Αθήνα

14 oC

αίθριος καιρός

Ο... αλλοπρόσαλλος Πάνος Καμμένος: Το «όχι» στη συμφωνία των Πρεσπών και το «ναι μεν αλλά» για την αποχώρηση από την κυβέρνηση

Ο «ξαφνικός έρωτας» με το ΠΑΣΟΚ και τον Ανδρέα

Αστάθμητος παράγοντας για την κυβέρνηση και την εξίσωση της συμφωνίας των Πρεσπών παραμένει ο Πάνος Καμμένος.

Αστάθμητος παράγοντας για την κυβέρνηση και την εξίσωση της συμφωνίας των Πρεσπών παραμένει ο Πάνος Καμμένος.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Αν και επανέλαβε από το βήμα της Βουλής τη γνωστή του θέση πως οι ΑΝΕΛ θα καταψηφίσουν τη συμφωνία όταν έλθει στη Βουλή και ταυτόχρονα θα άρουν την εμπιστοσύνη τους προς την κυβέρνηση, δεν μίλησε - δημοσίως τουλάχιστον - για κομματική πειθαρχία στην ψηφοφορία. Κάτι που φέρεται να είπε πίσω από τις κλειστές πόρτες της συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας των ΑΝΕΛ.

Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι τουλάχιστον δύο βουλευτές του, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και η Έλενα Κουντουρά, έχουν ταχθεί υπέρ της συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ αντιφατικές δηλώσεις έχει κάνει κατά καιρούς ο Κώστας Ζουράρις. Μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε πρακτικά τη διάλυση του κόμματος του υπουργού Άμυνας, δεδομένου πως θα έμενε με λιγότερους από πέντε βουλευτές και εφεξής δεν θα συγκροτούσε κοινοβουλευτική ομάδα, με βάση τον Κανονισμό της Βουλής.

Ο κ. Καμμένος απέφυγε επίσης να σχολιάσει επιδεικτικά οποιαδήποτε αναφορά για τη στάση των ΑΝΕΛ σε ενδεχόμενη πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από τη ΝΔ - εξέλιξη η οποία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, όταν η συμφωνία κατατεθεί από την κυβέρνηση στη Βουλή. Κι όμως, τις προηγούμενες ημέρες στελέχη των ΑΝΕΛ, με πρώτο τον αντιπρόεδρο, Παναγιώτη Σγουρίδη είχαν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να στηριχθεί η πρόταση δυσπιστίας από τους ΑΝΕΛ, με μοναδικό στόχο να μην περάσει η συμφωνία των Πρεσπών. Μολαταύτα, σε αντίθεση με το παρελθόν, όταν δήλωνε πως θα αποσυρθούν μόνον οι υπουργοί των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, τώρα υποστηρίζει - με έναν προφανώς οξύμωρο συλλογισμό - ότι θα άρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα... δεν θα τη ρίξει και δεν θα προκαλέσει εκλογές.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Ο υπουργός Άμυνας, επίσης, καταφέρθηκε από το βήμα της Βουλής κατά του Νίκου Κοτζιά, αναβιώνοντας την προσωπική τους αντιπαράθεση: «Η συμφωνία των Πρεσπών έχει πεθάνει και ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ την αναιρεί. Εκτός αν έχει κάνει κι άλλη συμφωνία κάτω από το τραπέζι με τον κ. Κοτζιά», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Εντύπωση προκάλεσε, τέλος, η υπεράσπιση του «πατριωτικού» ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου από τον κ. Καμμένο, με αφορμή την αντιπαράθεση Τσίπρα-Μητσοτάκη για τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που «μετακόμισαν» στον ΣΥΡΙΖΑ. Πολλώ δε μάλλον όταν ο κ. Καμμένος ήταν αυτός που στο ξεκίνημα της πολιτικής του καριέρας είχε γράψει βιβλίο, στο οποίο κατονόμαζε μεταξύ άλλων ως... αρχηγό της «17 Νοέμβρη» τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ.

Send this to a friend