Αθήνα

20 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Survivor: Έφυγε ο Αλέξης Παππάς και ξεκίνησαν τα πανηγύρια – Στεναχωρήθηκε ο Τριαντάφυλλος! (vid)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι εκλογές, οι δημοσκοπήσεις και τα… ανέκδοτα

Αν δύο πράγματα διατυπώθηκαν με σαφήνεια στην τηλεοπτική συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα (0pen) είναι πως: Δεν πρόκειται να ζητήσει τώρα εκλογές γιατί δεν “χτίζει” πάνω στην καταστροφή και δεν ανησυχεί προσώρας για τις δημοσκοπήσεις καθώς η αγανάκτηση των πολιτών και η λαϊκή δυσαρέσκεια αποτυπώνεται σε όλα τα ποιοτικά στοιχεία.

Είναι γεγονός πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν προτίθεται να ζητήσει από μόνος του προσφυγή στις κάλπες όσο τουλάχιστον η πανδημία ταλαιπωρεί τους πολίτες δημιουργώντας ανασφάλεια στις ελληνικές οικογένειες. Στο πρόσφατο παρελθόν έχει πει βεβαίως ότι δεν είναι της λογικής του ώριμου φρούτου, έχει προσθέσει όμως με νόημα πως όταν θα έρθει η ώρα (που εκείνος θα κρίνει ως κατάλληλη) θα γίνει κι αυτό.

Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι στην παρούσα φάση δεν έχει να κερδίσει τίποτα ζητώντας εκλογές. “Είμαι σοβαρός άνθρωπος και είμαστε σοβαρή πολιτική δύναμη” ήταν η απάντηση που έδωσε στην συνέντευξή του. Άρα, πρακτικά επιχειρεί να κάνει και την σύγκριση με το παρελθόν όταν ο κ. Μητσοτάκης έναν μήνα μετά την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ αξίωνε να οδηγηθεί η χώρα στις κάλπες. “Εμείς δεν επιχαίρουμε με την καταστροφή, εμείς δεν ζητάμε εξουσία για την εξουσία” έσπευσε να συμπληρώσει για να δείξει τις διαφορές του με τον πολιτικό του αντίπαλο, σημερινό πρωθυπουργό. Αντιθέτως, είναι σαφές ότι επιθυμεί να δείξει ένα άλλο πρόσωπο. Έναν ηγέτη της αντιπολίτευσης που επιθυμεί να συνεννοηθεί με την κυβέρνηση στα δύσκολα προτείνοντας ένα πολιτικό μορατόριουμ, όπως έκανε χθες από τη Βουλή, ασχέτως τού ότι ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να συζητήσει με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις.

Το δεύτερο στοιχείο στο οποίο έδωσε σημασία στην συνέντευξή του ο Αλέξης Τσίπρας αφορά τις δημοσκοπήσεις. Η Κουμουνδούρου προφανώς και τις παρακολουθεί αλλά φαίνεται πως δεν πιστεύει πλέον στις χαώδεις διαφορές που δείχνουν οι μετρήσεις της κοινής γνώμης ως προς την πρόθεση ψήφου. Τα ποιοτικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων δείχνουν αντιφάσεις. Καταγράφουν την λαϊκή δυσαρέσκεια για τις κυβερνητικές επιλογές, όχι όμως και τον κλονισμό της εμπιστοσύνης των πολιτών προς την κυβέρνηση.

“Επιτρέψτε μου να έχουμε κι εμείς μία εικόνα των δημοσκοπήσεων, μία εικόνα διαφορετική από αυτές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας” ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Προφανώς υπονοούσε πως η Κουμουνδούρου έχει στη διάθεσή της στοιχεία από κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που δείχνουν πως τα πράγματα είναι διαφορετικά. Στην αμέσως προηγούμενη δημοσκόπηση για παράδειγμα, η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ κινούνταν σε μονοψήφιο νούμερο γύρω στο 7,5%. Αυτό χωρίς να έχουν καταγραφεί τα γεγονότα του Μαρτίου με τα φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας. “Κι αυτό το ανέκδοτο κάθε φορά που είναι δύσκολη στιγμή για την κυβέρνηση να της δίνουν 30 μονάδες διαφορά, είναι ανέκδοτο” είπε με νόημα ο Αλέξης Τσίπρας και τουλάχιστον στην Κουμουνδούρου κατάλαβαν όσοι ήταν να καταλάβουν…

Τσίπρας: «Οι πολίτες στερούνται ακόμη ένα Πάσχα εξαιτίας της ανικανότητας και ανεμελιάς του κ. Μητσοτάκη»
Μήνας «απελευθέρωσης» ο Μάιος – Ο οδικός χάρτης για την άρση των περιορισμών
Μητσοτάκης: Δεν θα αργήσει η συνάντηση με Ερντογάν- Άψογος ο Δένδιας στην Τουρκία (ΒΙΝΤΕΟ)
Μητσοτάκης: Πέντε φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για εργαζόμενους – επιχειρήσεις
Επιστολή Γεννηματά σε Μητσοτάκη και αρχηγούς κομμάτων για ψήφιση Νέου Κλιματικού Νόμου με ευρεία αποδοχή
Κεραμέως: Ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα τα σχολεία τον Σεπτέμβριο- Πρόθεση για επιλογή τρόπου εξετάσεων στα ΑΕΙ