Αθήνα

17 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Γλυκά Νερά: Μαρτυρία «φωτιά» – «Δύο Ρομά έκαναν κατάθεση 15.000 ευρώ…»

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ απορρίπτει την τροπολογία Βορίδη και καταθέτει δική του για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων

Απορριπτική είναι η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών που φέρνει αλλαγές στην ψήφο των αποδήμων.

Η αξιωματική αντιπολίτευση μιλάει για “πυροτέχνημα” του κ. Βορίδη και προκαλεί την κυβέρνηση να ψηφίσει την αρχική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με την επισήμανση ότι η υιοθέτηση της δίνει το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους Έλληνες της διασποράς, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς.

“Ιδού η πρόταση ιδού και το πήδημα κ. Βορίδη” αναφέρει η Κουμουνδούρου κατηγορώντας τον υπουργό Εσωτερικών ότι διάβασε αποσπασματικά τα όσα είπε η αναπληρώτρια τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη. Ως εκ τούτου ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία καταθέτει δική του τροπολογία που περιλαμβάνει την αρχική του πρόταση και τονίζει ότι η πρωτοβουλία Βορίδη “δεν έγινε για λόγους ουσίας αλλά για λόγους εντυπώσεων”.

Με κοινή τους δήλωση οι Γιώργος Κατρούγκαλος, Θεοδώρα Τζάγκρη και Κώστας Ζαχαριάδης αναφέρουν πως το “πυροτέχνημα” του υπουργού Εσωτερικών προσπαθεί να διαστρέψει την πραγματικότητα και να παραπλανήσει τους Έλληνες της διασποράς.” Τα γεγονότα όμως μιλάνε από μόνα τους, συνεχίζουν εξηγώντας: “Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν το κόμμα που σύστημα νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν αυτός που κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση στην αναθεώρηση του Συντάγματος, χωρίς την οποία δεν θα υπερψηφιζόταν  ο νόμος για την διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων.

Η πρόταση αυτή προέβλεπε στο άρθρο 54 του Συντάγματος ότι έως πέντε βουλευτές εκλέγονται σε ευρύτερες εκλογικές περιφέρειες μόνιμης εγκατάστασης απόδημου Ελληνισμού, με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από αυτές, χωρίς περιορισμούς άλλους πλην της ιδιότητας του Έλληνα πολίτη. Η συγκεκριμένη πρόταση συγκέντρωσε 160 ψήφους στην προτείνουσα αναθεωρητική βουλή, αλλά δεν έγινε δεκτή από τη Νέα Δημοκρατία μετά τις εκλογές. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψήφισε το Νόμο για τη διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων παρά το γεγονός πως θεωρούσε ορθότερη τη δική του πρόταση και παρά τις προφανείς αδυναμίες του “γιατί θέλαμε να έχουν φωνή και ψήφο οι Έλληνες του εξωτερικού”.

Η τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ είναι η εξής:

  1. Τέσσερις έδρες βουλευτών Επικρατείας κατανέμονται για την εκπροσώπηση των Ελλήνων που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό, ανά μία στις εξής γεωγραφικές ενότητες: α Ευρώπης, β. Βόρειας, Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, γ Χωρών Ωκεανίας-Άπω Ανατολής και δ Υπολοίπων χωρών. Η ψηφοφορία γίνεται αυτοτελώς με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε κάθε μία από τις γεωγραφικές αυτές ενότητες, χωρίς άλλους περιορισμούς από την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη και την μόνιμη εγκατάσταση στη συγκεκριμένη γεωγραφική ενότητα, η οποία βεβαιώνεται από την οικεία προξενική αρχή,
  2. Με Προεδρικό Διάταγμα που εκδίδεται μετά από κοινή πρόταση του υπουργού Εσωτερικών και Εξωτερικών, μετά από γνώμη του Συμβούλιου Απόδημου Ελληνισμού, ρυθμίζεται η διεξαγωγή της ψηφοφορίας και κάθε άλλη λεπτομέρεια εφαρμογής της παρούσας ρύθμισης.
  3. Κάθε αντίθετη γενική ή ειδική διάταξη νόμου καταργείται. Η πρόταση αυτή δίνει το δικαίωμα ψήφου σε όλους τους Έλληνες της διασποράς, χωρίς διακρίσεις και περιορισμούς, εφόσον τον αποδεχθεί η Νέα Δημοκρατία.

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρουν πως η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πως δεν τής βγαίνουν οι υπολογισμοί με την ψήφο των ομογενών και γι’ αυτό προσπαθούν να αποσύρουν όλους τους περιορισμούς.

“Θέλουν να μάς εμφανίσουν ότι αρνούμαστε την ψήφο των ομογενών” αναφέρουν παράγοντες της Κουμουνδούρου.

Φίλης: Πρόβλημα φυσιογνωμίας στον ΣΥΡΙΖΑ – Όχι στον ανερμάτιστο πολυσυλλεκτισμό και το «ναι σε όλα, ναι σε όλους»
Εύα Καϊλή: Με εκφράζει ο Ανδρέας Λοβέρδος – Ο Μητσοτάκης είναι συμπαθής και προσεγγίζει το Κέντρο
Γιώργος Γεωργαντάς: Το gov.gr ήρθε στη ζωή μας για να μείνει
Ξεκάθαρο μήνυμα Παναγιωτόπουλου στην Τουρκία: «Ό,τι απειλείται, δεν αποστρατιωτικοποιείται»
Γεωργιάδης: Μέχρι τις 30/05 θα έχει ανοίξει η πλατφόρμα για επιδότηση γυμναστηρίων και παιδότοπων
Ο Τσίπρας παρουσιάζει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το Ταμείο Ανάκαμψης