Αθήνα

13 oC

σποραδικές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Παπαχελάς για Δένδια-Τσαβούσογλου: Δεν πήγε καλά – Θα μπορούσε να χειροτερέψει η κατάσταση με μονομερή ενέργεια της Τουρκίας

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι κινήσεις μετά το Βερολίνο: Πως απαντά η κυβέρνηση και πως τοποθετούνται ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ

Μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, στο οποίο θα συμμετάσχει σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα τοποθετηθεί επισήμως η ελληνική πλευρά...

Η κυβέρνηση χαρακτηρίζει θετικό το ότι πρώτον, η Διάσκεψη του Βερολίνου επιβεβαίωσε την προσήλωση στην εξεύρεση πολιτικής λύσης για το θέμα της Λιβύης και δεύτερον ότι καταγράφηκε η δέσμευση όλων των συμμετεχόντων για τήρηση του εμπάργκο όπλων.

«Η Διάσκεψη στο Βερολίνο έγινε για να ξεκινήσει ουσιαστικά μία διαβούλευση για την επίλυση του ελληνικού προβλήματος στην Λιβύη», εκτιμά ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, με τον ισχυρισμό ότι «αυτού του τύπου οι διασκέψεις συνήθως γίνονται ερήμην του άμεσου ενδιαφερομένου και για τον λόγο αυτό παρουσιάζουν μια σχετική αξία».

Σύμφωνα με τον υπουργό Επικρατείας και στενό συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη υπουργός Επικρατείας, στο Βερολίνο υπήρξε μια καταρχήν συμφωνία να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις και να οριστούν οι εκπρόσωποι για τις τεχνικές επιτροπές που πρόκειται να επεξεργαστούν τις λύσεις. Όπως τόνισε μιλώντας προ ολίγου στον ΑΝΤ1 προκειμένου να δώσει το “στίγμα” των κινήσεων της ελληνικής πλευράς στην σκακιέρα μετά το Βερολίνο οι εξελίξεις συμβαίνουν σε δύο επίπεδα: σε αυτό που αφορά στο διεθνές γεωπολιτικό πεδίο και σε εκείνο που αφορά στη χώρα μας. «Όσον αφορά το πρώτο, είναι προφανές ότι η οποιαδήποτε επιχείρηση γίνεται για ειρηνευτική επίλυση είναι ευπρόσδεκτη. Και τούτο διότι ουσιαστικά δημιουργεί ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να υπάρξει μία μεγαλύτερη καταλλαγή των πνευμάτων παρά όξυνση. Εκεί βεβαίως, για να είμαστε εντελώς ειλικρινείς, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο άμεσο και απτό αποτέλεσμα», πιστεύει ο υπουργός αναγνωρίζοντας ότι «υπάρχει περισσότερο η δήλωση βούλησης των συμμετεχόντων για ορισμένα πάρα πολύ κρίσιμα, αλλά μάλλον αυτονόητα ζητήματα: την κατάπαυση του πυρός, την τήρηση με ευλάβεια του εμπάργκο όπλων, την αποστρατικοποίηση των πολιτοκοφυλακών και το να μην επιτρέπεται οποιοδήποτε ξένο στράτευμα στη Λιβύη».

Πως δικαιολογεί η κυβέρνηση την ικανοποίησή της

Η κυβέρνηση στο ερώτημα για την συμμετοχή της Τουρκίας στο Βερολίνο απαντά ότι δεν θα μπορούσε να μη βρίσκεται εκεί, αφού έχει στρατιωτική και οπλική παρουσία στη Λιβύη κι ότι είναι σημαντικό το ότι «ο Ερντογάν δεσμεύτηκε για αποστρατικοποίηση». Κάνει λόγο για εξαιρετικά σημαντική κατάκτηση το ότι ο Χαφτάρ ορίζεται ως ισότιμος συνομιλητής στο Λιβυκό στις διαπραγματεύσεις. Για τις δε επιθέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη στο Βερολίνο η κυβέρνηση επιμένει στο αυτονόητο επίσης, όπως προσθέτει, δηλαδή στην διεκδίκηση περισσότερης συμμετοχής και επικαλείται τις δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι «η χώρα μας έχει τα όπλα, ανεξαρτήτως αν βρίσκεται στη διάσκεψη ή όχι, να εμπλακεί στις λήψεις αποφάσεων».

Η παρουσία της Ελλάδας επιβεβαιώνεται, σύμφωνα με την κυβέρνηση με το δικαίωμα συμμετοχής στα όργανα της Ε.Ε- όπου παραμένει η δυνατότητα, εφόσον τα όσα συμβαίνουν θεωρηθεί ότι δεν προστατεύουν τα εθνικά μας συμφέροντα να κάνει τις επιπλέον κινήσεις- όπως για παράδειγμα να αφήνει πάντα ανοιχτό το ενδεχόμενο να ασκήσει η χώρα μας βέτο.

Σχετικά με την «διαρκή» προκλητικότητα της Τουρκίας και τη νέα πρόκληση με την προαναγγελία γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο η κυβέρνηση δια των αρμόδιων υπουργών και στελεχών σπεύδει να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι «η ελληνική εθνική άμυνα είναι απολύτως διασφαλισμένη, ανεξαρτήτως των προθέσεων της Τουρκίας. Μάλιστα ο κ. Γεραπετρίτης υπογραμμίζει με νόημα ότι «οι Έλληνες πολίτες να αισθάνονται ήσυχοι και ασφαλείς. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Άμυνας βρίσκονται σε πλήρη εγρήγορση και έχουν ήδη κατέλθει όλων των σεναρίων σε περίπτωση τουρκικής προκλητικότητας. Ήδη έχουμε έτοιμο ολόκληρο το σχέδιο για τη διασφάλιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και σας διαβεβαιώ ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προάσπιση έστω και του χαμηλότερου επιπέδου κυριαρχικού μας δικαιώματος». Αξίζει δε να αναλυθεί η εκτίμηση για το ανοιχτό ενδεχόμενο ότι εάν ο Χαφτάρ αναλάβει και θα λαμβάνεται ως ισότιμος συνομιλητής θα ακυρώσει τη συμφωνία με την Τουρκία και θα προχωρήσει η διαδικασία οριοθέτησης με την Ελλάδα.

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ για τον χαμηλό πήχη της κυβέρνησης

Κομματικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για την απειλή βέτο που διατύπωσε ο κ. Μητσοτάκης δηλώνουν ότι δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα, 40 χρόνια μέλος της ΕΕ, να βάζει τον πήχη τόσο χαμηλά, απειλώντας την ΕΕ να μην πάρει αποφάσεις μαζί με την Τουρκία και κατά των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. «Αν γίνει αυτό, οι ευθύνες του κ. Μητσοτάκη θα είναι βαρύτατες και δεν θα αρκεί το βέτο για να τις κρύψει. Ο πήχης για την Ελλάδα απέναντι στο παράνομο μνημόνιο της Τουρκίας με τη Λιβύη είναι η επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε όσα φυσικά και νομικά πρόσωπα δράσουν, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο, στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπου τέμνεται με την περιοχή της παράνομης συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης», επισημαίνουν οι ίδιες κομματικές πηγές της Κουμουνδούρου χαρακτηριζοντας ωστόσο τις της Διάσκεψης του Βερολίνου για τήρηση του εμπάργκο όπλων και συνέχιση του πολιτικού διαλόγου θετική εξέλιξη αλλά και επιτακτική την ανάγκη να εξασφαλισθεί η άμεση συμμετοχή της Ελλάδας στην εξέλιξη της διαδικασίας και ειδικά στις επιτροπές που θα συσταθούν και μπορεί να συνδέονται με τα Μνημόνια.

«Καμία απολύτως πρόοδος», λέει το ΚΙΝΑΛ

«Πολιτική λύση για την Λιβύη χωρίς ακύρωση του Μνημονίου, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την Ελλάδα», ξεκαθαρίζει και το Κίνημα Αλλαγής που με σχόλιό του πριν από λίγο διαπιστώνει:

«Χθες στο Βερολίνο, δεν υπήρξε καμία απολύτως πρόοδος για την ακύρωση του παράνομου Μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης.  Η Ελλάδα ήταν απούσα. Η ευθύνη της Κυβέρνησης είναι μεγάλη. Τρέχει πίσω από τα γεγονότα. Επιβάλλεται να κινηθεί αποτελεσματικά, να διαδραματίσει ρόλο στις εξελίξεις, να φέρει όλους και ιδιαίτερα τους εταίρους μας προ των ευθυνών τους».

Το παρασκήνιο της έντασης Δένδια-Τσαβούσογλου – Τα μηνύματα στην Άγκυρα
Συνάντηση Δένδια-Τσαβούσογλου: Πως αντέδρασαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης
Εύσημα Μητσοτάκη σε Δένδια: Μπράβο για το πώς χειρίστηκες τη δύσκολη συζήτηση με Ερντογάν-Τσαβούσογλου
Μαρκόπουλος – Πλεύρης κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή για εκπομπή της ΕΡΤ «εξύμνησης κουκουλοφόρων»
Τσίπρας στο Σισμανόγλειο: Να σταματήσουν οι κυβερνητικές παλινωδίες – Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι δραματική
Ο Τσίπρας αποφεύγει τις λακκούβες κι επιλέγει τον “άλλο δρόμο”