• Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου
  • 15:31

Αθήνα

11 oC

αραιές νεφώσεις

Ο διπλός στόχος Τσίπρα με τον χωρισμό Εκκλησίας- Κράτους! Η δεξιά στροφή της ΝΔ και το «κλείσιμο ματιού» στο Κίνημα Αλλαγής

Στη λογική του αντιπερισπασμού φαίνεται πως καταφεύγει για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση, με αφορμή τις πληροφορίες για τη συνταγματική αναθεώρηση και τις προτάσεις της για χωρισμό Εκκλησίας-Κράτους, όπως αποτυπώθηκαν σε δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής». 

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκλείουν τα σενάρια, μολονότι οι αρχικές προτάσεις που έχει επεξεργαστεί η επιτροπή ειδικών που είχε συγκροτήσει ο Αλέξης Τσίπρας προβλέπει «ειδική σχέση» των δύο μερών και όχι χωρισμό. Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή στην ΕΡΤ: «Νομίζω έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για να υπάρξει ο διαχωρισμός, στο πλαίσιο της κατανόησης και των αμοιβαίων απόψεων, οι οποίες συγκλίνουν σε αυτό το θέμα».

Η πρωτοβουλία αυτή είναι προφανές ότι έχει σαφή πολιτική στόχευση. Είναι αφενός να υποχρεώσει τη ΝΔ να στραφεί προς τα δεξιά της και να υποστηρίξει τον εναγκαλισμό Εκκλησίας-Κράτους, ικανοποιώντας το συντηρητικό ακροατήριο και αφήνοντας έτσι κενό στο μεσαίο χώρο και ενικότερα το μετριοπαθές πολιτικό κέντρο για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αφετέρου, στην ίδια λογική, στοχεύει να πιέσει την Κεντροαριστερά και συγκεκριμένα το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο θα καλέσει να πάρει θέση στο συγκεκριμένο ζήτημα, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι η πρωτοβουλία για τη συνταγματική αναθεώρηση και τις συγκλίσεις που αυτή απαιτεί ανήκει στη Φώφη Γεννηματά, με την επιστολή που είχε στείλει πρόσφατα στον Αλέξη Τσίπρα. Με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή, θα κλείσει το μάτι στο ΚινΑλ - ιδιαίτερα στο Ποτάμι - συνεχίζοντας την προσπάθεια διεμβολισμού μετά το Σκοπιανό.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ετοιμάζεται να ανοίξει το ζήτημα μέσα στο καλοκαίρι και σε κάθε περίπτωση πριν από τη ΔΕΘ, καθώς επιδιώκει να μονοπωλήσουν τις εξαγγελίες του στην Έκθεση τα οικονομικά ζητήματα και συγκεκριμένα το πλάνο παροχών που περιέγραψε κατά την ομιλία του στο Ζάππειο (φοροελαφρύνσεις, αύξηση κατώτατου μισθού, παροχές προς τα χαμηλότερα στρώματα μέσω κοινωνικού μερίσματος κτλ.).

Ήδη μάλιστα κυκλοφορούν σενάρια ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει στις 24 Ιουλίου για προφανείς συμβολικούς λόγους και οι διαδικασίες για την αναθεώρηση να ξεκινήσουν στη Βουλή με το άνοιγμα των εργασιών της Ολομέλειας, τον Οκτώβριο.

Send this to a friend