Αθήνα

29 oC

σποραδικές νεφώσεις

Σόιμπλε τα "βάζει" ξανά με το ΔΝΤ: Είναι πιο ρεαλιστικές οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης από του Ταμείου

«Αισιοδοξώ για συμφωνία με το ΔΝΤ για την Ελλάδα (…)» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας πριν την έναρξη της Εαρινής Συνόδου του ΔΝΤ, στο περιθώριο της οποίας αναμένεται να συζητηθεί το θέμα του ελληνικού χρέους αλλά και των πλεονασμάτων, που συνδέεται άρρηκτα με το χρέος.

«Οι προβλέψεις του ΔΝΤ ήταν πιο απαισιόδοξο από εκείνες της ελληνικής κυβέρνησης. Ατυχώς για το ΔΝΤ τα τελευταία δύο χρόνια οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιο ρεαλιστικές. Οι οικονομολόγοι κάποιες φορές πρέπει να αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα», είπε χαρακτηριστικά.

«Η Ελλάδα έχει καλές προοπτικές να ανακάμψει. Η χώρα μπορεί να σωθεί. Είναι δυνατόν, εάν υλοποιήσει ακόμη και το 50%, ή κάτι περισσότερο, από τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει δεσμευτεί» πρόσθεσε, ενώ τόνισε ότι τα όποια νέα προγράμματα στήριξης κρατών μελών της ευρωζώνης θα πρέπει να συνάπτονται χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου, και μόνο υπό ευρωπαϊκή αιγίδα. «Το ΔΝΤ έχει κουραστεί να ασχολείται με τις ευρωπαϊκές υποθέσεις» πρόσθεσε.

Όπως σημείωσε στην συνέχεια, είναι πιθανό ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) να μετατραπεί στο Eυρωπαϊκό Nομισματικό Tαμείο βραχυπρόθεσμα.