Αθήνα

28 oC

αίθριος καιρός

Οι φόβοι και οι 5 «πληγές» της ελληνικής οικονομίας στο δρόμο προς την ανάκαμψη- Τι εκτιμά το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

Πέντε «πληγές» της οικονομίας καταγράφει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην τριμηνιαία έκθεσή του, οι οποίες, όπως αναφέρει, αποτελούν εστίες αβεβαιότητας για τη μελλοντική εξέλιξη των πραγμάτων.

Πέντε «πληγές» της οικονομίας καταγράφει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην τριμηνιαία έκθεσή του, οι οποίες, όπως αναφέρει, αποτελούν εστίες αβεβαιότητας για τη μελλοντική εξέλιξη των πραγμάτων.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Ανάμεσα σ' αυτές, βέβαια, είναι τα αναδρομικά των συνταξιούχων, αλλά και οι επερχόμενες εκλογές.

Αξιοσημείωτο αποτελεί το γεγονός ότι στην έκθεση καταγράφεται η εκτίμηση πως το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 θα διαμορφωθεί σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τους αρχικούς στόχους και προβλέψεις κι έτσι θα κλείσει στο 4,5% ή ακόμη και θα το ξεπεράσει. Εάν η εκτίμηση αυτή επιβεβαιωθεί, αυτό σημαίνει πως ο λεγόμενος «δημοσιονομικός χώρος» της κυβέρνησης θα ανέλθει περίπου στα 2 δις ευρώ κι έτσι θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προχωρήσει σ' ακόμη μεγαλύτερες παροχές από αυτές που έχει ήδη εξαγγείλει.

Η γενικότερη εικόνα που δίνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην έκθεσή του για την οικονομία είναι μια εικόνα άνθησης, με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, κάμψη της ανεργίας και αύξηση των μισθών, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει έως τώρα καταγραφεί είναι κατά 1 δις ευρώ υψηλότερο σε σχέση με την περσινή αντίστοιχη περίοδο.

Τι συνιστά, λοιπόν, κίνδυνο που μπορεί να τινάξει στον αέρα αυτή την πορεία, σύμφωνα με την έκθεση;

  1. Το διεθνές περιβάλλον, καθώς κυρίως οι εξελίξεις στην Ιταλία, αλλά και οι εμπορικές εντάσεις με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες που φέρνουν αναταράξεις στις διεθνείς χρηματαγορές, θεωρητικά μπορούν να «φρενάρουν» επενδύσεις ή να αυξήσουν το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους.
  2. Το υψηλό κόστος δανεισμού, από τη στιγμή που οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων παραμένουν σε επίπεδα άνω του 4%, καθιστώντας πρακτικά αδύνατη την έξοδο της χώρας στις αγορές. Υπενθυμίζεται ότι το λεγόμενο «δημοσιονομικό μαξιλάρι» εξασφαλίζει τις δανειακές ανάγκες της χώρας για μία διετία.
  3. Οι ενδεχόμενες δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, για τις οποίες επισημαίνεται μάλιστα στην έκθεση πως η μη εφαρμογή τους δημιουργεί ζητήματα ίσης μεταχείρισης ή ενδέχεται να οδηγήσει σε επιπλέον δικαστικές διεκδικήσεις από άλλες κατηγορίες μισθωτών και συνταξιούχων.
  4. Οι επερχόμενες εκλογές, καθώς είναι πιθανό οι προεκλογικές υποσχέσεις να διαταράξουν τις προσδοκίες που έχουν διαμορφωθεί, παρά το γεγονός ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις έχουν αποδεχθεί το βασικό στόχο του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα.
  5. Οι εταιρικές υποθέσεις που έτυχαν δημοσιότητας σε διεθνές επίπεδο (π.χ. Folli Follie), καθώς δημιουργούν αμφιβολίες μεταξύ άλλων για την επάρκεια των εποπτικών αρχών κι έτσι κλονίζουν την εμπιστοσύνη προς τους θεσμούς και την ελληνική οικονομία γενικότερα.

Send this to a friend