ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρόκειται για τη ρύθμιση που θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα που προκλήθηκαν στην κυβερνησιμότητα των ΟΤΑ από την εφαρμογή του «Κλεισθένης» (Νόμος 4555/2018) και της απλής αναλογικής, που ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Σε ποια σημεία εστιάζει η νομοθετική παρέμβαση του ΥΠΕΣ:
-Θέσπιση δυνατότητα σύμπραξης δημοτικών παρατάξεων (στις οποίες συμπεριλαμβάνεται υποχρεωτικά η παράταξη του Δημάρχου ή Περιφερειάρχη), οι οποίες λογίζονται ως ενιαία παράταξη για τη λειτουργία των οργάνων των ΟΤΑ, διατηρώντας ταυτόχρονα την αυτοτέλεια κάθε μιας από αυτές. Με τον τρόπο αυτό ενθαρρύνεται η συνεργασία τους κατά τρόπο αντίστοιχο με την Κοινοβουλευτική διαδικασία (σχηματισμός συμμαχικών κυβερνήσεων).
-Εξασφάλιση πλειοψηφίας του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη στις επιτροπές (Οικονομική Επιτροπή και Επιτροπή Ποιότητας Ζωής στους Δήμους, Οικονομική Επιτροπή και λοιπές επιτροπές στις Περιφέρειες). Με τον τρόπο αυτό o Δήμαρχος και ο Περιφερειάρχης θα μπορούν να εφαρμόσουν το πρόγραμμα για το οποίο εκλέχθηκαν από τους πολίτες, διατηρώντας όμως τον σημαντικό ρόλο του Δημοτικού ή Περιφερειακού Συμβουλίου. Παράλληλα μεταφέρονται στις επιτροπές περιορισμένος αριθμός αρμοδιοτήτων του Δημοτικού Συμβουλίου.
-Εξασφάλιση πλειοψηφίας του Δημάρχου και του Περιφερειάρχη σε όλα τα νομικά πρόσωπα που έχει ο ΟΤΑ (ΝΠΔΔ, Δημοτικά Ιδρύματα, ΝΠΙΔ, Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, ΔΕΥΑ) ώστε υπάρχει πλήρης ευθυγράμμιση της πολιτικής του Δημάρχου με τα Νομικά Πρόσωπα των ΟΤΑ.
-Προσαρμογή του τρόπου ψήφισης του Προϋπολογισμού των ΟΤΑ (καθώς και του Τεχνικού Προγράμματος, του Επιχειρησιακού Προγράμματος και της ψήφισης τελών) και εισαγωγή νέας διαδικασίας η οποία δίνει στις υπόλοιπες παρατάξεις (πλην Δημάρχου / Περιφερειάρχη) τη δυνατότητα διαφωνίας επί τεκμηριωμένης αντιπρότασης. Σε περίπτωση μη αποδοχής αντιπρότασης με την απόλυτη πλειοψηφία των μελών του Συμβουλίου ισχύει η πρόταση / εισήγηση της Οικονομικής Επιτροπής.
-Μειώνεται η θητεία των αντιπεριφερειαρχών και των αντιδημάρχων σε 1 έτος, ενώ δίνεται η δυνατότητα αιτιολογημένης αντικατάστασής τους μετά τη πάροδο 6 μηνών.
-Σε συνεργασία με τη Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, κάθε περιφέρεια προσλαμβάνει έναν εξειδικευμένο ειδικό σύμβουλο για θέματα πολιτικής προστασίας, ο οποίος θα είναι σε διαρκή συνεργασία όλο το έτος με την κεντρική κρατική δομή.
Ροή Ειδήσεων
13/01/2025 | 11:49
Εθνική απεργία στο Βέλγιο προκάλεσε προβλήματα στις εναέριες και σιδηροδρομικές μεταφορές
13/01/2025 | 11:42
Συνεχίζονται οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα κατάρτισης και απασχόλησης, με 100% επιδότηση έως 13.416 ευρώ
13/01/2025 | 11:36
Η Εύα Λονγκόρια προσφέρει 50.000 δολάρια για τους ήρωες της πρώτης γραμμής του Λος Άντζελες
13/01/2025 | 11:25
Ανδρουλάκης: Δεν θα συγκυβερνήσει το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ – Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον προοδευτικό χώρο
13/01/2025 | 11:20
Η ΗΛΕΚΤΩΡ προχώρησε σε υπογραφή με τη ΔΕΗ για την κατασκευή μονάδας ΣΗΘΥΑ για την κάλυψη των αναγκών τηλεθέρμανσης της Δ.Μακεδονίας
13/01/2025 | 10:29
Επελαύνει η κακοκαιρία: Χιονοπτώσεις στη βόρεια Ελλάδα, βροχές στην Αττική – Πού είναι κλειστά σχολεία και δρόμοι, συστάσεις από τις Αρχές
13/01/2025 | 10:20
Θοδωρής Κατσαφάδος: «Ξεχωρίζω τις φορές που βρέθηκα στην Επίδαυρο, ακούγεται γραφικό και τετριμμένο αλλά είναι ευλογία»
12/01/2025 | 12:00
Κατρίνα Τσάνταλη: «Πήγαν όλα λάθος, έκανα επεμβάσεις για να επανέλθω, με είχε πιάσει παράνοια φόβου»
12/01/2025 | 16:40
Άφωνη η Σίσσυ Χρηστίδου με την αποκάλυψη του Παύλου Σταματόπουλο για την Ελένη Μενεγάκη: «Αυτό είναι παράνομο»
12/01/2025 | 17:40