• Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου
  • 11:31

Αθήνα

9 oC

αραιές νεφώσεις

Ο Γιώργος για τον θάνατο του Χέλμουτ Σμιτ: "Οι νεότεροι Ευρωπαίοι πολιτικοί να εμπνευστούν από αυτόν"

Ο Γιώργος για τον θάνατο του Χέλμουτ Σμιτ: "Οι νεότεροι Ευρωπαίοι πολιτικοί να εμπνευστούν από αυτόν"

Μια δήλωση με αναφορές στο έργο άλλα και την παρακαταθήκη του Χελμουτ Σμιτ έκανε ο Πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, Γιώργου Α. Παπανδρέου λίγες ώρες μετά το θάνατο Γερμανού πολιτικού.

"Ο Χέλμουτ Σμιτ, όπως έδειξε η πολιτική του διαδρομή, ήταν ένας πολιτικός που πίστευε και αγωνίστηκε για «περισσότερη Ευρώπη». Ανήκε σε μια γενιά που έχοντας ζήσει τις καταστροφικές συνέπειες του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου και τις προκλήσεις  του Ψυχρού Πολέμου ήξερε πως η μόνη διέξοδος είναι η συντονισμένη  δράση με αλληλεγγύη και όραμα για ένα κοινό «Ευρωπαϊκό σπίτι».

Γι” αυτό έδωσε έμφαση στη σύσφιξη των σχέσεων των δυο παραδοσιακών αντιπάλων της Γαλλίας και της Γερμανίας. Ως σοσιαλδημοκράτης, προσπάθησε να περιορίσει τις ανισότητες και να κατοχυρώσει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του, ανησυχούσε για τις πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης και τάχθηκε υπέρ της διαγραφής μέρους του ελληνικού χρέους.

Μακάρι και οι νεότεροι Ευρωπαίοι πολιτικοί να εμπνευστούν από την υπεύθυνη, ρεαλιστική και ανθρώπινη αντίληψή του περί πολιτικής πράξης|.

Send this to a friend