Αθήνα

5 oC

ελαφρές νεφώσεις

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Οι κινήσεις της κυβέρνησης για Σκόπια και Τουρκία ανεβάζουν την ένταση με τη Νέα Δημοκρατία

Το Σκοπιανό και τις προκλήσεις της Άγκυρας λίγες μόνο εβδομάδες από τις εκλογές, και στη Νέα Δημοκρατία επιλέγουν να κρατήσουν σταθερά στην πολιτική ατζέντα την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση.

Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής

Στην οδό Πειραιώς πιστεύουν πως η κυβέρνηση κινείται ανάμεσα στις συμπληγάδες του Σκοπιανού και της τουρκικής προκλητικότητας επιχειρώντας να αποφύγει ολέθρια σύγκρουση ενώ η ΝΔ ανησυχεί για τους χειρισμούς και την κλιμάκωση της έντασης.

Συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη , αναφέρουν οτι η ΝΔ ακόμη δεν έχει λάβει απάντηση εάν ο κ. Τσίπρας είχε υποσχεθεί στον Ερντογάν επιστροφή των 8 στρατιωτικών και πληρώνει αυτή τη στιγμή μια λανθασμένη υπόσχεση.

"Αν η Άγκυρα ανοίξει τις ροές προσφύγων τότε κινδυνεύει να τιναχθεί στο αέρα όλο το πλάνο για τον τουρισμό και την οικονομία", σημειώνουν στη ΝΔ καθώς η συμφωνία που ανακοίνωσε η γείτονα είναι ήδη ανενεργή αν και διπλωματικά είναι θέμα πίεσης. Σε συνδυασμό με τους 2 Έλληνες στρατιωτικούς που κρατά ομήρους η Τουρκία τα μέτωπα που ανοίγουν πολλαπλασιάζονται τονίζουν .

Η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ κ. Μ. Σπυράκη μιλώντας στο ραδιοσταθμό FOCUS υπογράμμισε πως δεν καλύπτουν την ΝΔ οι απαντήσεις της κυβέρνησης για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς και γι’ αυτό το κόμμα επανέρχεται στο θέμα των υποσχέσεων του κ. Τσίπρα ενώ σημείωσε πως «με μια Τουρκία σε έντονο αναθεωρητισμό η κατάσταση μπορεί να γίνει ανεξέλεγκτη».

Σε ότι αφορά το Σκοπιανό η ΝΔ θεωρεί ότι η κυβέρνηση δημιούργησε μεγάλες προσδοκίες στο διεθνή παράγοντα επιδεικνύοντας καλή θέληση για να πάρει ενδεχομένως όπως λέει άλλα ανταλλάγματα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και τώρα που υπάρχει εμπλοκή από την πλευρά των Σκοπίων θα πιεστεί περισσότερο για να υποχωρήσει και να βρεθεί λύση.

"Η κυβέρνηση παίζει με τις εντυπώσεις και επιχειρεί να μετρήσει τις διαθέσεις της κοινής γνώμης", αλλά όπως λένε στη ΝΔ "δεν έχει πολιτική νομιμοποίηση να προχωρήσει σε συμφωνία όταν διαφωνούν βουλευτές της και ο ένας κυβερνητικός εταίρος".

Ήδη, οι πληροφορίες για συμφωνία της Αθήνας σε Μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα, οι οποίες δεν έχουν διαψευστεί, έχουν προκαλέσει την αντίδραση της ΝΔ και της αντιπολίτευσης ενώ φαίνεται ότι διαφωνίες υπάρχουν και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ πέραν των εκ διαμέτρου αντίθετων απόψεων που διατυπώνουν οι ΑΝΕΛ.

Όπως, ανέφερε η κ. Σπυράκη οι κ. Τσίπρας και Κοτζιάς διαπραγματεύονται το ονοματολογικό χωρίς να έχουν εξασφαλισμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που να τους νομιμοποιεί στο συγκεκριμένο ζήτημα.

«Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται για τα Σκόπια εν κενώ, χωρίς να έχει τη στήριξη των βουλευτών της, του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Αυτή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στο μείζον αυτό εθνικό ζήτημα, δεν υπάρχει. Διαπραγματεύεται ως εκπρόσωπος, ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας και ο κ. Κοτζιάς. Τον προειδοποιούμε ότι δεν μας δεσμεύει αυτή η επιλογή του. Είναι μία επιλογή, που δεν έχει πολιτική νομιμοποίηση. Δεν θα πάει στις Πρέσπες ο κ. Τσίπρας να υπογράψει ως Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Θα φέρει ακέραιη και προσωπικά την ευθύνη, αν συναινέσει σε μία συμφωνία που αποβαίνει εις βάρος των συμφερόντων όλων των Ελλήνων”.

Η επιμονή της ΝΔ σε αυτό το ζήτημα ασκεί πίεση στην κυβέρνηση να φέρει προς συζήτηση στη Βουλή το θέμα ενώ δεν αποκλείεται να επιχειρήσει η αξιωματική αντιπολίτευση να υποχρεώσει το κυβερνητικό στρατόπεδο να ψηφίσει ή να υπερψηφίσει την κυβέρνηση ή τη συμφωνία αντί να αναμένει την υπερψήφιση της ή μη από τα Σκόπια και μετά να την καταθέσει στη Βουλή.

Χωρίς να έχουν εξαλειφθεί από το Σύνταγμα των Σκοπίων οι αλυτρωτικές αναφορές, η ΝΔ δεν συζητά είχε διαμηνύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ στην πρόσφατη συνεδρίαση των τομεαρχών ξεκαθάρισε απόλυτα την αρνητική στάση που θα τηρήσει το κόμμα με βάση τις δεδομένες πληροφορίες για την αποδοχή εκ μέρους της Ελλάδας Μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας που αποτελούν βάση για τον αλυτρωτισμό.

Send this to a friend