• Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου
  • 20:26

Αθήνα

12 oC

σποραδικές νεφώσεις

Ο Μητσοτάκης στην Κίνα - Ποιους θα συναντήσει, τι θα πει και οι επενδυτικές συμφωνίες που βρίσκονται στα σκαριά

Στη Σαγκάη βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επ’ ευκαιρία της Διεθνούς Έκθεσης που διεξάγεται στην Κίνα και μάλιστα με την Ελλάδα ως μία από τις τρεις τιμώμενες χώρες.

Στη Σαγκάη βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επ’ ευκαιρία της Διεθνούς Έκθεσης που διεξάγεται στην Κίνα και μάλιστα με την Ελλάδα ως μία από τις τρεις τιμώμενες χώρες.

Το ταξίδι του πρωθυπουργού έχει, ωστόσο, ξεχωριστή σημασία σε ό,τι αφορά την προσέλκυση επενδύσεων και την ενίσχυση των επιχειρηματικών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Κίνας, καθώς συνοδεύεται από 60 Έλληνες επιχειρηματίες που εκπροσωπούν διάφορους κλάδους της οικονομίας (ενέργεια, τουρισμός, ναυτιλία, αγροδιατροφή), ενώ έχουν προγραμματιστεί κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους με 200 και πλέον εκπροσώπους κινεζικών εταιρειών. Αύριο, παράλληλα, θα διεξαχθεί επιχειρηματικό φόρουμ με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, στο οποίο θα δώσουν το παρών και αξιωματούχοι της κινεζικής κυβέρνησης και στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων.

Συνάντηση θα έχει ο κ. Μητσοτάκης και με τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος σύντομα θα επισκεφθεί με τη σειρά του την Αθήνα. Ο πρωθυπουργός αναμένεται ν' αναλύσει στις παρεμβάσεις του ότι η Ελλάδα είναι ένας πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και πως ανακτά την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία των διεθνών αγορών, βελτιώνει με τη μείωση των φόρων και την προώθηση μεταρρυθμίσεων το επενδυτικό περιβάλλον και είναι γενικώς μια χώρα που εξέρχεται από την κρίση και προσφέρει μεγάλες επενδυτικές ευκαιρίες, χάρη στο υψηλού επιπέδου εργατικό δυναμικό της, την εξαιρετική γεωστρατηγική θέση της, τις ανεπτυγμένες υποδομές της, το μεγάλο ορυκτό πλούτο και τη μεσογειακή ομορφιά της.

«Είμαστε γέφυρα ανάμεσα σε Ευρώπη, Αφρική και Ασία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, αλλά και ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή για επενδύσεις και πως οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα έχουν εισέλθει σε μια νέα εποχή που χαρακτηρίζεται από την πιο δυναμική πολιτιστική και οικονομική συνεργασία.

Δυνατότητες ανάπτυξης και συνεργασίας με την Κίνα εντοπίζονται στις ανανεώσιμες πηγές στον τομέα της ενέργειας, ενώ για τα logistics και τις εμπορικές μεταφορές έχει εκδηλωθεί έντονο κινεζικό ενδιαφέρον μέσω της Cosco, η οποία έχει επενδύσει ήδη στο λιμάνι του Πειραιά. Προοπτικές υπάρχουν και στην κτηματαγορά, καθώς οι Κινέζοι έχουν αξιοποιήσει ιδιαίτερα το πρόγραμμα Golden Visa για αγορές ακινήτων άνω των 250.000 ευρώ προκειμένου ν' αποκτήσουν ελληνικό διαβατήριο κι άρα ελεύθερη πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι κλάδοι στους οποίους θα θέλαμε να δούμε μεγαλύτερη πρόοδο στη συνεργασία μας με την Κίνα συμπεριλαμβάνουν τον αγροτικό τομέα, τις μεταφορές και τις υποδομές, τον τομέα της ναυτιλίας, την ενέργεια, τις τηλεπικοινωνίες, την καινοτομία, την έρευνα και την τεχνολογία και βεβαίως τον τουρισμό», ανέφερε συγκεκριμένα στη συνέντευξή του στο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων ο Έλληνας πρωθυπουργός, ενώ ειδικά για την επένδυση της Cosco στον ΟΛΠ τονίζει πως η εταιρεία και η κυβέρνηση επιδιώκουν την επέκταση της επένδυσης και την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.

Ως προς το πρόγραμμα των επαφών και συναντήσεων του πρωθυπουργού, νωρίς σήμερα το πρωί - λόγω της διαφοράς της ώρας με τη Σαγκάη - συναντήθηκε με τον γραμματέα της Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος στην κινεζική πόλη, Λι Ξιανγκ. Αύριο, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Κινεζικού Συμβουλίου Προώθησης του Διεθνούς Εμπορίου, Γιανγκ Γιανρόνγκ και στη συνέχεια θα συμμετάσχει στις εργασίες του ελληνοκινεζικού επιχειρηματικού φόρουμ, ενώ θα συναντήσει τον πρόεδρο της Cosco, Σου Λιρόνγκ. Αμέσως μετά, θα συναντήσει τον πρόεδρο της Τράπεζας της Κίνας, ενώ η συνάντηση με τον κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ είναι προγραμματισμένη στις 10.30' ώρα Ελλάδος.

Send this to a friend