• Δευτέρα, 9 Δεκεμβρίου
  • 17:49

Αθήνα

14 oC

σποραδικές νεφώσεις

Οι επόμενες κινήσεις Τσίπρα μετά την βαριά ήττα

Στα ερωτηματικά για την παταγώδη αποτυχία της προεκλογικής στόχευσης του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και για τις στρεβλές “προγνώσεις” που επικαλούνταν στελέχη στις δημόσιες παρεγιωτάκημβάσεις τους, καλείται να απαντήσει άμεσα η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αλλά και του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

Στα ερωτηματικά για την παταγώδη αποτυχία της προεκλογικής στόχευσης του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και για τις στρεβλές “προγνώσεις” που επικαλούνταν στελέχη στις δημόσιες παρεγιωτάκημβάσεις τους, καλείται να απαντήσει άμεσα η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αλλά και του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών.

ΓΡΑΦΕΙ Η Φώφη Γιωτάκη

Αν και η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει εκλογές ήταν απολύτως αναμενόμενη για όλους όσοι είχαν γνώση των έντονων προβληματισμών κατά την διάρκεια των τελευταίων προεκλογικών 24ώρων, εντούτοις προκάλεσε την αντίδραση στελεχών που έδειξαν να αιφνιδιάζονται από το εύρος της νίκης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η επόμενη μέρα πάντως, βρίσκει το σύνολο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά σε καθοριστικής σημασίας διλήμματα για την επιχείρηση αντεπίθεσης στο δεύτερο ημίχρονο της προεκλογικής μάχης. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, που στην πραγματικότητα είχε λάβει την απόφαση προκήρυξης εκλογών ως απάντηση στα κακά σενάρια που περιέγραφε η συντριπτική πλειοψηφία των δημοσκόπων, πρόκειται να θέσει άμεσα σε “διαρκή” συνεδρίαση τα κομματικά όργανα της Κουμουνδούρου.

Η προετοιμασία της μάχης προς την εθνική κάλπη είναι πλέον μια εξαιρετικά δύσβατη υπόθεση για το κυβερνών κόμμα, καθώς η μεγάλη νίκη της Νέας Δημοκρατίας “παγώνει” τις φιλοδοξίες των στελεχών για την δυνατότητα ανατροπής των άκρως αρνητικών δεδομένων. Μέσα στην εβδομάδα που απομένει μέχρι τον β' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσει να καταγράψει όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες στον χάρτη των Δήμων και των Περιφερειών και να προσανατολίσει οργανωτικά σε άλλο μοντέλο αναμέτρησης με τη ΝΔ τα στελέχη του για την “μητέρα των μαχών”.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετά στελέχη αμφισβητούν ευθέως το “αξίωμα” που υιοθετήθηκε για εξάντληση της τετραετίας, ενώ διακρίνουν οργανωτικές “τρύπες” στον σχεδιασμό και τις πράξεις εφαρμογής του μέχρι την περασμένη Παρασκευή. Σε πολιτικό επίπεδο θεωρείται σχεδόν βέβαιον ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα επιμείνει στο αφήγημα ότι: “Δύο δρόμοι υπάρχουν μονάχα μπροστά μας. Ο δρόμος της οριστικής εξόδου από τα μνημόνια, με τους πολλούς στο προσκήνιο. Με τους πολλούς και για τους πολλούς. Και από την άλλη μεριά, ο δρόμος της επιστροφής στο σκοτάδι της λιτότητας, στο σκοτάδι της κρίσης, των ολιγαρχών και του ΔΝΤ.”

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός θα στρέψει άμεσα το ενδιαφέρον του στην συγκρότηση των ψηφοδελτίων για τις εθνικές εκλογές, επιχειρώντας μέσα από τα στελέχη που έχουν αναδειχθεί στην διάρκεια της τετραετίας να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και ένταση η προεκλογική αντεπίθεση. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα είναι η υποστήριξη του εγχειρήματος με την Προοδευτική Συμμαχία, καθώς ο κ. Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να δώσει συνέχεια στην αναμέτρηση με το Κίνημα Αλλαγής στον χώρο της κεντροαριστεράς και μετά και τις εθνικές εκλογές.

Κάθε άλλο παρά τυχαία πρέπει να θεωρείται η σφοδρή αντιπαράθεση χθες το βράδυ μεταξύ κυβερνητικών και στελεχών του ΚΙΝΑΛ- με δεδομένο ότι η Χαριλάου Τρικούπη παρότι δεν πέτυχε διψήφιο ποσοστό κατάφερε να εξασφαλίσει την “τρίτη διερευνητική εντολή” και να εκτοπίσει από την τρίτη θέση την Χρυσή Αυγή.

Είναι πασιφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα επικεντρώσει εφεξής την προσοχή του στο να κάνει εκείνες τις απαραίτητες κινήσεις με στόχο να αποτρέψει την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στις εθνικές κάλπες.

Έμπειρα στελέχη ωστόσο διαβλέπουν και αναγνωρίζουν την ροή των πραγμάτων μετά το πρωτοφανές για τις μάχες των ευρωεκλογών προβάδισμα της ΝΔ και τη γενικότερη διάταξη μάχης των κομμάτων στον εκλογικό χάρτη. Η “εισβολή” στο προσκήνιο ειδικά του κόμματος του κ. Βαρουφάκη προσθέτει ερωτηματικά και προβληματισμούς στην Κουμουνδούρου εν' όψει της ανάλυσης του εκλογικού αποτελέσματος. Η τελική εκτίμηση θα γίνει άμεσα- όχι όμως πριν την επιστροφή του κ. Τσίπρα από την Σύνοδο Κορυφής. Και φυσικά θα καταγραφεί η άποψη των κορυφαίων στελεχών, όπως του Ευκλείδη Τσακαλώτου που προ της ανακοίνωσης για εκλογές από τον πρωθυπουργό, επιχειρηματολογούσε υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας.

“Το εκλογικό αποτέλεσμα, παρά το γεγονός ότι εμπεδώνει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως πρωταγωνιστή στην πολιτική αντιπαράθεση, δεν είναι αντάξιο των προσδοκιών μας. Δεν μου ταιριάζει, δεν το έκανα ποτέ, δεν θα το πράξω ούτε τώρα, να αγνοήσω αυτό το αποτέλεσμα” ήταν άλλωστε η χαρακτηριστική φράση της δήλωσης του κ. Τσίπρα χθες αργά το βράδυ από την Κουμουνδούρου. Το αποτέλεσμα -σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα-

δίνει στην αντιπολίτευση το δικαίωμα να αμφισβητήσει συνολικά την πορεία εξόδου από την κρίση, αλλά και το σχέδιο για τη στήριξη των πολλών. “Δίνει τη δυνατότητα στην αντιπολίτευση να αμφισβητήσει συνολικά αυτό το ιστορικό εγχείρημα”, υποστήριξε και προϊδέασε για τα επόμενα βήματα: “Η τελική ετυμηγορία ανήκει πάντοτε στον λαό. Δεν πρόκειται να αποδράσω, ούτε να το βάλω στα πόδια, ούτε να παραιτηθώ από τον αγώνα, από τη μάχη για την ισότητα, την αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Από τη μάχη να υπερασπιστούμε τις θυσίες και τους κόπους του ελληνικού λαού. Ήμουν εδώ, είμαι εδώ, θα είμαι εδώ, θα είμαστε εδώ. Θα δώσουμε, λοιπόν, αυτήν τη μάχη, όπως έχουμε μάθει να κάνουμε πάντα. Και στις πιο δύσκολες στιγμές.”

Send this to a friend