Αθήνα

15 oC

ελαφρές νεφώσεις

Τι θα κάνουν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ στο σκηνικό της άγριας πόλωσης

Ο Καμμένος, ο... Κλεισθένης και οι προβληματισμοί για τον κυβερνητικό εταίρο

Μια κουκκίδα συναίνεσης στο σκηνικό της άγριας πόλωσης μπορεί να αποδειχθεί η συμφωνία κομμάτων της αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση για το σπάσιμο της Β' Αθηνών και της περιφέρειας Αττικής, την στιγμή που ο Π. Καμμένος συναντά τον “γαλάζιο” πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη στηρίζοντας έτσι την θέσπιση πλαφόν 3% για την είσοδο των δημοτικών και περιφερειακών συνδυασμών στην βουλή.

Γράφει η Φώφη Γιωτάκη

Μετά το Μακεδονικό, δεν είναι η πρώτη φορά που ο κυβερνητικός εταίρος φέρνει σε εξαιρετικά δύσκολη την κυβέρνηση η οποία δια του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα επιχειρεί ισχυρές παρεμβάσεις σε πολλά επίπεδα ταυτόχρονα με στόχο την μείωση της ψαλίδας με τη Νέα Δημοκρατία ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι.

Αν και αύριο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες- όπου θα τεθεί το θέμα της πρόσκλησης προς τα Σκόπια- ο υπουργός Άμυνας και αρχηγός των Ανεξάρτητων Ελλήνων θα συνοδεύει τον πρωθυπουργό, εντούτοις στην Αθήνα θα παραμένουν πιεστικά τα ερωτήματα για την στάση του κόμματός του με αφορμή την ψήφιση του “Κλεισθένη1” στην βουλή την Παρασκευή. Οι γνωρίζοντες λένε ότι η δημοσκοπική συμπίεση αναγκάζει τους Ανεξάρτητους Έλληνες και την ηγεσία τους να αναζητήσουν με πρωτοβουλίες τους το εκλογικό κοινό που “συνορεύει ή πιέζεται από την άνοδο της Νέας Δημοκρατίας.

Οι ίδιοι άνθρωποι σπεύδουν ωστόσο να κατανοήσουν εγκαίρως όλο το πλέγμα των κινήσεων του Πάνου Καμμένου στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό για να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα- συνεκτιμώντας την άριστη σχέση του με τον πρωθυπουργό και την κυβερνητική συγκατοίκηση των κομμάτων τους από το 2015. Και επίσης να ακολουθήσουν την “διαδρομή” που θα ακολουθήσουν οι εξελίξεις σχετικά με τον χρόνο των εκλογών στην βάση της πρόβλεψης του κ. Καμμένου ότι το Μακεδονικό θα έρθει να κυρωθεί στην ελληνική βουλή μετά από δύο χρόνια! Όμως αναλυτές κάθε άλλο παρά αποκλείουν η συμφωνία να κυρωθεί πολύ νωρίτερα, και καταρχάς από τα Σκόπια αν ο Ζόραν Ζάεφ διεκδικήσει και εξασφαλίσει θετικό κλίμα στην χώρα του υπέρ του δημοψηφίσματος- και έτσι συνεχίσει άμεσα στις συνταγματικές αλλαγές, όπως τον προτρέπουν Ευρώπη και ΗΠΑ.

Ο “Κλεισθένης” έρχεται λοιπόν σε μία φάση που οι Ανεξάρτητοι Έλληνες τροφοδοτούν με αμηχανία την κυβέρνηση για την στάση τους για διάφορα ζητήματα και μάλιστα νομοθετικού χαρακτήρα. Από την άλλη πλευρά τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εκτός από την Ένωση Κεντρώων και το ΚΚΕ, φαίνεται ότι επιθυμούν να περάσει -παρά την άγρια σύγκρουση με την κυβέρνηση- η τροπολογία για την κατάτμηση της Β' Αθήνας και της περιφέρειας της Αττικής. Ο μεν Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν υπέρ της αλλαγής στον χάρτη των εκλογικών περιφερειών της Αττικής από πολύ νωρίς, ενώ η κεντροαριστερά δια της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού είχε καταθέσει από το καλοκαίρι του 2016 σχετική πρόταση στην βουλή. Η πιθανή ψήφιση της τροπολογία αλλάζει συν τοις άλλοις και την διάταξη των δυνάμεων στην εκλογική μάχη- αφενός διότι “μικραίνει” το σκηνικό και ο αριθμός ψηφοφόρων για την εκλογή βουλευτών της Β' Αθήνας και αφετέρου τους αναγκάζει να επιλέξουν για την κάθοδό τους ένα από τα τρία κομμάτια της πίττας το νότιο, το βόρειο ή το δυτικό. Μια άλλη σημαντική επίσης αλλαγή που φέρνει η κατάτμηση των δύο αχανών περιφερειών είναι ότι μία έδρα μεταφέρεται στην Αχαία, όπου και εκεί δίνεται η δυνατότητα στα μικρότερα κόμματα να εκλέξουν ενδεχομένως ένα ακόμη βουλευτή.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει συζητήσει αναλυτικά με τους νυν βουλευτές και τα στελέχη του για την ανάγκη να στηρίξουν μία δική τους πρόταση- και ήδη νυν βουλευτές και υποψήφιοι της περιοχής ετοιμάζονται να αποκτήσουν προσανατολισμό στο νέο τοπίο. Η Β' Αθήνας είναι ως γνωστόν, μία εκ των εκλογικών περιφερειών στην οποία κατεβαίνει και η Φώφη Γεννηματά η οποία βέβαια με την αλλαγή του τοπίου θα ε΄χει την δυνατότητα να θέσει υποψηφιότητα και σε άλλες τρεις περιφέρειες πριν κάνει την τελική επιλογή. Για την Β' Αθήνας θα είναι υποψήφιοι επίσης ο νυν βουλευτής, Ανδρέας Λοβέρδος, ο πρώην υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοίδης, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Μιχάλης Καρχιμάκης κα.

Υπέρ του μέτρου έχει ταχθεί και το Ποτάμι, που επίσης κατέθεσε πρόταση από το 2016 καλώντας την κυβέρνηση τότε να κάνει το μεγάλο βήμα.

Ερωτηματικά γεννώνται και για τις αλλαγές που θα φέρει η κατάτμηση στην Περιφέρεια Αττικής- κάτι που απασχολεί ιδιαίτερα τη Νέα Δημοκρατία. Τελικά θα ψηφίσει την αλλαγή αυτή η Νέα Δημοκρατία; Στελέχη της Πειραιώς τονίζουν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάθε λόγο να στηρίξει εμπράκτως και από θέση αρχής το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών. Άλλωστε είναι γνωστό ότι το μέτρο ισοδυναμεί με τον περιορισμό της εκλογικής βάσης των διάφορων “βαρώνων” της Νέας Δημοκρατίας και όχι μόνο...

Send this to a friend