Αθήνα

15 oC

ελαφρές νεφώσεις

Ο Ερντογάν ζητάει τους "8" και ο Τσίπρας την επαναλειτουργία της Χάλκης- Τι συζήτησαν στη Νέα Υόρκη

Για περίπου μία ώρα κράτησε η κατ' ιδίαν συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, με τον σουλτάνο να καλεί τον Έλληνα πρωθυπουργό σε επίσημη συνάντηση εργασίας στην Κωνσταντινούπολη.

Πληροφορίες που έρχονται από τις ΗΠΑ αναφέρουν ότι ο Τούρκος Πρόεδρος επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του για τα ζητήματα της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, ενώ στον αντίποδα, ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε και τα θέματα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης και των εκλογών για τα Βακούφια της ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη.

Μάλιστα, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου και μείωση της έντασης στο Αιγαίου που βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Στο πλαίσιο αυτό – κατά τις κυβερνητικές πηγές - συμφωνήθηκε να εντατικοποιηθούν οι επαφές για μείωση της έντασης στο Αιγαίο και η εφαρμογή των σχετικών Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης

ΣΧΕΤΙΚΑ

Από την άλλη, ο Ελληνας πρωθυπουργός, έθεσε το ζήτημα της ενίσχυσης της συνεργασίας στον τομέα της Ασφάλειας. Ειδικότερα όσον αφορά την εξάρθρωση δικτύων διακινητών και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Όσον αφορά στο Κυπριακό, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την προσήλωση της Ελλάδας σε δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση των Αποφάσεων του ΟΗΕ και στην επανεκκίνηση των συνομιλιών στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες όπως είχε διαμορφωθεί όταν τερματίστηκαν οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά. Τονίστηκε από την πλευρά της Ελλάδας η ανάγκη επανέναρξης των δικοινοτικών συνομιλιών.

Ο Ερντογάν από την πλευρά του επανέλαβε την υποστήριξη του πλαισίου Γκουτέρες, που είχε αναφέρει και στη συνάντηση στο ΝΑΤΟ, αλλά και τις πάγιες τουρκικές θέσεις για το Κυπριακό.

Send this to a friend