Αθήνα

16 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Άγριες Μέλισσες: Ο Μελέτης μαθαίνει τη σκληρή αλήθεια και καταρρέει

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νομοσχέδιο για τα κανάλια προαναγγέλει ο Παππάς

Νέο νομοσχέδιο για τη διενέργεια διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες προανήγγειλε ο Νίκος Παππάς κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για την ΕΡΤ. “Νομοθετούμε για το δικαίωμα της κοινωνίας στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Για να ξεκινήσει να μπαίνει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον. Μπορεί κάποιοι να αντιδρούν και να […]

Νέο νομοσχέδιο για τη διενέργεια διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες προανήγγειλε ο Νίκος Παππάς κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για την ΕΡΤ.
“Νομοθετούμε για το δικαίωμα της κοινωνίας στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Για να ξεκινήσει να μπαίνει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον. Μπορεί κάποιοι να αντιδρούν και να θέλουν τη διαιώνιση του άναρχου, του ασυντόνιστου, του χωρίς κανόνες ραδιοτηλεοπτικού τοπίου. Η Κυβέρνηση μας είναι αποφασισμένη, και ελπίζουμε για το καλό όλων μας, να μην ταυτιστούν με όσους νομίζουν ότι μπορεί να έχουν φορολογική ή χρηματοδοτική ή και θεσμική ασυλία στο διηνεκές. Για το λόγο αυτό υπογράφηκαν οι υπουργικές αποφάσεις που αφορούν την είσπραξη του 2% για τη χρήση των συχνοτήτων από τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς για την περίοδο 2011-2014. Την υποχρέωση αυτή την είχανε και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και δυστυχώς δεν την τήρησαν. Όπως δεν τήρησαν την υποχρέωσή τους για τη διενέργεια διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες”, είπε ο υπουργός Επικρατείας.

Τονίζοντας ότι το θέμα αυτό θα αντιμετωπιστεί στο επόμενο νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή.
Για το ρόλο που επιφυλάσσει το νομοσχέδιο στην ΕΡΤ, ο κ. Παππάς είπε ότι στόχος είναι να αποκατασταθεί η σχέση του πολίτη με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση.

“Χρειαζόμαστε μια δημόσια ραδιοτηλεόραση ανοιχτή και απελευθερωμένη, απαλλαγμένη από τις παθογένειες του παρελθόντος. Αντίβαρο στην προπαγάνδα, ανεξάρτητη από κρατική παρέμβαση αλλά κυρίως ανεξάρτητη και από τα ιδιωτικά συμφέροντα όπως το σχέδιο νόμου ορίζει”, είπε ο κ. Παππάς και τόνισε ότι αυτό που οφείλει να κάνει σήμερα η Βουλή είναι να παραδώσει μια αξιόπιστη ΕΡΤ προς την κοινωνία, “μια ΕΡΤ που θα είναι φάρος πνεύματος και πολιτισμού, φάρος αντικειμενικής και άμεσης ενημέρωσης, ευκαιρία δημιουργίας για τη νεολαία, φορέας επικοινωνίας και ψυχαγωγίας για τα θύματα της ανθρωπιστικής κρίσης που δεν έχουν πόρους και δυνατότητες να αγοράσουν μια εφημερίδα, να πάνε στο θέατρο ή τον κινηματογράφο να παρακολουθήσουν μια συναυλία. Για όσους ακόμα βρίσκονται στις απομακρυσμένες περιοχές της επικράτειας που δεν ακούνε και δεν βλέπουν αλλά και για τον απόδημο ελληνισμό”.

Ως προς το σκέλος των διατάξεων που εισάγει το νομοσχέδιο, ο υπουργός Επικρατείας επεφύλασσε ειδική αναφορά στην κατάργηση προκλητικών προνομίων του παρελθόντος για διευθυντικά και άλλα στελέχη που απολάμβαναν αμοιβές απολύτως αναντίστοιχες και με τις δυνατότητες του φορέα αλλά και με ότι συνέβαινε στην κοινωνία συνολικά. Ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξουν νέοι Κανονισμοί που δεν θα αφήνουν περιθώρια για ύποπτες συμβάσεις και αδιαφανείς αναθέσεις. Αναφέρθηκε επίσης στην εναρμόνιση με το Σύνταγμα ως προς τον σκοπό και την αποστολή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, και στην ανεξαρτησία της που θα την εγγυάται η συμφωνία αρχών ανάμεσα στην Κυβέρνηση και τη διοίκηση της. Ο κ. Παππάς ξεκαθάρισε επίσης κομβικό σημείο για την ΕΡΤ θα αποτελέσει ο διεξοδικός έλεγχος των στοιχείων της ειδικής εκκαθάρισης αλλά και του συνόλου των συμβάσεων τόσο της ΕΡΤ όσο και της ΝΕΡΙΤ για τις οποίες η κυβέρνηση έχει δυστυχώς καταγράψει αρνητικά συμπτώματα.

Νωρίτερα, ο υπουργός Επικρατείας, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση Σαμαρά, τονίζοντας ότι το “μαύρο” στην ΕΡΤ ήταν κορυφαίο πλήγμα στη δημοκρατία.

“Η Κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει μια ηχηρή απάντηση αξιοπρέπειας σε όσους επιχείρησαν τις συνθήκες φτωχοποίησης του ελληνικού λαού, να τις καταστήσουν ενεργές, όχι μόνο στο οικονομικό πεδίο αλλά και στο πεδίο το πολιτιστικό και το πολιτισμικό», είπε μιλώντας πριν από λίγο στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς καλώντας όλες τις παρατάξεις να συμβάλλουν για την αναγέννηση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. «Η αναγέννηση της ΕΡΤ είναι νίκη της δημοκρατίας και νίκη ολόκληρου του ελληνικού λαού απέναντι σε όσους όλα αυτά τα χρόνια τον συκοφάντησαν και δυστυχώς επιλέγουν να εξακολουθούν να τον συκοφαντούν”, είπε.

Και πρόσθεσε: “Την 11η Ιουνίου του 2013 η δημοκρατία μας δέχθηκε ένα κορυφαίο πλήγμα», είπε ο κ. Παππάς για το “μαύρο”» στην ΕΡΤ και πρόσθεσε ότι «η κοινωνία δεν εμπιστεύθηκε ποτέ το δημιούργημα μιας ανωμαλίας, το δημιούργημα μιας εκδικητικής πολιτικής πράξης”. Υπογράμμισε δε στο σημείο αυτό ότι η απόφαση του κλεισίματος δυστυχώς επιβάρυνε και οικονομικά την κοινωνία. “Κάποιοι ήλπιζαν ότι η ελληνική κοινωνία θα αφομοιώσει αυτή την ακρότητα μαζί με όλες τις άλλες. Διαψεύστηκαν. Ταυτόχρονα διαψεύδονται και όσοι ήλπιζαν και όσοι διαστρεβλώνουν την αλήθεια για την πολιτική που η σημερινή κυβέρνηση εφαρμόζει. Κάποιοι άρχιζαν να φωνάζουν ότι αυτό το νομοσχέδιο θα το κόψουν οι δανειστές, λες και είναι οι ντουντούκες των δανειστών. Δεν συνέβη αυτό. Η ΕΡΤ ανοίγει. Αυτή η κυβέρνηση είναι συνεπής προς τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και συνεπής προς τις προγραμματικές της δηλώσεις”, είπε ο κ. Παππάς και εξήγησε ότι η κυβέρνηση νομοθετεί όχι απλώς για να αποκαταστήσει ένα εργασιακό δικαίωμα αλλά νομοθετεί για το δικαίωμα της κοινωνίας στην ενημέρωση.

Πελώνη: Για ποιο πράγμα εγκαλούμαι; Επειδή δεν έσβησα τα tweet όπως έκαναν άλλοι – Φθηνή τακτική τυμβωρύχων
Επεισόδιο Δένδια – Τσαβούσογλου μπροστά στις κάμερες – Απειλείτε τα νησιά μας, γι’αυτό έχουν στρατό – Η Τουρκία έχει παραβιάσει το Δίκαιο της θάλασσας
Έκτακτη συνάντηση Δένδια με Ερντογάν – Γιατί ο «σουλτάνος» ζήτησε να δει τον Έλληνα ΥΠΕΞ
«Μπλόκο» Μαξίμου σε «πρόωρες εκτιμήσεις» για το Πάσχα  
Ολοκληρώθηκαν οι επαφές στην Άγκυρα – Ζωντανά οι δηλώσεις Δένδια – Τσαβούσογλου
Σε νοσοκομείο της Αττικής αύριο ο Τσίπρας – Έντονη ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας – Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση