• Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου
  • 20:36

Αθήνα

4 oC

ελαφρές νεφώσεις

ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΕΙ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ

Οι κινήσεις του Μαξίμου στην σκακιέρα του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Απρίλη -Η “απόβαση” στη Ρόδο και στο Καστελόριζο

Κινήσεις ουσίας και όχι μόνο υψηλού συμβολισμού και επικοινωνιακής επίθεσης αναζητεί, όπως φαίνεται, το Μέγαρο Μαξίμου για το δεύτερο και κρισιμότερο δεκαπενθήμερο του Απρίλη.

Γράφει η Φώφη Γιωτάκη

Σε μια περίοδο όπου τα εθνικά θέματα “κρέμονται” στην προθήκη των προτεραιοτήτων, η κυβέρνηση επιδιώκει να πιάσει εγκαίρως το νήμα των εξελίξεων και στο οικονομικό πεδίο, καθώς μέσα στα επόμενα 24ωρα θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές για την επόμενη μέρα του τρίτου μνημονίου. Μπορεί με αφορμή την ομιλία του στο αναπτυξιακό συνέδριο Νοτίου Αιγαίου στη Ρόδο ο Αλέξης Τσίπρας να ετοιμάζεται για να στείλει αύριο από το Καστελόριζο ισχυρά μηνύματα όσον αφορά στα ελληνοτουρκικά, ωστόσο κυβερνητικά στελέχη υπενθυμίζουν ότι από το ίδιο ακριτικό νησί στις 23 Απρίλη του 2010 ο τότε πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωνε την είσοδο της χώρας στο μνημόνιο.

Σε κάθε περίπτωση και με δεδομένο ότι οι εξελίξεις τρέχουν και είναι “εύφλεκτες” στην ευρύτερη περιοχή και κυρίως στην Συρία, τα μηνύματα που θέλει να στείλει ο κ. Τσίπρας προς την Τουρκία λέγεται ότι ναι μεν θα είναι αυστηρά, όχι όμως σε υψηλούς τόνους. Από το Καστελόριζο και τη Ρόδο άλλωστε εκτιμάται από κυβερνητικούς ότι δίδεται η ευκαιρία να επισημανθεί ότι φτάνει η ώρα της εξόδου από τα μνημόνια κι ότι με την πολιτική της κυβέρνησης σχεδιάζεται με ασφάλεια η μετάβαση από τον Αύγουστο και μετά στην μεταμνημονιακή περίοδο με πυξίδα το υπό σύνταξη αναπτυξιακό σχέδιο. Από σήμερα άλλωστε ομάδα υπουργών και γενικών γραμματέων θα επιχειρήσουν με τις παρεμβάσεις τους στο Συνέδριο της Ρόδου να αναδείξουν την προοπτική σε τομείς, όπως του Τουρισμού, για την ευρύτερη νησιωτική περιοχή καλώντας τους τοπικούς φορείς σε ανοιχτό διάλογο και ανταλλαγή απόψεων για την επίλυση των προβλημάτων. Σήμερα εν τω μεταξύ ο πρωθυπουργός θα παραστεί στην εκδήλωση του EquiFund, η οποία θα πραγματοποιηθεί στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Ο κ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους των 9 fund managers που στηρίζονται στο πλαίσιο του EquiFund και νέους επιχειρηματίες που στηρίζονται στο πλαίσιο του JEREMIE και του EquiFund. Στη συνέχεια και συγκεκριμένα στις 6 το απόγευμα ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σε ανοιχτή συζήτηση στο πλαίσιο της εκδήλωσης, με θέμα: «Το όραμα της Ελλάδας για την Καινοτομία»- εκεί θα αναπτύξει το σχέδιο της κυβέρνησης για την στήριξη των νεοφυών επιχειρήσεων και την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα των νέων τεχνολογιών κα.

Το βλέμμα ωστόσο τόσο του Μεγάρου Μαξίμου όσο και του οικονομικού επιτελείου στοχεύει παράλληλα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και δη στην Ουάσιγκτον όπου μεταξύ 20-22 Απριλίου (από την Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή) θα γίνει η εαρινή σύνοδος του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Στο περιθώριο της Συνόδου θα τεθεί ουκ ολίγες φορές και στο Ουάσιγκτον-γκρουπ , το ελληνικό ζήτημα ενώ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει σημαντικές επαφές με όλους τους κορυφαίους των θεσμών. Όλες οι πληροφορίες λένε ότι το ΔΝΤ επιμένει σε μια ισχυρή παρέμβαση στο ελληνικό χρέος και ότι εκεί θα ανοίξει περαιτέρω τα χαρτιά του σχετικά με την συμμετοχή του ή όχι και με ποιους όρους στο ελληνικό πρόγραμμα. Την ίδια ώρα η Γερμανία φαίνεται ότι επιδιώκει μια πολιτικά ανεκτή λύση, όχι ένα νέο πρόγραμμα αλλά αυστηρούς όρους για την μεταμνημονιακή περίοδο μέσω και του εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου. Στην συνάντηση του κ. Τσακαλώτου με τον Όλαφ Σολτς φάνηκε σύμφωνα με γερμανικές εφημερίδες η “γραμμή” του Γερμανού υπουργού Οικονομικών για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και συζήτηση για το χρέος από το φετινό καλοκαίρι και μετά. Είναι λοιπόν αυτονόητη η σημασία της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ σε αυτήν την φάση στην Ουάσιγκτον, καθώς την επομένη, την Δευτέρα 23 Απρίλη η Eurostat θα δημοσιεύσει τα στοιχεία για το κλείσιμο των κρατών-μελών της Ευρώπης. Ευρωπαίοι αναλυτές δεν αποκλείουν την διάψευση των απαισιόδοξων προβλέψεων του ΔΝΤ, με το πρωτογενές πλεόνασμα να κινείται πάνω από το 3,5%.

Στο δε Μακεδονικό αίσθηση έχουν προκαλέσει οι προχθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ ο οποίος σχετικά με την θέση της Ελλάδας για ονομασία erga omnes , δηλαδή για όλες τις χρήσεις, υποστήριξε την θέση ότι η ονομασία θα πρέπει να έχει μόνο διεθνή χρήση, χωρίς αλλαγή του Συντάγματος.

«Είναι αλήθεια ότι τα περισσότερα ζητήματα έχουν επιλυθεί, κάτι που δικαιολογεί την πεποίθησή μου ότι υπάρχει πρόοδος. Ομως, θα θεωρηθεί ότι έχουν κλείσει όλα αυτά μόνο όταν υπάρξει τελική συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά ο Σκοπιανός πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι:

«Θα έλεγα ότι, μόνο τα ζητήματα που αφορούν το εύρος της χρήσης και το θέμα της ονομασίας για διεθνή χρήση, δεν έχουν επιλυθεί ακόμη. Είμαστε αρκετά κοντά στη λύση που θα επιβεβαιώνει τους όρους της ταυτότητας, εθνικότητας και γλώσσας».

«Μετά τις δηλώσεις Ζάεφ στο Πρακτορείο ΜΙΑ, ότι τα Σκόπια δεν συζητούν αλλαγή Συντάγματος ούτε όνομα για όλες τις χρήσεις, δηλαδή erga omnes, όλοι οι Έλληνες αναρωτιούνται: Τι διαπραγματεύεται επιτέλους η Κυβέρνηση Τσίπρα, Καμμένου, Κοτζιά; Περιμένουμε επιτέλους μια απάντηση» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Τομεάρχης Εξωτερικών, κ. Γ. Κουμουτσάκος για να λάβει σκληρή απάντηση από τον υπουργό Εξωτερικών.

“Είναι απορίας άξιον” τονίζει ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά ότι “μόλις πριν από δυο εβδομάδες ο τομεάρχης της ΝΔ, κ. Γ. Κουμουτσάκος, ενημερώθηκε επί σχεδόν τρεις ώρες από τον υπουργό Εξωτερικών για όλες τις εξελίξεις γύρω από το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, και τώρα διερωτάται δημοσίως, μέσω δελτίου Τύπου που εξέδωσε, τι περιλαμβάνουν οι διαπραγματεύσεις που κάνει η Αθήνα με τα Σκόπια; Κι’ αυτό ενώ ο ίδιος και το κόμμα του έχουν ενημερωθεί λεπτομερέστατα για τις ξεκάθαρες θέσεις που έχει η ελληνική κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση”.

“Εάν, βέβαια, η ΝΔ” υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση “θέλει να κάνει αντιπολίτευση για τα μάτια του κόσμου, χρησιμοποιώντας ως“επιχείρημά” της, τις δηλώσεις πρωθυπουργού άλλης χώρας -στην προκειμένη της ΠΓΔΜ- και όχι του Έλληνα πρωθυπουργού και του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, είναι δική της υπόθεση. Έτσι, όμως, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά το μέγεθος της ανευθυνότητάς της στον χειρισμό των εθνικών θεμάτων”

Send this to a friend