Αθήνα

 

16 oC

αραιές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

Μητσοτάκης: Στις 21 Μαΐου 2023 οι εκλογές – Δεύτερες εκλογές το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Χρήστος Μέγας γράφει 10 ερωτήσεις-απαντήσεις για την «πρίζα» Μητσοτάκη

Με άρθρο του στο TheCaller ο γνωστός δημοσιογράφος και Γραμματέας του Τομέα Εργασίας του ΚΙΝΑΛ, Χρήστος Μέγας, αναφέρεται στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Δείτε επίσης

Καιρός: «Ανεβαίνει αύριο η θερμοκρασία», λέει ο Καλλιάνος – Πώς θα πάει η υπόλοιπη εβδομάδα (ΒΙΝΤΕΟ)
Σχολεία: Θα είναι ανοιχτά αύριο, ξεκαθαρίζει το υπουργείο Παιδείας

Αναλυτικά ο Χρήστος Μέγας αναφέρει:

Είναι και το περιβάλλον, όπως η πανδημία, μια κομματική σημαία ευκαιρίας;

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοινώνει ένα πρόγραμμα 100 εκ. για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Οι τηλεοράσεις «παίζουν» το νέο ως την πιο ριζική περιβαλλοντική πολιτική. Και, αλλοίμονο σε όποιον διαφωνήσει. Μετά την… κρατικοποίηση της διαφήμισης (για τον κορονοϊό) η οποία στάθηκε ικανή να ενσωματώσει τα περισσότερα ΜΜΕ στο κυβερνητικό άρμα, όποιος διαφωνήσει τώρα κινδυνεύει να χάσει την επομένη, έστω μικρή, διαφημιστική πίτα των εισαγωγέων αυτοκινήτου…

Όντως, είναι λύση  προοπτικής (και ικανός στόλος) τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα; Είναι το μέλλον στις μετακινήσεις; Υπάρχουν πιο απλές λύσεις; Μπορούμε σήμερα να δεσμεύσουμε τη χώρα σε μια πολιτική χωρίς μελέτη; Ας πούμε, να υποχρεωθούν οι νέοι ιδιοκτήτες να ενσωματώσουν στις κατοικίες πανάκριβα συστήματα ταχυφόρτωσης μπαταριών; (Ενώ δεν έχουν καν θέσεις στάθμευσης ή πράσινες στέγες…)

Στους προβληματισμούς αυτούς, και χάριν εισαγωγής, πρέπει να θυμίσουμε την πολιτική της κυβέρνησης για την βίαιη απολινγιτοποίηση (μέχρι το 2023), ενώ ακόμη δεν έχει τεθεί σε λειτουργία μια θερμική μονάδα της ΔΕΗ αξίας 1,4 δις ευρώ (Πτολεμαΐδα 5). Την στιγμή μάλιστα που η χώρα χρειάζεται φτηνή (και επιδοτούμενη) ενέργεια ώστε να ανακάμψει μετά την 12ετή (2008-2020) οικονομική κρίση και την πανδημία. Και την ίδια στιγμή, το ίδιο υπουργείο αυτής της κυβέρνησης, ενθαρρύνει τις έρευνες για πετρέλαιο (τα άλλα ορυκτά καύσιμα). Όταν όλος ο κόσμος μετακινείται, κυριολεκτικά και μεταφορικά, με (προς την) ηλεκτρική ενέργεια (κάτι που επιδοτεί τώρα και η κυβέρνηση….). Και όταν οι πιο ενεργείς επιστήμονες υποδεικνύουν ο Υδρογόνο ως το καύσιμο του μέλλοντος. Ο λογικός άνθρωπος που δεν είναι με «πράσινους Χμέρ», ή τους… «Τεξανούς πετρελαιάδες» της ΝΔ, απορεί και εξίσταται.

Ως εκ τούτου προκύπτει θέμα ουσίας: Να δούμε τι εφαρμόζει ο κ.Μητσοτάκης…

1.Τι σημαίνει το νέο πρόγραμμα; Κατ αρχήν στο ξεκίνημα (και) της νέας κρίσης (όπως και το 2008-9) η συντηρητική παράταξη καταφεύγει στο αντίστοιχο του κ.Παπαθανασίου (της καραμανλικής ΝΔ). Όταν μείωσε τους φόρους στα πολυτελή τζιπ προκειμένου να ανακάμψει η… κερδοφορία των εισαγωγέων και, δυστυχώς, να διευρυνθεί το έλλειμμα ισοζυγίου εξωτερικών πληρωμών (που μαζί με το δημοσιονομικό μας έσυρε στα μνημόνια…). Τώρα μοιάζει να επιδοτεί τις εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτου και θέσεις εργασίας στη Γερμανία!

2.Αρκούν αυτά τα χρήματα για ν’ αλλάξει ο… αέρας των μεγάλων πόλεων; Τα 100 εκ. του προγράμματος αφορούν σε 6.000 επαγγελματικά (βλέπε εταιρείες ενοικίασης αυτοκινήτων), 3.000 σκούτερ, 2.000 ποδήλατα, 1.000 ταξί και 1.700 ΙΧ. Όταν των περασμένο Φεβρουάριο (προ κορονοϊού) στην Ελλάδα πουλήθηκαν 8.000 ΙΧ αυτοκίνητα. Πολύ μικρή παρέμβαση-πολύ μεγάλος θόρυβος και απίστευτη προπαγάνδα.

3.Είναι αυτό το πρόγραμμα μια εθνική περιβαλλοντική πολιτική; Μάλλον πρόκειται για υποπρόγραμμα της γερμανικής κυβέρνησης που θέλει να  ενισχύσει την εγχώρια αυτοκινητοβιομηχανία η οποία, όπως και η χώρα (Γερμανία), είχε καθίσει πάνω στα κέρδη των υψηλών πωλήσεων και τα κρατικά πλεονάσματα, αποτέλεσμα και του φτηνού Γερμανο-ευρώ (εν σχέσει με την παραγωγικότητα της χώρας), καθώς ο ευρωπαϊκός Νότος πιέζει την ισοτιμία του ευρώ έναντι δολαρίου. Νότος, που σε αντιδιαστολή, έχει ακριβό νόμισμα (και χάνει συνεχώς αγορές). Η Ελλάδα επιδοτεί την αυτοκινητοβιομηχανία (με χρήματα και των Γερμανών) πυροδοτώντας την ζήτηση στην αλλοδαπή.

Ουσιαστικά η Ελλάδα και ο ευρωπαϊκός Νότος θα χρηματοδοτήσει (και πάλι;) θέσεις εργασίας στο Βορρά…

4.Είναι το μέλλον ηλεκτροκίνηση; Πιθανότατα πρόκειται για ένα μεταβατικό στάδιο από τις μηχανές εσωτερικής καύσης στο Υδρογόνο. Απλώς το ζήτημα είναι ποιος θα πληρώσει την μετάβαση στη νέα τεχνολογία. Οι Γερμανοί, και εν γένει ευρωπαίοι και αμερικανοί, έμειναν πίσω σε αυτή την πρόκληση, με τους Κινέζους να έχουν πάρει προβάδισμα στις μπαταρίες. Και επειδή τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι «ένα σασί με ρόδες και μπαταρίες» απειλούν τους παραδοσιακούς κατασκευαστές (βλέπε Τέσλα).

5.Μπορούμε να φτιάχνουμε ατελείωτα μπαταρίες; Εάν οι μπαταρίες είναι το μέλλον, τότε θα πρέπει να αναμένεται η συνέχιση του πολέμου στα Αφγανιστάν (διαρκεί 35 χρόνια), όπου υπάρχει το απαραίτητο λίθιο, όπως και να αποδεχτούμε την ισοπέδωση των βουνών της Κίνας (σπάνιες γαίες κ.λπ.).

Και μετά, ίσως απαιτηθεί και μια… λιγνιτική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος ή, εναλλακτικά, ένας… πυρηνικός σταθμός, για την φόρτιση των αυτοκινήτων. Άρα, το ζητούμενο είναι η ανθρακοποίηση της ενέργειας, με κίνητρα και χρηματοδότηση ώστε οι ανανεώσιμες πηγές να δίνουν φτηνή ενέργεια και να αναπληρώνουν θέσεις εργασίας. Ακολουθεί, χρονικά, η μετάβαση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή το Υδρογόνο.

6.Σαν μεταβατική λύση είναι αποδεκτή η ηλεκτροκίνηση; Σαφώς! Αλλά, εδώ πρόκειται για 1.700 αυτοκίνητα όλα κι όλα! Πρόσθετα, λόγω της επιδότησης σε ευρωπαϊκή κλίμακα, θα επηρεαστεί η τιμή (θα φτηνύνουν) και τα αυτοκίνητα εσωτερικής καύσης (πετρέλαιο, βενζίνη) και υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί ο παγκόσμιος στόλος. Άρα, συνεχίζεται η πολιτική ενίσχυσης της… ατομικής μετακίνησης και έτσι υπάρχει πιθανότητα να έχουμε περισσότερη μόλυνση και οξείδια του άνθρακα.

7.Τελικά τα ηλεκτρικά δεν μολύνουν; Αντιθέτως μολύνουν όταν φορτίζονται με το σημερινό τρόπο παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας (άνθρακας), ενώ δεν γίνεται καν συζήτηση για την ανακύκλωση των μπαταριών όταν θα αποσυρθούν (μετά από 8 ή 10 χρόνια).

8.Υπάρχει άλλη εναλλακτική; Ίσως, και εντελώς μεταβατικά, η λύση βρίσκεται στην απλότητά της: Να τεθεί ανώτατο όριο ταχύτητας στα αυτοκίνητα (σ.σ. και όχι μόνο στους δρόμους), π.χ. στα 120 χιλιόμετρα. Έτσι θα γίνουν πολύ πιο φτηνά και θα καίνε πολύ λιγότερα καύσιμα…

9. Και ποιο μοιάζει να είναι το μέλλον στην ενέργεια; Πιθανότατα το Υδρογόνο (ή ένα υβριδικό όχημα με Υδρογόνο και μπαταρία). Και το Υδρογόνο θέλει ενέργεια προκειμένου να παραχθεί, δηλαδή θέλει ορυκτά καύσιμα, υδατοπτώσεις ή… πυρηνική ενέργεια, αλλά αποθηκεύεται ευχερέστερα. Άρα, μπορεί να παραχθεί την νύχτα ή σε ώρες μη αιχμής της ηλεκτρικής κατανάλωσης. Εν αντιθέσει με τις μπαταρίες που θα πρέπει να γεμίζουν στις εθνικές οδούς κατά τις μαζικές εξόδους, τα τριήμερα ή τους θερινούς μήνες όταν θα έχουν και πάλι(;) έρθει οι τουρίστες και θα δουλεύουν στο φουλ τα air-condition… Οι μπαταρίες θα εντείνουν το πρόβλημα της υπερφόρτωσης του δικτύου ώρες και μήνες αιχμής της ηλεκτρικής κατανάλωσης.

10.Άρα, δεν υπάρχει τίποτε εντελώς «καθαρό»; Ο αέρας και ο ήλιος!  Εξάλλου και ο άνθρακας αποθηκευμένη, πριν εκατομμύρια χρόνια, ηλιακή ενέργεια (φυτά, ζώα) είναι. Απλώς πρέπει πρώτα να αναπτυχθεί η πράσινη ενέργεια, με οριοθέτηση των αιολικών πάρκων, με απαγόρευση ανάπτυξης φωτοβολταϊκών σε αροτραίες εκτάσεις και, ακολούθως, να ενισχυθεί η παραγωγή Υδρογόνου το οποίο μπορεί να μεταφερθεί ακόμη και μέσω των υφιστάμενων αγωγών φυσικού αερίου…

Διαβάστε ακόμη:

Ιεράπετρα: 77χρονος παρέσυρε 23χρονο, που έκανε εξωτερικές εργασίες

Αγίου Πνεύματος: Τι λειτουργεί σήμερα – Ποια καταστήματα λειτουργούν κανονικά και τι είναι κλειστό

«Απίθανο να μην έχουμε 2ο κύμα του ιού», λέει ο Χ. Γώγος – Τα τρία σενάρια για τον κορονοϊό

Ροή Ειδήσεων

28/03/2023 | 15:39

Εκλογές 2023: Διάλυση της Βουλής τέλος Απριλίου – Όλο το χρονοδιάγραμμα

28/03/2023 | 15:33

Τραγωδία στα Τέμπη: Ελεύθερος με όρους και ο έμπειρος σταθμάρχης που έφυγε νωρίτερα

28/03/2023 | 15:23

Λαϊκό Λαχείο 2023-13η κλήρωση: Δείτε τα αποτελέσματα σήμερα, Τρίτη 28 Μαρτίου 2023
marketpass

28/03/2023 | 15:13

Market Pass: Πότε πληρώνεται η επόμενη δόση – Τι ισχύει με διορθώσεις σε τυχόν λάθη

28/03/2023 | 15:07

Νίκη Κεραμέως: Κυβερνητική πρόταση να παραμείνει υπουργός Παιδείας αν πάμε σε δεύτερες εκλογές λόγω Πανελληνίων

28/03/2023 | 15:00

Στις αγορές με νέο 5ετες ομόλογο η Ελλάδα
nea ionia pyrovolismoi 2202

28/03/2023 | 14:54

Νέα Ιωνία: Παρουσιάστηκε στην αστυνομία και συνελήφθη 33χρονος για τη δολοφονία του 40χρονου σε καφετέρια

28/03/2023 | 14:44

ΕΦΚΑ: Αυτοί είναι οι πέντε πρώτοι νέοι Γενικοί Διευθυντές  

28/03/2023 | 14:44

Σοκ στην Αλόννησο: 58χρονη γυναίκα βρέθηκε απαγχονισμένη στο σπίτι της
mathitis sxoleio kepea gsee

28/03/2023 | 14:32

Άδεια παρακολούθησης σχολικής επίδοσης τέκνου: Δικαιούχοι και προϋποθέσεις- Το ΚΕΠΕΑ-ΓΣΕΕ εξηγεί τι ισχύει

28/03/2023 | 14:32

Οικονόμου: Γιατί ο Τσίπρας δεν τολμά να πει τι εννοεί με την «προοδευτική» κυβέρνηση συνεργασίας;

28/03/2023 | 14:32

Κρήτη: Συγκλονίζει ο ανήλικος που κατήγγειλε τον λυράρη – «Λυτρώθηκα! Να βρουν το κουράγιο κι άλλα παιδιά»

28/03/2023 | 14:19

Επίθεση με μολότοφ σε υπηρεσία των ΜΑΤ στο Γουδί

28/03/2023 | 14:16

Θεσσαλονίκη: Πλάκωσαν στο ξύλο μαθήτρια γυμνασίου και ανέβασαν βίντεο στο TikTok

28/03/2023 | 14:03

efood: Με σταθερά διευρυμένο κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα και το 2022
Μητσοτάκης: Στις 21 Μαΐου 2023 οι εκλογές – Δεύτερες εκλογές το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουλίου
loverdos
Ανδρέας Λοβέρδος: Δεν είμαι πρόσωπο που διαγράφεται, δεν μπορεί να με ακουμπήσει κανείς!
230327123100
Περιοδεία Μητσοτάκη στη Φθιώτιδα – Επιθεώρησε τις εργασίες στο λιμάνι του Αγίου Κωνσταντίνου
Κωνσταντινόπουλος: Δεν αποκλείω τρικομματική κυβέρνηση
pasok kinal deltio typoy
Πηγές ΠΑΣΟΚ: Ουδέν σχόλιο για τις νέες δηλώσεις Λοβέρδου
mitsotakis nd 2703
Μητσοτάκης: Τι σημαίνει αυτός ο άγνωστος χ; Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Ψηφίζεις ΝΔ για να έχεις Μητσοτάκη πρωθυπουργό