Αθήνα

17 oC

ελαφρές νεφώσεις

Οι παραφωνίες Ζάεφ «ζαλίζουν» την κυβέρνηση- Σε τι ελπίζει το Μέγαρο Μαξίμου για να περάσει τη συμφωνία των Πρεσπών

  • Ηχηρό μήνυμα Γεννηματά σε Τσίπρα για τη Μακεδονία
  • Κόντρα και για την συγκέντρωση Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη
  • Ηχηρό μήνυμα Γεννηματά σε Τσίπρα για τη Μακεδονία
  • Κόντρα και για την συγκέντρωση Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη
ΓΡΑΦΕΙ Ο Βαγγέλης Γιακουμής

Τη σημαία της εθνικής ενότητας υψώνει η Φώφη Γεννηματά, η οποία μετά τα τελευταία γεγονότα και τις σχετικές ανιστόρητες αναφορές του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ περί μακεδονικής γλώσσας και διδασκαλίας, στέλνει ηχηρό μήνυμα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα που είναι αλήθεια ότι μετά τις παραφωνίες Ζάεφ έχει έρθει σε πολύ δύσκολη θέση.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ καλεί τον Έλληνα πρωθυπουργό να μην παίζει στα «ζάρια» την τύχη της πατρίδας ενώ την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αντιδράσεις και οι αντιπαραθέσεις με την άποψη που διατύπωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης περί ανταλλαγής του Σκοπιανού με τις συντάξεις και την μη περικοπή τους. Η κα Γεννηματά, σε αυστηρό τόνο σημείωσε ότι «ο Πρωθυπουργός υπέγραψε μία συμφωνία, που βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα και αυτό αποτυπώνεται  καθημερινά. Ο επίδοξος  Πρωθυπουργός δεν δίστασε να διασύρει την εικόνα της χώρας διεθνώς, παίζοντας με το εθνικό θέμα. Θα μας βρουν απέναντι σε αυτόν τον κατήφορο. Ο ελληνικός λαός δε θα επιτρέψει ούτε στον έναν ούτε στον άλλον, να παίξουν στα ζάρια την τύχη της πατρίδας μας».

Ωστόσο στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατούν πλέον δεύτερες σκέψεις ύστερα από τη νέα στάση που κρατά το Ποτάμι σε ό, τι αφορά στην ψηφοφορία στη Βουλή, καθώς πολιτικά δεν μπορεί να σταθεί καμία συμφωνία και καμία κυβέρνηση αν δεν έχει την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 151 ψήφων.

Πως αλλάζουν οι αριθμοί στη βουλή και τι ρόλο θα παίξει το Ποτάμι

Όμως μετά τις νέες αποστάσεις που φαίνεται να λαμβάνουν μερικοί και όχι όλοι (ακόμη) βουλευτές του Ποταμιού, φαίνεται ότι ο αριθμός 151 δεν μπορεί να συγκεντρωθεί και έτσι παρά το ότι δεν υπάρχει πρόβλημα γιατί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη βουλή θα προσμετρηθεί επί των παρόντων βουλευτών, γίνονται παρασκηνιακές κινήσεις και συζητήσεις, έτσι ώστε να μην αναγκαστεί το Μέγαρο Μαξίμου να κάνει πίσω. Άλλωστε στη συγκεκριμένη συμφωνία έχουν πέσει «πάνω» της, για να προχωρήσει, πολλές διεθνείς δυνάμεις ισχυρές οικονομικά και πολιτικά που έχουν στρατηγικό στόχο στην περιοχή συνολικά των Βαλκανίων με ό, τι αυτό συνεπάγεται.

Έτσι από το επόμενο διάστημα όλο το βάρος της κυβέρνησης πέφτει στην εξεύρεση προθύμων βουλευτών που θα ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών, καθώς τυπικά μπορεί να περάσει και με λιγότερα από 151 «ναι», γιατί όπως είπαμε η ψηφοφορία θα γίνει επί των παρόντων, που σημαίνει πως μπορεί να απέχουν από την ψηφοφορία δύο κόμματα και η αναγκαία πλειοψηφία μπορεί να φτάσει τις 140 ψήφους, πολιτικά όμως είναι εξαιρετικά επικίνδυνο να σταθεί η κυβέρνηση και φυσικά η συμφωνία και επομένως κανείς πλέον δεν μπορεί τίποτα να αποκλείσει ακόμη και το πιο χειρότερο για το Μέγαρο Μαξίμου: Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, πριν καν φτάσει το θέμα ψηφοφορίας στη βουλή. Αυτό σημαίνει σε μια τέτοια περίπτωση ότι η κύρωση της συμφωνίας θα μετατεθεί για την επόμενη βουλή που αν κυβέρνηση είναι η ΝΔ, πραγματικά θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον για ν α δούμε αν αυτά που υποστηρίζει σήμερα για το ίδιο θέμα, θα τα πράξει και αύριο.

Κατά τα άλλα συνεχίζεται η κόντρα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση με τα κυβερνητικά στελέχη να θέλουν να εκθέσουν πολιτικά τον κ. Μητσοτάκη ο οποίος στρέφει τα βέλη του προς την υπόθεση Πετσίνη, ΔΕΠΑ και Κιτσάκο, κάνοντας ευθέως αναφορές για τεράστιο σκάνδαλο. Έτσι από το γραφείο του πρωθυπουργού αναφέρθηκε ότι «μετά τις χυδαιότητες που εκστόμισε ο κ. Μητσοτάκης περί συναλλαγής και ενώ αποφεύγει να πει ποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες συμμετείχαν σε αυτήν με τον Πρωθυπουργό, δεν τόλμησε να πάει στην προσύνοδο του ΕΛΚ που είναι σήμερα, με πρόσχημα το Συνέδριο της ΝΔ που είναι αύριο! Η αλήθεια είναι πως με την ακροδεξιά ρητορική επιβεβαιώνει αυτό που είναι γνωστό σε όλους. Ότι στα μάτια των Ευρωπαίων ηγετών, ακόμη και αυτών του ΕΛΚ, ο κ. Μητσοτάκης είναι πλήρως απαξιωμένος».

Στη Νέα Δημοκρατία σήκωσαν αμέσως το γάντι που τους πέταξε ο ΣΥΡΙΖΑ  και απάντησαν στο γραφείο του πρωθυπουργού: «Το κόμμα που ανέβηκε στην εξουσία με ύβρεις, συκοφαντίες, αντισυγκεντρώσεις και υποθάλποντας τη βία κατά των πολιτικών του αντιπάλων, έχει το θράσος να διαμαρτύρεται. Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει καμία σχέση με τις αντισυγκεντρώσεις της Θεσσαλονίκης. Η Νέα Δημοκρατία από αύριο θα βρίσκεται στο Συνέδριό της στην Αθήνα και μαζί της θα είναι και το Ε.Λ.Κ. Ο κ. Τσίπρας ας κάνει ό,τι θέλει, όπου θέλει. Του ευχόμαστε αυτή τη φορά να έχει γύρω του περισσότερους ακροατές παρά αστυνομικούς».

Παραλλήλως από κυβερνητικά στελέχη διευκρινίζεται σχετικά σε ότι έχει να κάνει σχέση με τους ΑΝΕΛ ότι η αποχώρησή τους όπως δηλώνει ο Πάνος Καμμένος από την κυβέρνηση λόγω του ότι διαφωνούν με την συμφωνία των Πρεσπών δεν θα συνοδευτεί με ψήφο δυσπιστίας και επομένως, «μία τέτοια εξέλιξη αντιμετωπίζεται με ανασχηματισμό και όχι με κάλπες». Όλα αυτά φυσικά για τους πιο απαισιόδοξους γιατί υπάρχουν και οι αισιόδοξοι της κυβέρνησης που υποστηρίζουν ότι όλα αυτά δεν είναι τίποτε άλλο παρά σενάρια και πως θα βρεθούν οι 151 βουλευτές που θα ψηφίσουν τη συμφωνία που μέχρι τότε θα έχουν αντιμετωπιστεί και όλες οι παραφωνίες Ζαεφ που μέχρι τότε ελπίζουν να μην επαναλάβει το ίδιο λάθος.

Send this to a friend