• Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου
  • 05:19

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

ΜΕΙΩΣΗ ΠΡΩΤΟΓΕΝΩΝ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑΤΩΝ –ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΩΝ

Αυτό είναι το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επόμενη μέρα: «Θα εστιάσω σε ένα επιθετικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα»

Το σχέδιο του για την επομένη μέρα έχει έτοιμο ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να δώσει ανάσες στην ελληνική οικονομία αλλά και στους ίδιους τους φορολογουμένους.  

Γράφει ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Για να το καταφέρει θα πρέπει να πετύχει την αναθεώρηση βασικών όρων του μνημονίου Τσίπρα, τα σκληρά μέτρα του οποίου ολοκληρώνονται το 2023 και ένα από τα βασικότερα «αγκάθια» είναι η υποχρέωση της χώρας, στη διατήρηση υψηλότατων πρωτογενών πλεονασμάτων  στο 3,5% του ΑΕΠ .

Ο κ Μητσοτάκης  μιλώντας στο Bloomberg,  κανάλι επικοινωνίας με τους διεθνείς επενδυτές και την παγκόσμια οικονομική κοινότητα, σκιαγράφησε την πολιτική του στην οικονομία και  αναφέρθηκε στην ανάγκη μιας επαναδιαπραγμάτευσης με τους δανειστές, η οποία θα πρέπει να γίνει από  θέση ενισχυμένης αξιοπιστίας της χώρας .

«Αρχικά θα εστιάσω σε ένα επιθετικό μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που θα "αγοράσει" την απαραίτητη αξιοπιστία που θέλει η Ελλάδα και μετά θα έχω αυτή τη συζήτηση με τους πιστωτές για να μειώσουμε λίγο το πρωτογενές πλεόνασμα. Όλοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα χρειάζεται αυτή την ανάσα, την ανακούφιση».

Αυτή η «ανάσα» μαζί με την  προγραμματισμένη πολιτική επιλογή του για μείωση της φορολογίας αναμένεται πως θα ενισχύσουν  την πορεία της ανάπτυξης και της απασχόλησης στη χώρα.  Μέσα στα δυο πρώρα χρόνια έχει εξαγγείλει  μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις, με αντάλλαγμα φορολογική συμμόρφωση, τήρηση των εργατικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων τους  και στον ΕΝΦΙΑ κατά 30%.

Η ανάγκη μείωσης των φόρων καθίσταται ολοένα και πιο αναγκαία , καθώς όπως υποστήριξε και ο ΣΕΒ , η πολιτική της υπερβολικής φορολογικής επιβάρυνσης  από την κυβέρνηση Τσίπρα , «στράγγιξε» την αγορά  και εμπόδισε  την οικονομία να «εκτιναχτεί» καθηλώνοντας την ανάπτυξη  σε χαμηλά, σχεδόν θνησιγενή επίπεδα.

Εκτιμάται πως αν το μείγμα πολιτικής αλλάξει και υπάρξει πολιτική σταθερότητα στη χώρα, θα μπορούσε να καταγραφεί ετήσια αύξηση των επενδύσεων κατά 10 % έως και 15% συμβάλλοντας στην πιο γρήγορη επαναφορά της οικονομίας, στα προ κρίσης επίπεδα .

Στην  Πειραιώς γνωρίζουν αυτά τα στοιχεία, αλλά και την αδυναμία της σημερινής κυβέρνησης να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και στις επενδύσεις που απαιτούνται. «Το Ελληνικό» λένε «αποτελεί το γεφύρι της Άρτας για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τη σύγχρονη ,φορτωμένη με οικονομικές δυσκολίες, Ελλάδα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αποφασισμένος να  αλλάξει  όλα αυτά και από τους  πρώτους μήνες από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας  από τη ΝΔ, να προχωρήσει γρήγορα τις εκκρεμείς επενδύσεις. Θέλει να στείλει μήνυμα στη διεθνή αγορά , πως στην  Ελλάδα κάτι αλλάζει και  πως «υπάρχει μια κυβέρνηση που σέβεται στη σύγχρονη φιλελεύθερη δημοκρατία, γνωρίζει τα προβλήματα της χώρας και πώς να τα επιλύσει»

Πιστεύουν πως μια τέτοια κίνηση θα έχει άμεσο αντίκτυπο στο εξωτερικό, και θα προσέδιδε αξιοπιστία στην κυβέρνηση, ώστε να ανοίξει το θέμα της διαπραγμάτευσης, της «λεόντειας» συμφωνίας που υπέγραψε με τους δανειστές ο κ Τσίπρας με τα υπερβολικά πλεονάσματα.

Ο πρόεδρος της ΝΔ ξέρει πως, εάν κερδίσει την εξουσία , δεν θα έχει πολύ καιρό στη διάθεση του, για να προχωρήσει στις ριζικές εκείνες κινήσεις που απαιτούνται για να απελευθερωθεί το κράτος αλλά και η οικονομία, από το φοβικό σύνδρομο Τσίπρα που τη διακατέχει.

Ήδη τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας υστερούν σε σχέση με τις προβλέψεις - όπως η ανάπτυξη – και μαζί με τη διστακτικότητα της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις , πλήττουν την πιστοληπτική προοπτική της  χώρας με αποτέλεσμα η «καθαρή έξοδος» να παραμένει όνειρο για τον πρωθυπουργό .

Ένα επί πλέον πρόβλημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει  η ηγεσία της ΝΔ είναι η κληρονομιά Τσίπρα στο κράτος αλλά και στον ιδιωτικό τομέα . Θα παραλάβει ένα κράτος που κινείται στην τροχιά των πελατειακών σχέσεων φορτωμένο με χιλιάδες προσλήψεις «ημετέρων» , μια οικονομία με αναιμική ανάπτυξη και μια εργασιακή «ζούγκλα» που συνθλίβει τους εργαζόμενους .Ήδη  οι μη μόνιμες μορφές εργασίας, που έχει  κάνει «μόδα» η κυβέρνηση, οδήγησαν τη χώρα μας στην προτελευταία θέση  ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης, στο ποσοστό των εργαζόμενων φτωχών. Μετά από εμάς είναι μόνο η Ρουμανία

.

Send this to a friend