αντίθετη είναι η Νέα Δημοκρατία σε ένα ενδεχόμενο λύσης του ονόματος στο Σκοπιανό με διετή option, διαμηνύουν συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Με αφορμή τις πληροφορίες που διέρρευσαν μετά την τριμερή συνάντηση του Σουνίου ( Κοτζιάς, Νίμιτς και Δημητροφ) σύμφωνα με τις οποίες θα γίνει συζήτηση σε ανώτερο επίπεδο και ανάμεσα στους δύο πρωθυπουργούς Ελλάδας -Σκοπίων στις 17 Μαΐου για το όνομα, με προοπτική να μετατεθεί για τα επόμενα δύο χρόνια η οριστική λύση αρκεί από τώρα να εξασφαλιστεί η ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ,  από τη Νέα Δημοκρατία δεν θεωρούν ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί.

Όπως αναφέρει με συνέντευξης της στο Real η εκπρόσωπος τύπου και ευρωβουλευτής κ. Μαρία Σπυράκη, δεν είναι κάτι που προτείνει η Ν.Δ « Είναι προφανές ότι μέχρι τώρα, έχουν δει το φως της δημοσιότητας διαρροές που εμφανίζουν την ελληνική πλευρά να αποδέχεται, να δίνει προκαταβολικά το πράσινο φως και για την ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων στην Ε.Ε. και για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, και να παίρνει με δόσεις, τη συμμόρφωση στο πεδίο του erga omnes. Αυτό όπως καταλαβαίνετε, όπως υπάρχει μέχρι τώρα στις δημοσιογραφικές πληροφορίες, δεν είναι αυτό που προτείνει η Ν.Δ. Η Ν.Δ. έχει προτείνει ως προϋπόθεση για τη συζήτηση, για την εύρεση κοινού τόπου για το όνομα, την αλλαγή του Συντάγματος, τόσο στην απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών, όσο και στην αποδοχή της ονομασίας η οποία θα συμφωνηθεί για όλες τις χρήσεις. Είμαστε λοιπόν, σε τελείως άλλο μήκος κύματος, μένει να δούμε τη συμφωνία ωστόσο, από τα στοιχεία που μέχρι τώρα έχουν διαρρεύσει επαναλαμβάνω ότι φαίνεται ότι, ελληνική πλευρά η Ελλάδα, δίνει προκαταβολή τα όπλα της, δηλαδή με το να επιτρέψει στην ΠΓΔΜ να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για την ένταξή της στην Ε.Ε. να πάρει ημερομηνία, και να της δώσει το πράσινο φως να μπει στο ΝΑΤΟ, και περιμένει να πάρει με δόσεις, τη συμμόρφωση, άγνωστο αν αυτό θα συμβεί». 

Στην αξιωματική αντιπολίτευση δεν δίνουν και μεγάλη βάση στο δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας, που παρουσιάζει την ανάγκη η όποια συμφωνία για το όνομα των Σκοπίων να έχει και την δέσμευση των βουλευτών της αντιπολίτευσης και αντί για απλή πλειοψηφία των 151 βουλευτών να περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο με διευρυμένη σύνθεση 180 ψήφων. Η στενή συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη Μαρία Σπυράκη, ήταν κατηγορηματική: Το  διάβασα κι εγώ στην «ΑΥΓΗ» αλλά διάβασα επίσης, την επανάληψη της φράσης του Προέδρου Γιούνκερ. Προτιμώ να εμπιστεύομαι λέξη προς λέξη όσα είπε ο κ. Γιούνγκερ, σε σχέση με την απόφαση των δύο μερών, δηλαδή της Αθήνας και των Σκοπίων, να προχωρήσουν στην εξεύρεση λύσης. Ως εκ τούτου, μάλλον αυτό το «μπάμ, ηκούσθη στον αέρα» .

Από εκεί και πέρα, στελέχη της Νέας δημοκρατίας, για το ίδιο θέμα κατηγορούν τον Αλέξη Τσίπρα ότι μαζί με τον υπουργό των εξωτερικών Ν. Κοτζιά, διαπραγματεύονται ως εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ.  «Ο κ. Τσίπρας διαπραγματεύεται με τον κ. Ζάεφ, ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, διότι η Κυβέρνησή του που στηρίζεται στην υποστήριξη των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, δεν έχει την ενιαία άποψη για αυτή την κρίσιμη εθνική υπόθεση. Αυτό το έχουμε επισημάνει εξ΄ αρχής, και έχουμε επισημάνει εξ΄ αρχής προς την Κυβέρνηση, ότι δεν έχει την εντολή να διαπραγματευτεί, ως πλειοψηφία» αναφέρουν και επισημαίνουν ότι παρ΄όλα αυτά η Κυβέρνηση αναβαθμίζει το επίπεδο των διαπραγματεύσεων όχι μόνο σε επίπεδο υπουργών αλλά πλέον και σε επίπεδο πρωθυπουργών όπως η συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για μεθαύριο Πέμπτη 17 του μήνα ανάμεσα στους  δύο στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στη Σόφια.

Κατά τα άλλα στη Ν.Δ χαρακτηρίζουν Σκοπιανή μεταχρονολογημένη (ακάλυπτη) επιταγή τα όσα συζητά η κυβέρνηση και εκλογικές ρυθμίσεις μόνο με γνώμονα το κομματικό της συμφέρον.

Όπως αναφέρουν , η κυβέρνηση παραδίδει το βέτο για το ΝΑΤΟ  και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την ΕΕ τοις μετρητοίς , για να λάβει μεταχρονολογημένη επιταγή για το όνομα των Σκοπίων, χωρίς εξασφαλίσεις.

Έτσι ,  το ερώτημα είναι σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν πως θα απενταχθούν από τις ευρω-ατλαντικές δομές εάν δεν ψηφιστεί το νέο Σύνταγμα.

Στη ΝΔ επιμένουν ότι λόγω της θέσης που έχουν διατυπώσει οι ΑΝΕΛ και ο κ. Καμμένος, η κυβέρνηση δεν διαθέτει την εντολή να διαπραγματευτεί αλλά όλα δείχνουν ο κ. Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση και μετρά τις αντιδράσεις.

Το πλαίσιο αυτό, συμπληρώνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση , ίσως στρώνει το παιχνίδι και για πρόωρες εκλογές, βλέποντας πως η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να διαμορφώσει ένα αφήγημα ότι λύνει τις εκκρεμότητες – παραγνωρίζοντας τα εθνικά συμφέροντα – σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Έτσι, θέτουν, από την Πειραιώς, όρους στον ΣΥΡΙΖΑ για να υπερψηφίσουν την κατάτμηση της Β Αθηνών.  Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε σαφές πως θα πρέπει να δεχθεί η κυβέρνηση την ψήφο των ομογενών.

Συγκεκριμένα μιλώντας στο Βήμα διαμήνυσε ότι η ΝΔ δεν μπαίνει στη συζήτηση του θέματος εάν δεν απαντήσει συγκεκριμένα και επισήμως ο κ. Σκουρλέτης για τους ομογενείς. Η πρόταση είναι συγκεκριμένη και προβλέπει πως δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους.   Στην Πειραιώς υπογραμμίζουν πως “με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για από κοινού ψήφιση των δύο αυτών αλλαγών στον εκλογικό νόμο αντιμετωπίζονται όλες οι παθογένειες που δημιουργεί η ύπαρξη πολύ μεγάλων εκλογικών περιφερειών και παράλληλα δίδεται στους Έλληνες τους εξωτερικού η δυνατότητα να ασκήσουν τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, όπως συμβαίνει με όλους σχεδόν τους πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών”. Άλλωστε,όπως σημειώνουν, η ΝΔ έχει καταθέσει την συγκεκριμένη πρόταση στη Βουλή από το 2016.

 

 

Send this to a friend