Αθήνα

12 oC

ελαφρές νεφώσεις

«Μαξιμαλιστής» ο Τσακαλώτος: Τάζει τώρα εκτός από τις συντάξεις και το αφορολόγητο!

Ανεβάζει τον πήχη για την κυβέρνηση ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, υποστηρίζοντας για πρώτη φορά ανοικτά πως μπορεί εκτός από τις περικοπές στις συντάξεις να μην εφαρμοστεί ούτε η μείωση του αφορολόγητου. Η δήλωση του υπουργού Οικονομικών από τη Βουλή ήρθε αιφνιδιαστικά, καθώς ο ίδιος εμφανιζόταν μέχρι τώρα επιφυλακτικός ως προς το ενδεχόμενο της αποφυγής των περικοπών στις συντάξεις, ενώ παράθυρο για το αφορολόγητο είχε αφήσει μόνο ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

«Είμαστε εκτός μνημονίου και έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο και να μην μειώσουμε τις συντάξεις και να μην κόψουμε το αφορολόγητο, αλλά και να υλοποιήσουμε και τα αντίμετρα», δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Τσακαλώτος, βάζοντας... μαξιμαλιστικούς στόχους για τον ίδιο και την κυβέρνηση στο σύνολό της. Κάτι που είχε κάνει έως σήμερα μόνο το Μαξίμου, εξ ου και είχαν σημειωθεί τριβές του ίδιου του υπουργού Οικονομικών με το πρωθυπουργικό περιβάλλον. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε ευθέως στη Βουλή πως υπάρχει ακόμη «αμφισημία» από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια την κατάληξη της διαπραγμάτευσης για τις συντάξεις.

Ο υπουργός Οικονομικών επιχείρησε, εξάλλου, να δικαιολογηθεί για την περίφημη φράση του στο Λονδίνο σχετικά με το προσδόκιμο ζωής των συνταξιούχων, προκαλώντας την αντιπολίτευση να καταθέσει τις δικές της αναλογιστικές μελέτες «που δεν θα μιλάνε ούτε για θνησιμότητα ούτε για διάρκεια ζωής».

ΣΧΕΤΙΚΑ

Περνώντας δε στην αντεπίθεση, σημείωσε πως «δεν είναι σωστό να κατηγορείτε έναν υπουργό ότι θέλει να πεθάνουν άνθρωποι. Το γνωρίζετε ότι δεν έχω πει κάτι τέτοιο. Είναι πολύ βαρύ πράγμα», συμπλήρωσε.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Τσακαλώτος επιχείρησε, εξάλλου, να κλείσει τη συζήτηση που άνοιξε περί μεταβίβασης μνημείων, αρχαιολογικών χώρων ή ακόμη και νοσοκομείων προς αξιοποίηση από το Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων. «Δεν έχουμε μεταβιβάσει τίποτε», είπε λιτά ο υπουργός Οικονομικών, διαψεύδοντας τις σχετικές πληροφορίες.

Send this to a friend