Αθήνα

10 oC

αραιές νεφώσεις

Ο Πολάκης εξακολουθεί να... αναστατώνει τον ΣΥΡΙΖΑ - Η παρέμβαση Τσακαλώτου και οι υπερασπιστές του αναπληρωτή υπουργού

Οι αντιδράσεις κατά του Παύλου Πολάκη και όσων είπε για τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο συνεχίζονται.

Οι αντιδράσεις κατά του Παύλου Πολάκη και όσων είπε για τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο συνεχίζονται.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Μια ακραία μεν τοποθέτηση, αλλά από αυτές που συνηθίζει να κάνει ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας έχει εξελιχθεί σε μείζον ζήτημα για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να γυρίσει το κλίμα με τη μετατροπή της πρότασης μομφής κατά Πολάκη που θέλει να καταθέσει η ΝΔ σε ψήφο εμπιστοσύνης για τον ίδιο και την κυβέρνησή του.

Το πρόβλημα για τον πρωθυπουργό είναι ότι τα στελέχη του δεν δείχνουν να πείθονται από την εξήγηση που έδωσε ο ίδιος για το θυμικό και την καταγωγή του, καλύπτοντας έτσι τον κ. Πολάκη. Ακόμη και ο πολιτικός προϊστάμενος του κ. Πολάκη, Ανδρέας Ξανθός τον «άδειασε», ενώ στην αλυσίδα των στελεχών που αντέδρασαν προστέθηκαν Νίκος Φίλης, Γιάννης Μπαλάφας, Στέλιος Κούλογλου, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Ελένη Αυλωνίτου και άλλοι.

Έως και η Κατερίνα Παπακώστα αντέδρασε έντονα κατά του κ. Πολάκη, ενώ ενδιαφέρον έχει η τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος - λειτουργώντας για μία ακόμη φορά το τελευταίο διάστημα με εσωκομματικά κριτήρια και με γνώμονα ότι ηγείται έστω και ατύπως της ομάδας των 53 - ναι μεν έκανε λόγο για «νεοφιλελεύθερη δήλωση» εκ μέρους του κ. Κυμπουρόπουλου, αλλά τόνισε ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ξεπέρασε τα όρια, σφάζοντάς τον με το βαμβάκι. Αρνητικά σχόλια για τον κ. Πολάκη επιφύλαξε και η ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφια, Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Μολαταύτα, υπάρχουν και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που τον υπερασπίζονται, όπως οι Νίκος Παππάς, Δημήτρης Παπαδημούλης και Γιώργος Κυρίτσης, οι οποίοι αποδέχονται το επιχείρημα του κ. Πολάκη περί «πολιτικής κριτικής» απέναντι στον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ.

Ο ίδιος ο κ. Πολάκης πάντως αρνείται να ζητήσει συγγνώμη και αντιθέτως αφήνει αιχμές και κατά συντρόφων του στην Κουμουνδούρου, επικαλούμενος το ηθικό πλεονέκτημα, ενώ στέλνει το μήνυμα ότι «ο εχθρός είναι απέναντι» και ότι δεν θα μαλώσει δημόσια με συντρόφους και συναγωνιστές.

Από τη δική της πλευρά, η ΝΔ επιμένει ότι Πολάκης-Τσίπρας είναι ένα και το αυτό και προδιαθέτει για τη σύγκρουση που θα επακολουθήσει κατά τη συζήτηση της πρότασης μομφής που πρόκειται να καταθέσει με την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής μετά το Πάσχα (7/5). Το τρικ πάντως του κ. Τσίπρα να μετατρέψει τη διαδικασία σε παροχή ψήφου εμπιστοσύνης αφενός του δίνει την ευκαιρία να στρέψει το ενδιαφέρον στη συζήτηση και σε άλλα θέματα της πολιτικής – και όχι μόνο – επικαιρότητας και να περάσει σε δεύτερο πλάνο ο κ. Πολάκης.

Αφενός αποτελεί μια αφορμή για να καταφέρει να συμμαζέψει τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ και να μετριάσει τις αντιδράσεις, αφού δεν υπάρχει βουλευτής που θα καταψηφίσει την κυβέρνηση για τα… καμώματα του αναπληρωτή υπουργού Υγείας. Άλλως ειπείν, εάν υπάρξει, τούτο θα οδηγήσει σε απρόβλεπτες εξελίξεις και κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να επιθυμεί πλέον ουδείς στον ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή που και στην αντιπολίτευση και όχι μόνο στο κυβερνητικό στρατόπεδο έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα ότι οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο.

Send this to a friend