Αθήνα

26 oC

αίθριος καιρός

Ο Καλογήρου ξεκαθαρίζει: Πλημμέλημα η κατοχή εκρηκτικών- Κακούργημα η χρήση

Η δημόσια διαβούλευση για τη μεταρρύθμιση των Ποινικών Κωδίκων να μη «θολώνει» με διαστρεβλώσεις για λόγους μικροπολιτικής και επικοινωνιακής ανάγκης των κομμάτων, επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου.

Η δημόσια διαβούλευση για τη μεταρρύθμιση των Ποινικών Κωδίκων να μη «θολώνει» με διαστρεβλώσεις για λόγους μικροπολιτικής και επικοινωνιακής ανάγκης των κομμάτων, επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου.

Ο Μιχάλης Καλογήρου προσπάθησε σήμερα από το βήμα της Βουλής να ρίξει τους τόνους όσον αφορά τις προτάσεις στο πλαίσιο των αλλαγών του ποινικού κώδικα για την μετατροπή του αδικήματος της κατοχής εκρηκτικών σε πλημμέλημα.

Όπως διευκρίνισε η χρήση εκρηκτικών υλών παραμείνει κακούργημα, σε πλημμέλημα μετατρέπεται η κατοχή τους όμως η ποινή θα εκτίεται.

«Οι προτάσεις που έχουν διαμορφωθεί από τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές είναι η αρχή εκκίνησης ενός συγκεκριμένου διαλόγου, ουσιαστικού διαλόγου. Καμιά πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής δεν αλλοιώνει την προστασία της έννομης τάξης όσον αφορά τα ζητήματα κατοχής εκρηκτικών υλών. Η χρήση εκρηκτικών υλών παραμένει κακούργημα αυτό που γίνεται πλημμέλημα είναι η κατοχή. Προβλέπεται πλημμεληματική δίωξη όσον αφορά τα αδικήματα αυτά αλλά η ποινή θα εκτίεται» είπε μεταξύ άλλων.

Καλό είναι να είμαστε όλοι προσεκτικοί

Με την ευκαιρία της κοινοβουλευτικής διαδικασίας στην Ολομέλεια για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, ο υπουργός Δικαιοσύνης, κατά την ομιλία του, τόνισε ότι οι νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, για την αναθεώρηση των Ποινικών Κωδίκων απαιτούν θεσμικό σεβασμό. Εξήγησε ότι οι προτάσεις, οι οποίες έχουν διατυπωθεί από τις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, είναι «καθαρές προτάσεις» νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, είναι «η αρχή εκκίνησης ενός συγκεκριμένου διαλόγου, ουσιαστικού διαλόγου, από μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή αντιπροσωπευτική», η οποία «θα συνεχίσει τις εργασίες της λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης η οποία πρέπει να είναι καθαρή και να μη θολώνει με διαστρεβλώσεις για λόγους μικροπολιτικής και επικοινωνιακής ανάγκης των κομμάτων, γιατί η μεταρρύθμιση των Ποινικών Κωδίκων είναι εξαιρετικά σημαντική».

ΣΧΕΤΙΚΑ

Ο κ. Καλογήρου ενημέρωσε ότι θέματα τα οποία προβληματίζουν έχουν ήδη τεθεί υπόψη των νομοπαρασκευαστικών επιτροπών και απηύθυνε σύσταση να «είμαστε προσεκτικοί».

Όπως δήλωσε ο Μιχάλης Καλογήρου, καμία πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, δεν αλλοιώνει την προστασία της έννομης τάξης όσον αφορά τα ζητήματα της κατοχής των εκρηκτικών υλών και ξεκαθάρισε πως η χρήση εκρηκτικών παραμένει κακούργημα, αυτό που πλημμεληματοποιείται, σύμφωνα πάντα με την πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής, είναι η κατοχή και μάλιστα, όπως διευκρίνισε ο υπουργός, σε ένα νέο ποινολογικό σύστημα, στο οποίο προβλέπεται μεν πλημμεληματική δίωξη όσον αφορά τα ζητήματα αυτά, αλλά πλημμέλημα για το οποίο η ποινή θα εκτίεται.

Send this to a friend