Αθήνα

12 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Γιώργος Καραϊβάζ: Το συγκινητικό αντίο της εκπομπής του Γιώργου Παπαδάκη (vid)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νέα μηνύματα από το ΔΝΤ για την οικονομία και την αξιολόγηση

Σαφές μήνυμα για τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση στέλνει το ΔΝΤ στην κυβέρνηση

Σαφές μήνυμα για τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση στέλνει το ΔΝΤ στην κυβέρνηση, με τα αναθεωρημένα στοιχεία του για την ανάπτυξη.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Το Ταμείο, στην έκθεσή του για τις παγκόσμιες προοπτικές της οικονομίας, σημειώνει ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί το 2017 στο 2,2% αντί αρχικής εκτίμησης για 2,8%, με την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο να εκτιμούν αρχικά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,7% εφέτος και στη συνέχεια να αναθεωρούν το στόχο στο 2,5%. Το ΔΝΤ σημειώνει επίσης ότι η αποκλιμάκωση της ανεργίας θα είναι πιο αργή και πως τουλάχιστον έως το τέλος του 2018 δεν πρόκειται να πέσει κάτω από το 21%.

Ειδικότερα, το Ταμείο εκτιμά ότι το «φρένο» στην ανάπτυξη είναι αποτέλεσμα της εκκρεμότητας στην αξιολόγηση και μάλιστα είναι εντυπωσιακό το στοιχείο πως για να επιτευχθεί ο στόχος του 2,2% μέσα στο 2017, οι ρυθμοί ανάπτυξης στο τελευταίο τρίμηνο του έτους θα πρέπει να κινηθούν κοντά στο 4%. Γεγονός που σημαίνει ότι η κατάσταση στην οικονομία πρέπει να σταθεροποιηθεί πλήρως και να μην υπάρχουν αναταράξεις από το πολιτικό ή το διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, η μεσοπρόθεσμη εκτίμηση έως το 2022 κάνει λόγο για ανάπτυξη 1%, γεγονός που αναμένεται να έχει αντανάκλαση στα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους. Αντιθέτως, η εκτίμηση αυτή φαινομενικά δεν επηρεάζει τη συμφωνία για τη λήψη πρόσθετων μέτρων 2% του ΑΕΠ (3,6 δις ευρώ) μετά το 2018, ωστόσο θέτει εν αμφιβόλω του στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Τι θα ισχύσει για το λιανεμπόριο και πώς θα ληφθούν οι αποφάσεις για το Πάσχα
Παύλος Γερουλάνος: Να χτίσουμε νέες σχέσεις εμπιστοσύνης
Γιώργος Τράγκας: Στο κόμμα του και ο Γιάννης Δημαράς – Υπέγραψαν διακήρυξη συνεργασίας
Μητσοτάκης: Πετυχημένα τα self test – Ακολουθούν εργαζόμενοι σε λιανεμπόριο, ΜΜΜ και delivery
Ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει την τροπολογία Βορίδη και καταθέτει δική του για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων
Πελώνη: Δωρεάν self test σε 980.000 εργαζόμενους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα αυτή την εβδομάδα