Αθήνα

27 oC

αίθριος καιρός

Η Νέα Δημοκρατία αποκωδικοποιεί την επίσκεψη Γιούνκερ στην Αθήνα

·Επιχείρηση γοητείας αλλά για την ταμπακιέρα του χρέους ούτε λόγος

· Η φράση που ξένισε στη Ν.Δ « σαφής έξοδος» αντί «καθαρή έξοδος»

· Υποβόσκει η κόντρα ΔΝΤ – Γερμανίας    

Μπορεί να ξάφνιασε αρκετούς στους οποίους μάλιστα έκανε και εντύπωση πόσο καλό ήταν το κλίμα ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αρχηγό της Ν.Δ Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια του γεύματος στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμή του Ευρωπαίου προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλώντ Γιουνκερ , αυτό δεν εμπόδισε ωστόσο τη Νέα Δημοκρατία να ασκήσει σκληρή κριτική στην επιχείρηση γοητείας που θέλησε να κερδίσει η κυβέρνηση από τον υψηλό προσκεκλημένο της .

Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής

Όπως λένε επιτελείς του προέδρου της Ν.Δ Κυριάκου Μητσοτάκης τα καλά λόγια από τον κ. Γιούνγκερ έμειναν μόνο εκεί και  για την ταμπακέρα του χρέους δεν υπήρξε καμία δέσμευση. Στη Νέα Δημοκρατία πιστεύουν ότι η επίσκεψη του προέδρου της Κομισιόν δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια επιχείρηση γοητείας των ελλήνων και ενίσχυσης της υστεροφημίας του που συνοδεύτηκε με καλά λόγια για τους πολίτες και τη χώρα αλλά δεν υπήρξε τίποτα χειροπιαστό για τη μείωση του χρέους.

Όπως υποστηρίζουν συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ο κ.  Γιούνγκερ απόλαυσε την μεγαλύτερη τιμή που προσφέρει η ελληνική Πολιτεία σε αρχηγούς κρατών και κατέστησε σαφές ότι πλέον μετά τον Αύγουστο “δεν υπάρχουν δανεικά” και η χώρα θα πρέπει να τηρεί τους κανόνες της ΕΕ , δηλαδή θα έχει δικαιώματα και υποχρεώσεις. Με λίγα λόγια θα πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της όπως προβλέπονται από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες και απ’ αυτό δεν θα μπορέσει ξανά να ξεφύγει».

Όμως, όπως συμπληρώνουν οι συνομιλητές του κ. Μητσοτάκη, «ο κ. Γιούνγκερ δεν ξεκαθάρισε πότε , πως και με ποιες μεθόδους θα ελαφρυνθεί το χρέος. Διαμήνυσε στους δανειστές ότι θα πρέπει να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα αλλά απέφυγε να προχωρήσει περισσότερο, αποφεύγοντας να πάρει θέση στην υποβόσκουσα κόντρα ΔΝΤ και Γερμανίας».  Σε αυτή τη φάση όπως εξηγούν στελέχη της Ν.Δ  η δήλωση  Γιούνγκερ μόνο ως ευχή μπορεί να εκληφθεί σχολίαζε στους διαδρόμους της Βουλής στέλεχος της ΝΔ αφού δεν σηματοδοτεί μια ξεκάθαρη θέση από την πλευρά της Κομισιόν "Να κλείσει το θέμα του χρέους και όλες οι χώρες να σεβαστούν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει" είπε ο κ. Γιούνγκερ αλλά δεν ξεκαθάρισε αν θα υιοθετηθεί αυτόματο ή ημιαυτόματο σύστημα, θέση στην οποία φάνηκε να μετακινείται λίγα εικοσιτετράωρα πριν ο κ. Μοσκοβισί.

Παρά το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας είπε πως με τη βοήθεια του κ. Γιούγκερ “είμαστε κοντά στη ρύθμιση του χρέους” εντούτοις όλα δείχνουν πως οι Γερμανοί εξακολουθούν να διαφωνούν με το ΔΝΤ για τον τρόπο και το ύψος ρύθμιση του.

Οι Γερμανοί σχολιάζουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης,  επιθυμούν να διαμορφωθεί ένας μηχανισμός που θα ενεργοποιηθεί και θα συνεχίσει να λειτουργεί αν η Ελλάδα τηρεί τις μετα-προγραμματικές δεσμεύσεις της, όπως αυτές προκύπτουν από τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες. Επίσης, θα γίνεται «αυτόματο φρένο» σε περίπτωση που η ελληνική οικονομική πολιτική ξεφύγει από τον έλεγχο. Εξάλλου, όπως έγραψε και η Handesblat ενόψει της συνάντησης στη Σόφια ο διάδοχος του κ. Σόιμπλε, ο κ. Σόλτζ επιθυμεί και τη συμμετοχή του ΔΝΤ και να τεθούν όροι για την ελάφρυνση του χρέους.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση  εκείνο που επισημαίνουν με όλες τους τις δυνάμεις είναι πως «όλοι οι Ευρωπαίοι και ο Γιούνγκερ μιλούν για την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, κάτι που είναι πιθανόν να σημαίνει ότι δεν θα επιτραπεί η ανατροπή καμίας από όσες έγιναν. Δηλαδή για να ελαφρυνθεί το χρέος θα δεσμευθεί η ελληνική πλευρά πως δεν θα ακυρώσει καμία από τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν ή πως θα πρέπει να εγκριθεί από τους θεσμούς τυχόν αλλαγή. Κατά μία εκδοχή η ελάφρυνση του χρέους θα γίνει μερικώς, όπως προβλέπει εμπιστευτικό έγγραφο της Κομισιόν, με την παροχή 950 εκατομμυρίων ευρώ έως το 2022 υπό την προϋπόθεση της διατήρησης των μεταρρυθμίσεων. Όμως, υπό αυτές τις συνθήκες οι αγορές πως θα χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία;

Μήπως το επίθετο σαφής έξοδος αντί καθαρή που χρησιμοποίησε ο μεταφραστής στις δηλώσεις Γιούνγκερ στο Μαξίμου σημαίνει κάτι ανάλογο; Σχολίαζαν δεικτικά τα στελέχη που παρατηρούν με προσοχή και τα λεγόμενα του κ. Γιούνκερ, αλλά και γνωρίζουν απόλυτα τι λένε οι θεσμοί στην Ε.Ε

 

Send this to a friend