• Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου
  • 10:16

Αθήνα

14 oC

ελαφρές νεφώσεις

Ο Μπουτάρης ανακοινώνει την απόφασή του για τον δήμο Θεσσαλονίκης: Τα εναλλακτικά σενάρια ΣΥΡΙΖΑ & ΚΙΝΑΛ

Συναγερμός έχει σημάνει στα επιτελεία των κομμάτων για το πλήρες μοντάρισμα του παζλ με τις υποψηφιότητες στους δύο μεγαλύτερους Δήμους της χώρας, καθώς μέσα στις επόμενες ώρες, θα ανακοινώσει την απόφασή του για το αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος στην Θεσσαλονίκη ο Γιάννης Μπουτάρης.

Συναγερμός έχει σημάνει στα επιτελεία των κομμάτων για το πλήρες μοντάρισμα του παζλ με τις υποψηφιότητες στους δύο μεγαλύτερους Δήμους της χώρας, καθώς μέσα στις επόμενες ώρες, θα ανακοινώσει την απόφασή του για το αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος στην Θεσσαλονίκη ο Γιάννης Μπουτάρης.

ΓΡΑΦΕΙ Η Φώφη Γιωτάκη

Στην Αθήνα, οι πρωτεύουσες φήμες θέλουν τις τελευταίες ώρες ως υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ για τον Δήμο της Αθήνας, μία γυναίκα απέναντι στους κ.κ Μπακογιάννη και Γερουλάνο: την κυρία Ελθήνα Αγγελοπούλου από τον συνδυασμό “Ανοιχτή Πόλη” του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, του επικεφαλής στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση που έχασε από τον Γιώργο Καμίνη στην μάχη του δεύτερου γύρου.

Έμπειρα στελέχη στον χώρο της κεντροαριστεράς, συμφωνούν ότι μόνο όταν συμπληρωθεί το παζλ, στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, θα μπορέσουν τα επιτελεία των κομμάτων, να βγάλουν τα πρώτα συμπεράσματα για την δυναμική που θα αναπτύξει ο κάθε ένας υποψήφιος χωριστά.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Το σίγουρο είναι ότι στην Θεσσαλονίκη άναψαν τα τηλέφωνα χθες το βράδυ αφού κυκλοφόρησε ευρέως στην πόλη ότι ο νυν Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης θα παραχωρήσει αύριο το μεσημέρι συνέντευξη τύπου, στην οποία θα ανακοινώσει και επίσημα τις αποφάσεις του σχετικά με τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Σήμερα ωστόσο, αναμένεται ότι θα κάνει το πρώτο βήμα, ενημερώνοντας για την απόφασή του την απόφαση του καταρχάς τους στενούς του συνεργάτες και αντιδημάρχους, σε συνεδρίαση της Δημοτικής Ομάδας της "Πρωτοβουλίας".

Έγκυρες πληροφορίες επιμένουν ότι ο κ. Μπουτάρης θα επιλέξει, εκτός απροόπτου, να αποχωρήσει από την μάχη της διεκδίκησης της επανεκλογής του- όμως οι ίδιες πληροφορίες υπενθυμίζουν ότι “ο Μπουτάρης είναι συχνά χειμαρρώδης και απρόβλεπτος παίκτης”. Από την άλλη πλευρά πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο το Κίνημα Αλλαγής όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ που έχουν εκφράσει την στήριξή τους στον Γιάννη Μπουτάρη για την επανεκλογή του στην Θεσσαλονίκη, περιμένουν να ανοίξει τα χαρτιά του-για να γνωρίζουν εάν θα χρειαστεί να αναζητήσουν εναλλακτικά σενάρια για την τελική αναμέτρηση στην συμπρωτεύουσα τον Μάιο του 2019. Πιέσεις δε προς τον νυν Δήμαρχο να ενημερώσει άμεσα για τις προθέσεις του, αφού απομένουν περίπου έξι μήνες για την ανάπτυξη της προεκλογικής καμπάνιας και των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων, ασκούν και στελέχη του συνδυασμού του.

Εάν ο κ. Μπουτάρης αποσυρθεί από την κούρσα, εκτιμάται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στραφεί γοργά προς το να κλειδώσει την υποψηφιότητα της προερχόμενης από τις νεότερες γενιές της Θεσσαλονίκης, της νυν υφυπουργού, Κατερίνας Νοτοπούλου. Η τελική επιλογή θα περάσει βέβαια από σκληρό σκανάρισμα. Ο λόγος είναι ότι τοπικά στελέχη έχουν αναλύσει τις απόψεις τους για την μάχη της Θεσσαλονίκης και δεν απορρίπτουν την προώθηση και άλλων υποψηφιοτήτων, όπως του κυβερνητικού βουλευτή, Γιάννη Αμανατίδη και άλλων.

Στο Κίνημα Αλλαγής, όπως και στον ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ήδη καταστρώσει τα σχέδιά τους για την περίπτωση που ο Γιάννης Μπουτάρης θελήσει να παραδώσει την σκυτάλη με την λήξη της θητείας του. Πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι η η ιδιαίτερα δημοφιλής στην Θεσσαλονίκη -νυν ευρωβουλευτής και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Α' Θεσσαλονίκης- Εύα Καϊλή θα έχει την πλήρη στήριξη του Κινήματος Αλλαγής για να κάνει το ισχυρό βήμα στον Δήμο. Είναι βέβαια αξιοσημείωτο το γεγονός ότι η Εύα ΚαΪλή, η εν δυνάμει υποψήφια για πολλούς στον Δήμο της Θεσσαλονίκης, έχει αφενός εκφράσει δημοσίως και αρμοδίως το ενδιαφέρον της να επανεκλεγεί στην μάχη των ευρωεκλογών και αφετέρου ότι έχει διαφωνήσει ανοιχτά με την συμφωνία των Πρεσπών- εν αντιθέσει με τον κ. Μπουτάρη που έχει ταχθεί από την πρώτη στιγμή υπέρ της λύσης του Μακεδονικού από την παρούσα βουλή.

Ένα ακόμη αξιοσημείωτο στοιχείο είναι ότι ούτε η Νέα Δημοκρατία έχει επισήμως δώσει το “χρίσμα” σε κάποιον ενδιαφερόμενο για την αυτοδιοικητική αναμέτρηση στην Θεσσαλονίκη. Έμπειροι πολιτικοί προεξοφλούν τέλος, ότι πιθανή κάθοδος της κυρίας ΚαΪλή θα ανακατέψει εκ νέου την τράπουλα στον Δήμο της Θεσσαλονίκης...

Send this to a friend