Αθήνα

 

17 oC

αυξημένες νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

varoufakis arthrou
Ο Βαρουφάκης αποκάλεσε «γελοία» δημοσιογράφο σε συνέδριο – Δείτε σε βίντεο τον έντονο διάλογό τους

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κοτζιάς αποκάλυψε το παρασκήνιο της Συμφωνίας των Πρεσπών: «Εθνικός συκοφάντης ο Καμμένος»

Ο Νίκος Κοτζιάς, σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Η Επόμενη Μέρα» με τον Σεραφείμ Κοτρώτσο στην ΕΡΤ, ανέφερε ότι η προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας ξεκίνησε επί κυβερνήσεως Γκρούεφσκι.

Εξήγησε πως η ελληνική κυβέρνηση ήθελε να λύσει το ζήτημα και γι’ αυτό προσπάθησε να δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα εμπιστοσύνης, επιδιώκοντας καλό κλίμα για διαπραγμάτευση με την επόμενη κυβέρνηση των Σκοπίων, υπό τον Ζόραν Ζάεφ, για τον οποίο ανέφερε πως ήταν γνωστό ότι ήθελε να λυθεί το ζήτημα της ονομασίας. «Η συμπαράστασή μας στον Ζάεφ δημιούργησε καλό κλίμα για (τη) διαπραγμάτευση», εξήγησε.

Αποκάλυψε ότι το 2015, η Αμερικανίδα τότε ομόλογός του είχε επικοινωνήσει μαζί του τηλεφωνικά, ζητώντας του να μην έρχεται σε επαφή με το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ, όταν ακόμα βρισκόταν στην αντιπολίτευση, γιατί ο τότε πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι ένιωθε ότι πιεζόταν. «Της είπα να μη μου ξανατηλεφωνήσει», δήλωσε.

Αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο του ηγέτη των Αλβανών της ΠΓΔΜ, Αλί Αχμέτι, ο οποίος ήταν σύμμαχος στη λύση του ζητήματος και βοήθησε στη επίτευξη της Συμφωνίας.

Για το erga omnes, ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε πως μετά το 1996 δεν είχε τεθεί ζήτημα συνταγματικών αλλαγών από ελληνική κυβέρνηση, και αποκάλυψε πως όταν ζήτησε συνταγματικές αλλαγές, ο Σκοπιανός υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ αποκρίθηκε: «ρε Νίκο, γιατί μου το κάνεις αυτό; Αυτά τα έχετε εγκαταλείψει 21 χρόνια τώρα».

Αναφορικά με την πρόταση περί της ονομασίας «Μακεδονία του Ίλιντεν», ξεκαθάρισε ότι ποτέ η κυβέρνηση δε συμφώνησε σε αυτό το όνομα, ήταν πρόταση της γειτονικής χώρας την οποία απέρριψε ο πρωθυπουργός. «Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θεωρούσε καλή λύση την ονομασία “Μακεδονία του Ίλιντεν”» είπε.

«Ζητήσαμε συνταγματικές αλλαγές για να διασφαλίσουμε τα εθνικά συμφέροντα οι οποίες είχαν εγκαταλειφθεί αρκετά χρόνια» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «η ΝΔ ζητούσε το Βόρεια Μακεδονία και δεν μπορούσε να το πάρει».

Για την ψηφοφορία στη Βουλή, τόνισε ότι ήταν σίγουρος πως η Συμφωνία των Πρεσπών θα εγκρινόταν και κατηγόρησε τα κόμματα που δεν την ψήφισαν ότι στην πραγματικότητα είναι ικανοποιημένα με αυτήν, αλλά «πετροβολούσαν» την κυβέρνηση επειδή ήξεραν ότι θα περνούσε από τη Βουλή.

Εξέφρασε το σεβασμό του για τη στάση του Σταύρου Θεοδωράκη, που στήριξε τη συμφωνία παρά τις ισχυρές πιέσεις που δέχθηκε, όπως σχολίασε.

Διέψευσε ότι η κυβέρνηση δεν ενημέρωσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τόνισε πως «ο Μητσοτάκης αρνήθηκε να τον ενημερώσω».

Αποκάλυψε ότι υπήρξε πρωθυπουργός της Ελλάδας που ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να αποφασίσει το όνομα της γειτονικής χώρας για να μην χρεωθεί τη λύση, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν αφορά κυβέρνηση της ΝΔ.

«Ο Α. Σαμαράς προσπέρασε σαν κουρελόχαρτο τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου», είπε, ενώ για τον Κώστα Καραμανλή σημείωσε: «τον σέβομαι, διότι μιλάει λίγο και ακούγεται. Προσπάθησε να κρατήσει φιλονεοδημοκρατική στάση χωρίς να γίνει εξτρεμιστής». Υπογράμμισε ότι τον εξέπληξε ο κ. Αβραμόπουλος διότι όποτε συζητούσαν υποστήριζε τη Συμφωνία, ενώ για τον Γιώργο Παπανδρέου είπε ότι δεν στάθηκε στο ύψος της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Η ενόχληση για την κυβέρνηση και… ο Καμμένος

Ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι τον ενόχλησε που δεν έγινε επικοινωνιακή καμπάνια από την κυβέρνηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τόνισε ότι δεν δέχτηκε πιέσεις από πουθενά για να υπάρξει συμφωνία.

Χαρακτήρισε τον Πάνο Καμμένο εθνικό συκοφάντη και εθνικό ψεύτη και είπε ότι οι συκοφαντίες του πήραν το δρόμο της δικαιοσύνης. «Ό,τι κερδίσουμε θα πάει στο υπουργείο Άμυνας, για τις ένοπλες δυνάμεις», υπογράμμισε.

Χαρακτήρισε ανεπίτρεπτες τις φραστικές επιθέσεις στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον οποίο χαρακτήρισε καλό, σοβαρό, έντιμο και «εξαγώγιμο», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως μπορεί να βοηθήσει τη χώρα στο εξωτερικό.

Ροή Ειδήσεων

screenshot 29

16/05/2025 | 00:28

Eurovision 2025 – Στον τελικό η Klavdia με την ερμηνεία της στην «Αστερομάτα» – Οι χώρες που προκρίθηκαν

15/05/2025 | 23:50

Το Disney+ αποκαλύπτει τις πρώτες εικόνες και το teaser τρέιλερ της πολυαναμενόμενης νομικής δραματικής σειράς «Όλα επιτρέπονται»

15/05/2025 | 23:48

Τραγωδία στη Λάρισα: Άνδρας έπεσε από μπαλκόνι και σκοτώθηκε
peripoliko6

15/05/2025 | 23:45

Κομοτηνή: Βρέθηκε πτώμα σε προχωρημένη σήψη στον οικισμό Ήφαιστος

15/05/2025 | 23:40

Τηλεφωνική επικοινωνία της Τζόρτζια Μελόνι με τον πάπα Λέοντα: Όσα συζητήθηκαν

15/05/2025 | 23:20

Οι διπλοί εορτασμοί για τα γενέθλια του Τραμπ και για την επέτειο των 250 ετών του αμερικανικού στρατού μπορεί να κοστίσουν έως 45 εκατ. δολάρια
agnel yannick

15/05/2025 | 23:20

Σε δίκη για βιασμό ανηλίκου ο Ολυμπιονίκης της κολύμβησης Γιανίκ Ανιέλ

15/05/2025 | 23:00

Ενθαρρυντικά αποτελέσματα από την πρώτη κλινική δοκιμή φαρμάκου που μιμείται το γαστρικό bypass

15/05/2025 | 23:00

Eurovision 2025 – Β’ Ημιτελικός: Σκόρπισε ανατριχίλα η Klavdia με την ερμηνεία της στην «Αστερομάτα»
apergia2

15/05/2025 | 22:50

ΑΔΕΔΥ: Κήρυξη Πανελλαδικής Στάσης Εργασίας την Παρασκευή 6 Ιουνίου

15/05/2025 | 22:42

Απερίγραπτη επίθεση Ζαχάροβα σε Ζελένσκι: Περιμένουμε τον κλόουν να τελειώσει, να περάσει η επίδραση από τα παραισθησιογόνα

15/05/2025 | 22:40

Η σημασία της συνεργασίας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ και ΗΠΑ αναδείχτηκε στο Economist Forum στη Ν. Υόρκη
money cf87cf81ceaecebcceb1cf84ceb1 ceb5cf85cf81cf8e euro 30 scaled 1

15/05/2025 | 22:30

Πληρωμές Δώρου Πάσχα 459.827 ευρώ, μετά την παρέμβαση της Επιθεώρησης Εργασίας

15/05/2025 | 22:20

Αυστραλία: Ξεπέρασαν τους 30 οι νεκροί από την επιδημία μελιοείδωσης στο Κουίνσλαντ

15/05/2025 | 22:19

Τζόκερ κλήρωση 2910: Οι τυχεροί αριθμοί σήμερα
varoufakis arthrou
Ο Βαρουφάκης αποκάλεσε «γελοία» δημοσιογράφο σε συνέδριο – Δείτε σε βίντεο τον έντονο διάλογό τους
7818e39b 68d9 43e4 bbb0 f01d599e988f
Σ. Ζαχαράκη: Καμία υπαναχώρηση για την αξιολόγηση – 10.000 νέοι διορισμοί εκπαιδευτικών με έμφαση στην Α’ βάθμια
6475883 scaled 1
Π. Μαρινάκης: Η αιτίαση ότι ανοίγουμε παραθυράκι για συμμετοχή συγγενών πολιτικών σε offshore είναι fake news – Ξεκάθαρος ο νόμος
screenshot 19
Πορτογαλία: H στιγμή που ο ηγέτης της ακροδεξιάς Αντρέ Βεντούρα κρατάει το στήθος του και καταρρέει σε προεκλογική συγκέντρωση
syndeseis 2025 05 15 05.29.57 frame 279587
K. Bελόπουλος: Το πόρισμα Καρώνη είναι για γέλια και για κλάματα – Είναι «ναι μεν, αλλά»
pasok1 2
ΠΑΣΟΚ: «Ήταν σωσίας του κ. Φλωρίδη ο κύριος που υπερασπιζόταν το πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ ή πρόκειται για άλλη μια έκφραση πολιτικού τσαρλατανισμού;»