• Κυριακή, 20 Ιανουαρίου
  • 00:26

Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

«Νοικοκύρης» ο Κοτζιάς! «Πριν πάω διακοπές θα έχω λύσει και τις εκκρεμότητες με την Αλβανία»

Κοτζιάς και Λαβρόφ παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα με τον Έλληνα ΥΠΕΞ να δηλώνει ότι τώρα που έχει επιλυθεί το Σκοπιανό, σειρά έχουν οι εκκρεμότητες για την Αλβανία, τις οποίες, όπως είπε,  θα φροντίσει να επιλύσει προτού πάει διακοπές.

Ο ρώσος ΥΠΕΞ Λαβρόφ ανέφερε ότι τα προβλήματα στα Βαλκάνια πρέπει να λύνονται με βάση το διεθνές δίκαιο και τόνισε ότι:  «Οι σχέσεις των δύο χωρών ενισχύονται στους τομείς της ενέργειας, των επενδύσεων, του εμπορίου και των επιστημών». «Σήμερα συζητήσαμε τους τροπους να διευρυνθεί το νομοθετικό πλαίσιο των επαφών μας» και σημείωσε ότι συζήτησαν και για το φιλόδοξο πρόγραμμα του Έτους Τουρισμού Ρωσίας-Ελλάδας, που είναι σε εξέλιξη.

«Θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας στους διεθνείς οργανισμούς. Πιστεύουμε ότι ο διάλογος μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας χρήζει εξυγίανσης και θα βρούμε τρόπους να τον πάμε σε πιο υψηλό επίπεδο» συμπλήρωσε ο Λαβρόφ.

«Επιδιώκουμε οι εταίροι μας στο ΝΑΤΟ να σέβονται το διεθνές δίκαιο και τα συμφωνηθέντα. Συζητήσαμε και το Κυπριακό, η στάση μας παραμένει υπερ της καθολικής λύσης που θα συναντά τα συμφέροντα όλων των πλευρών. Τα προβλήματα στα Βαλκάνια πρέπει να λύνονται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο», δήλωσε.

Ο Κοτζιάς κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του να έρθει τον Σεπτέμβρη στην Αθήνα για να προετοιμάσουν το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού στη Μόσχα και ανέφερε ότι είναι ανάγκη να ξεπεραστούν τα υφιστάμενα προβλήματα αλλά και προκαταλήψεις και στερεότυπα που υπαρχουν, στον τομέα των σχέσεων Ρωσίας-ΕΕ και Ρωσίας-ΝΑΤΟ.

Για το Σκοπιανό ο Νίκος Κοτζιάς δήλωσε: «Λύσαμε ένα πρόβλημα που στην ουσία υπάρχει εδώ και 70 χρόνια. Είναι κομμάτι της κουλτούρας της περιοχής να τσακωνόμαστε για τα ονόματα. Με αυτή τη συμφωνία τελειώσαμε τα προβλήματα αλυτρωτισμού που υπήρχαν. Βρισκόμαστε σε διαδικασία επίλυσης των ζητημάτων που εκκρεμούν εδώ και δεκαετίες με την Αλβανία». 

«Πριν πάω για διακοπές θα τα έχω τελειώσει. Αλλιώς δεν έχει διακοπές» είπε ο υπουργός.

«Ελπίζω να ξανανοίξουμε με σωστό τρόπο το Κυπριακό και να το κλείσουμε κι αυτό. Είναι πιο δύσκολο αυτό το πρόβλημα γιατί στα δύο άλλα το μεγάλο κράτος ήμασταν εμείς και ήμασταν αποφασισμένοι να το λύσουμε», και πρόσθεσε ότι η έξοδος της Ελλάδας από την οικονομική κρίση, θα συμβάλει στη σταθερότητα στα Βαλκάνια.

Στη συνέχεια, ο Έλληνας ΥΠΕΞ απήγγειλε στίχους από το ποίημα του Καβάφη «Περιμένοντας τους βαρβάρους» λέγοντας: «Εγώ είμαι ευτυχισμένος που λύνουμε προβλήματα αλλά κάποιοι λένε τι θα κάνουμε τώρα χωρίς προβλήματα».

Send this to a friend