• Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου
  • 20:47

Αθήνα

12 oC

σποραδικές νεφώσεις

«Ντρίπλα» Μητσοτάκη με Χαφτάρ σε Μέρκελ – Ερντογάν ενώ η Τουρκία βιάζεται για «τετελεσμένα»

Οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος δείχνει υπέρμετρη βιασύνη να προκαλέσει κρίση και τετελεσμένα στις θαλάσσιες περιοχές της παράνομης ΑΟΖ που χάραξε με τη Λιβύη.

Οι επόμενοι μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι για τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος δείχνει υπέρμετρη βιασύνη να προκαλέσει κρίση και τετελεσμένα στις θαλάσσιες περιοχές της παράνομης ΑΟΖ που χάραξε με τη Λιβύη.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Ο Ερντογάν απείλησε ότι θα στείλει το σκάφος Oruc Reis για έρευνες στην περιοχή που  θεωρεί τουρκική, με βάση το παράνομο μνημόνιο, ενώ ταυτόχρονα υποστήριξε ότι ο αγωγός East Med χωρίς την άδεια της Τουρκίας δεν μπορεί να προχωρήσει με το  επιχείρημα ότι διέρχεται από την ΑΟΖ που παράνομα χάραξε με την Λιβύη.

Στην κυβέρνηση, γνωρίζουν, πως ο Ερντογάν παίζει όλα τα χαρτιά του τώρα, προκειμένου να στηρίξει το παράνομο σύμφωνο και να τού προσδώσει στοιχεία νομιμότητας, παρά τις ξεκάθαρες θέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, της Γαλλίας και της Ε.Ε. συνολικά, αλλά και χωρών του αραβικού κόσμου περί του αντιθέτου. Θέλει να προλάβει να δημιουργήσει τετελεσμένα, πριν ξεκαθαρίσει το πρόβλημα στη Λιβύη και υπάρξουν πιθανές αμφισβητήσεις αυτής της συμφωνίας.

«Ντρίμπλα» με Χαφτάρ

Γι’ αυτό η διάσκεψη του Βερολίνου λαμβάνει κρίσιμα χαρακτηριστικά για την ελληνική υπόθεση. Οι  διαβεβαιώσεις της Μέρκελ πως δεν θα συζητηθεί το θέμα των θαλασσίων ζωνών λίγη σημασία έχουν, καθώς εκείνο που έχει βαρύτητα είναι πως θα διαμορφωθούν οι εσωτερικοί συσχετισμοί, αλλά και οι εξωτερικές παρεμβάσεις και επιρροές στη χώρα, που σπαράσσεται χρόνια τώρα από εμφύλιο πόλεμο.

Η παρουσία εδώ του στρατάρχη Χαφτάρ πριν τη συνδιάσκεψη, αποτέλεσε μια καλή κίνηση για την ελληνική διπλωματία, που έστειλε το μήνυμα ότι και η Ελλάδα έχει λόγο στη διαμόρφωση της λύσης για την επόμενη μέρα στη Λιβύη, όχι μόνο επειδή είναι γειτονική ευρωπαϊκή χώρα, αλλά και γιατί έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση κυριαρχικά δικαιώματά της, από παράνομες πράξεις της αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης. Και το κυριότερο ότι η μια πλευρά της κρίσης στη Λιβύη, πριν καθίσει στο τραπέζι της διάσκεψης, βρέθηκε στην Αθήνα και κάθισε στο τραπέζι με τον πρωθυπουργό για να συζητήσουν την κατάσταση στη Λιβύη, την κατάπαυση του πυρός και την ειρηνευτική διαδικασία.

Η δήλωσή του ότι τα μνημόνια με την Τουρκία είναι άκυρα -άποψη την οποία θα μεταφέρει και στη Διάσκεψη-  αλλά και η θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη υπέρ της εκεχειρίας, δίνουν άλλη βαρύτητα στην επίσκεψη του  Λίβυου στρατάρχη στην Αθήνα.

Ο ρόλος της Μέρκελ

Όμως η διάσκεψη του Βερολίνου, πριν ακόμα συγκληθεί, επιβεβαίωσε ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι δεδομένη για τα μέλη της, αλλά ζητούμενη. Η στάση της Μέρκελ έδειξε πως τα εθνικά συμφέροντα και οι πολιτικοί εκβιασμοί είναι υπέρτεροι μιας κοινής εξωτερικής ευρωπαϊκής  πολιτικής.

Γι’ αυτό η εκτίμηση που επικρατεί είναι πως δεν πρέπει να περιμένουμε κάτι εντυπωσιακό από τη Γερμανίδα καγκελάριο, η οποία δείχνει να βρίσκεται κάτω από την πίεση του Ερντογάν με το Μεταναστευτικό, αλλά και τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας της στην Τουρκία σε προτεραιότητα. Άλλωστε σε λίγες μέρες θα επισκεφτεί η ίδια την Άγκυρα να συνομιλήσει ιδιαιτέρως με τον Τούρκο πρόεδρο. Ακόμα και στη Γερμανία εκτιμούν, πως η Άγκελα Μέρκελ άφησε το μεταναστευτικό πρόβλημα να μετατραπεί σε όπλο στα χέρια της Τουρκίας, με αποτέλεσμα, όπως έγραψε η Bild, να δέχεται πιέσεις από τον Ερντογάν για αποκλεισμό της Ελλάδας από τη διάσκεψη.

Ελληνική αντεπίθεση με Γαλλία

Παρά το διπλωματικό παρασκήνιο η Τουρκία εξακολουθεί και εκτοξεύει απειλές κατά της χώρας μας. Δεν είναι κάτι το καινούργιο, λένε στην κυβέρνηση και προειδοποιούν πως  οποιαδήποτε πράξη, που θα παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, θα εκληφθεί ως εχθρική και έτσι θα αντιμετωπιστεί. Η αποφασιστικότητα που επιδεικνύει το τελευταίο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση και η προειδοποίηση χρήσης κάθε μέσου και τρόπου για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε προσβολής κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, λαμβάνεται πια σοβαρά υπόψη στα διεθνή κέντρα αποφάσεων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Νίκο Δένδια, τους μήνες που ξέσπασε αυτή η κρίση, κατάφεραν και δημιούργησαν ισχυρές συμμαχίες με αραβικά κράτη που δεν βλέπουν με καλό μάτι τον ηγεμονικό ρόλο που θέλει να παίξει σε βάρος τους η Τουρκία αλλά και με χώρες, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ και η Γαλλία, που σαφώς έχουν τοποθετηθεί κατά του τουρκολυβικού συμφώνου. Αυτές οι συμμαχίες που αποτελούν διπλωματική ασπίδα, ενισχύονται με τη Γαλλία και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Γι’ αυτό έχει σημασία η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Παρίσι στο τέλος του μήνα, καθότι η Γαλλία είναι πια, μετά την αποχώρηση της Βρετανίας, η μόνη ισχυρή στρατιωτική δύναμη της Ε.Ε., με ναυτικές δυνάμεις και συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο. Ήδη αποφασίστηκε να σταλεί μια ελληνική φρεγάτα σε περιπολίες, μαζί με τη ναυτική δύναμη που θα συνοδεύει το αεροπλανοφόρο  «Σαρλ Ντε Γκώλ» στην ανατολική Μεσόγειο. Εκείνο που έχει όμως ιδιαίτερη σημασία, είναι αν συζητηθεί το θέμα της αποστολής γαλλικών ερευνητικών πλοίων, νοτίως της Κρήτης, στην Ελληνική ΑΟΖ, έτσι όπως αυτή οριοθετείται από το δίκαιο της Θάλασσας , για σεισμικές έρευνες, πριν τα τουρκικά σκάφη.

Send this to a friend