• Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου
  • 03:42

Αθήνα

6 oC

αίθριος καιρός

Ψάχνοντας την Ιθάκη του

Ο Τσίπρας και το διάγγελμα για την εποχή μετά τα μνημόνια- Τα επόμενα βήματα & η κορύφωση της πολιτικής αντιπαράθεσης

Τελικώς, ο Αλέξης Τσίπρας διάλεξε την Ιθάκη για το διάγγελμά του περί εξόδου από τα μνημόνια, ελπίζοντας πραγματικά ότι θα βρει τη... δική του Ιθάκη. Η ανάγκη αυτή, άλλωστε, ήταν επιτακτική για τον πρωθυπουργό μετά την εξαιρετικά αρνητική εικόνα που παρουσίασε η κυβέρνηση με τη διαχείριση της τραγωδίας στο Μάτι.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

Έτσι, πρώτο βήμα συνιστά το διάγγελμα για την έξοδο από τα μνημόνια, στο οποίο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε τόσο στο παρελθόν όσο και στην επόμενη μέρα. Σε ό,τι αφορά την επόμενη μέρα, πάντως, δεν άνοιξε τα χαρτιά του σχετικά με τις παροχές που σχεδιάζει να εξαγγείλει στη ΔΕΘ, αν και το πλαίσιο των κυβερνητικών υποσχέσεων δίνουν με αλλεπάλληλες δηλώσεις τους υπουργοί (Τζανακόπουλος, Βερναρδάκης, Κατρούγκαλος κτλ.) και περιστρέφεται γύρω από τη μη εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις, την αύξηση του κατώτατου μισθού και την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Οι αναφορές, όμως, του κ. Τσίπρα στο παρελθόν κάθε άλλο παρά εγκωμιαστικές ήταν για τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Τουναντίον, όσα είπε ο πρωθυπουργός για τα μνημόνια και τον τρόπο με τον οποίο - κατά τον ίδιο - η χώρα οδηγήθηκε σ' αυτά, σηματοδότησαν την έναρξη των πολιτικών «εχθροπραξιών» με την αντιπολίτευση και θα μας οδηγήσουν σταδιακά στην προεκλογική περίοδο.

Δείτε εδώ το διάγγελμα του πρωθυπουργού:

Ανακωχή με την αντιπολίτευση δεν πρόκειται να υπάρξει κι ήδη οι τόνοι είχαν ανέβει πριν ακόμη την άφιξη του πρωθυπουργού στο νησί του Ιονίου, με ανταλλαγή ανακοινώσεων που είχε... φιλοσοφικό και ποιητικό οίστρο, χάριν των αναφορών στο Γαλιλαίο και τον Καβάφη.

Μοιραία, άλλωστε, το πεδίο της αντιπαράθεσης στο δρόμο προς τις κάλπες θα είναι η οικονομία, δεδομένου πως η κυβέρνηση θα παίξει τα «ρέστα» τις με τις παροχές, στην ύστατη προσπάθεια ν' αντιστρέψει το κλίμα. Ενώ η απάντηση από την πλευρά της ΝΔ και του Κινήματος Αλλαγής θα είναι ότι η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου ήταν αυτή που ιδίως με το πρώτο εξάμηνο της καταστροφικής διαπραγμάτευσης δέσμευσε τη χώρα με ένα νέο, αχρείαστο μνημόνιο, αλλά και όσα συμφώνησε για τους μεταμνημονιακούς στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα και τα μέτρα για συντάξεις-αφορολόγητο.

Το δεύτερο βήμα του κ. Τσίπρα, πριν από το τρίτο που θα είναι η εμφάνισή του στη ΔΕΘ, θα είναι ο ανασχηματισμός. Το «παράθυρο» θεωρητικά ανοίγει από αύριο και δεν αποκλείεται οι αποφάσεις να είναι άμεσες, με διάφορα σενάρια να παραμένουν στο προσκήνιο. Όπως αυτό της μετακίνησης του Πάνου Σκουρλέτη στον κομματικό μηχανισμό ή της εισόδου στο κυβερνητικό σχήμα στελεχών από την Κεντροαριστερά - τα οποία, ωστόσο, έχουν ουσιαστικά θέσει εαυτούς με τη στάση και την πολιτική συμπεριφορά τους το τελευταίο διάστημα εκτός του ΚινΑλ, το οποίο καλύπτει το συγκεκριμένο πολιτικό χώρο.

Send this to a friend