• Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου
  • 02:19

Αθήνα

14 oC

σποραδικές νεφώσεις

Ο λόγος της στροφής ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων - Επίθεση στην κυβέρνηση για το «φρένο» στην ένταξη της Β. Μακεδονίας και της Αλβανίας στην Ε.Ε.

Στην απόφαση να εγκαταλείψει επί της ουσίας την «άκαμπτη» στάση για την ψήφο των Αποδήμων, αλλά να συνεχίσει την σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για τον «αποκλεισμό» της Βόρειας Μακεδονίας από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από αναλυτική συζήτηση της Πολιτικής Γραμματείας υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Στην απόφαση να εγκαταλείψει επί της ουσίας την «άκαμπτη» στάση για την ψήφο των Αποδήμων, αλλά να συνεχίσει την σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για τον «αποκλεισμό» της Βόρειας Μακεδονίας από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ μετά από αναλυτική συζήτηση της Πολιτικής Γραμματείας υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

ΓΡΑΦΕΙ Η Φώφη Γιωτάκη

Προηγήθηκαν βέβαια αρκετοί «σταθμοί» διαβούλευσης μεταξύ των στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που διέκριναν πίσω από την στάση καταρχάς του ΚΚΕ την πρόθεση να συμφωνήσει με την κυβερνητική πρόταση με τις σχετικές τροποποιήσεις για το νόμο που αφορά στην ψήφο των εκτός Επικράτειας Ελλήνων.

Όλες οι πληροφορίες λένε έτσι κι αλλιώς ότι η κυβερνητική πλευρά ήταν αποφασισμένη να διανύσει αρκετά... χιλιόμετρα διαβούλευσης με τα άλλα κόμματα προκειμένου να εξασφαλίσει κλίμα συναίνεσης για το μείζον θέμα. Γνωρίζοντας δηλαδή το Μέγαρο Μαξίμου ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ έχουν διαφορετικές προτάσεις και θα σταθούν απέναντι στον εκλογικό νόμο που σχεδιάζει να παρουσιάσει ο αρμόδιος υπουργός υπουργός, επιχείρησε να λειάνει εγκαίρως τις γωνίες για την ψήφο των αποδήμων, ώστε να κερδίσει χρόνο και το πρώτο συναινετικό βήμα στο πεδίο των θεσμικών μεταρρυθμίσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Η Κουμουνδούρου από την πλευρά της παρότι δεν αποδέχεται την κυβερνητική «διαπίστωση» ότι φοβάται την πολιτική απομόνωση, έκρινε αναγκαίο να προκρίνει ευέλικτες κινήσεις εν΄ όψει της συνεδρίασης της Διακομματικής Επιτροπής την προσεχή Δευτέρα. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ανέλαβε να ηγηθεί της επιχείρησης, όχι μόνο για να σχολιάσει το «βέτο» των κορυφαίων της Ευρώπης στην ενταξιακή πορεία των δύο βαλκανικών χωρών αλλά και για να ενεργοποιήσει βήματα που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν εν τέλει στην υπερψήφιση του νόμου για την ψήφο των Αποδήμων και από τους 300 της βουλής. Στο «ναι» έχουν ήδη προσχωρήσει ως φαίνεται τόσο το Κίνημα Αλλαγής, όσο και το ΚΚΕ και το κόμμα Βαρουφάκη, γυρίζοντας έτσι την πλάστιγγα υπέρ της ψήφισης του νόμου.

«Επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει στην ανάγκη να ακουστεί η φωνή των αποδήμων Ελλήνων και να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια, θα επιδιώξει τις επόμενες μέρες τη σύνθεση ανάμεσα στις προτάσεις που σέβονται τη δημοκρατική αρχή, τη συνταγματική νομιμότητα και τη διεθνή εμπειρία. Με μόνη προϋπόθεση να αξιοποιηθεί η τρέχουσα διαδικασία της αναθεώρησης του άρθρου 54 του Συντάγματος ώστε η όποια νομοθετική παρέμβαση σε αυτή τη κατεύθυνση να μην κινδυνεύει να εκπέσει ως αντισυνταγματική», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Κουμουνδούρου όπου περιγράφεται στην πραγματικότητα η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να ανταλλάξει απόψεις με το ΚΚΕ που απέκτησε ρυθμιστικό ρόλο και με το Μέρα25.

Τι έγινε στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Στην «ατζέντα» της Πολιτικής Γραμματείας, στην οποία συμμετέχουν ως γνωστόν πρώην υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Γραμματέας της Κ.Ε. Πάνος Σκουρλέτης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Παππάς, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και άλλοι, ήταν βεβαίως οι τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις και ο συντονισμός των πρωτοβουλιών για την αποδόμηση των 100 πρώτων ημερών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Στην ατζέντα της Κουμουνδούρου παραμένει ψηλά η υποστήριξη της προσπάθειας για την εγγραφή νέων μελών που ξεκίνησε και συνοδεύεται από το πρόγραμμα διαδοχικών περιοδειών ανά την Ελλάδα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα και άλλων κορυφαίων στελεχών. Επόμενος σταθμός μετά την Αχαΐα θα είναι για τον κ. Τσίπρα η Κρήτη.

 «Δριμύ κατηγορώ» για το φρένο των Ευρωπαίων στην ένταξη Αλβανίας και Β. Μακεδονίας στην Ε.Ε.

Όσον αφορά στο «φρένο» που έβαλαν οι Ευρωπαίοι εταίροι στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας, ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση και μέσω του Γιώργου Κατρούγκαλου εξηγεί τους λόγους της σφοδρής επίθεσης:

«Η κυβέρνηση της ΝΔ, ακολουθώντας παθητικά τη γερμανική θέση διασύνδεσης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας, ούτε προχώρησε επί τρεις μήνες σε οποιαδήποτε διπλωματική πίεση προς την Αλβανία για την επίλυση των ανοικτών ζητημάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, ούτε βέβαια αξιοποίησε τη Συμφωνία των Πρεσπών για την προώθηση του ρόλου της Ελλάδας τόσο εντός της ΕΕ όσο και στα Βαλκάνια, ως πυλώνας σταθερότητας και ειρήνης. Το αποτέλεσμα ήταν η Δανία (!) και η Ολλανδία να έχουν πιο ενεργό ρόλο στις διαβουλεύσεις για τα Δυτικά Βαλκάνια, από την Ελλάδα».

Send this to a friend