• Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου
  • 01:44

Αθήνα

19 oC

αραιές νεφώσεις

Οι παροχές, οι τροπολογίες, οι καταγγελίες Αυγενάκη για απόπειρα αλλοίωσης του αποτελέσματος των ευρωεκλογών και οι αντιδράσεις

Οσμή εκλογών στην ατμόσφαιρα

Ένα κλίμα περίεργο και άκρως προεκλογικό επικρατεί τις τελευταίες ώρες στη Βουλή, καθώς η αντιπολίτευση καταγγέλλει πλήθος τροπολογιών που έρχονται από την κυβέρνηση και βουλευτές της και προβλέπει διάφορες διευθετήσεις με οσμή εκλογών.

Ένα κλίμα περίεργο και άκρως προεκλογικό επικρατεί τις τελευταίες ώρες στη Βουλή, καθώς η αντιπολίτευση καταγγέλλει πλήθος τροπολογιών που έρχονται από την κυβέρνηση και βουλευτές της και προβλέπει διάφορες διευθετήσεις με οσμή εκλογών.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Μεταξύ των τροπολογιών αυτών συμπεριλαμβάνονται μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, διαγραφές προστίμων για αυθαίρετα, αποσπάσεις υπαλλήλων του Δημοσίου, επιδόματα για τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους κτλ., ενώ ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τις καθαρίστριες του Δημοσίου το πρωί κι ανακοίνωσε ο ίδιος αύξηση 10% στις αποδοχές τους.

Ανάμεσα στις τροπολογίες που έχουν κατατεθεί συμπεριλαμβάνονται αυτές για τις αποσπάσεις νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, για τον επαναπροσδιορισμό της μείωσης κατά τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ για φυσικά πρόσωπα που η περιουσία τους δεν υπερβαίνει τα 60.000 ευρώ, για την αμοιβή κατά την ιατρική εξειδίκευση όλων των γιατρών, για την παροχή επιδόματος ύψους 120 ευρώ στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, για την επιτάχυνση της έκδοσης οικοδομικών αδειών σε πυρόπληκτες περιοχές, για εξάμηνη παράταση κατάθεσης δικαιολογητικών στο κτηματολόγιο κτλ.

Ως αποτέλεσμα αυτών και με νωπή ακόμη την ψήφιση του πακέτου μέτρων της κυβέρνησης, τα οποία η αντιπολίτευση καταγγέλλει ως προεκλογικά, η φημολογία για το ενδεχόμενο εκλογών αμέσως μετά τις ευρωεκλογές εντείνεται. Ιδίως από την πλευρά της ΝΔ και παρά το γεγονός ότι στήριξε τα μέτρα για τη 13η σύνταξη, τη μείωση του ΦΠΑ κτλ., ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει διαρκώς ότι η κυβέρνηση καταφεύγει σε ψηφοθηρικές πρακτικές και πως τα μέτρα είναι επιδοματικού χαρακτήρα. Εμμένει δε στην επιθυμία του για μια «καθαρή κι ευρεία νίκη» της ΝΔ στις ευρωεκλογές, επισημαίνοντας με κάθε τρόπο και κάθε αφορμή ότι ο κ. Τσίπρας, ο οποίος μίλησε πρώτος για ψήφο εμπιστοσύνης από τους πολίτες, θα πρέπει να παραιτηθεί σε περίπτωση ήττας του ΣΥΡΙΖΑ και να προχωρήσει άμεσα στην προκήρυξη εθνικών εκλογών.

Την ίδια στιγμή, στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο επικεφαλής Μάριο Σεντένο απέφυγε να πάρει θέση για το πακέτο παροχών της κυβέρνησης, επισημαίνοντας απλώς στους δημοσιογράφους ότι «η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην ατζέντα». Πάντως, έστειλε μήνυμα - όπως και ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί - ότι θα πρέπει να τηρηθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα και μάλιστα όπως ακριβώς έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους, δηλαδή στο 3,5% έως το 2022. Αντιθέτως, περισσότερο ενθουσιώδης αποδείχθηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, ο οποίος μίλησε για «success story» της Ελλάδας.

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό από τις καταγγελίες Αυγενάκη

Ενδιαφέρον έχει, τέλος, πως ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης έβαλε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Σκάι ακόμη και την παράμετρο της απόπειρας νοθείας στις εκλογές, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. «Η ΝΔ, που εδώ και τρία χρόνια προεξοφλεί δήθεν κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες, έβγαλε σήμερα τον Γραμματέα της, τον κ. Αυγενάκη, να προλειάνει το έδαφος για την κατάρρευση της πολιτικής της απάτης. Όχι ότι δεν μας έχει συνηθίσει σε παραληρηματικές δηλώσεις. Αλλά σήμερα ξεπέρασε τον εαυτό του, μιλώντας για δήθεν κίνδυνο αλλοίωσης του εκλογικού αποτελέσματος. Πέραν του μείζονος θεσμικού ατοπήματος, ο κ. Αυγενάκης κατάφερε να γελοιοποιήσει τη ΝΔ αλλά και να αποκαλύψει το μεγάλο άγχος του αρχηγού της μπροστά στις κάλπες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κουμουνδούρου.

Από τη δική του πλευρά, ο κ. Αυγενάκης απάντησε με νέα του δήλωση, στην οποία εμμένει εμμέσως πλην σαφώς στην αρχική του τοποθέτηση: «Προειδοποιήσαμε εγκαίρως την Κυβέρνηση και προσωπικά τον κ. Χαρίτση να τηρήσει πιστά τους νόμους και την αδιάβλητη παράδοση της εκλογικής διαδικασίας στην χώρα μας και να μην υπάρχει οποιοδήποτε περιθώριο αμφισβήτησης πόσο μάλλον αλλοίωσης της ετυμηγορίας των Ελλήνων πολιτών. Οι εκλογές είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας και όχι ερωτηματολόγιο δημοσκόπησης όπως θέλει να τις βλέπει ο κ. Τσίπρας. Καλούμε όλους τους πολίτες και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας να είναι σε εγρήγορση προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή διεξαγωγή των εκλογών και η έκδοση των αποτελεσμάτων τους».

Τι είχε δηλώσει ο κ. Αυγενάκης στον Σκάι; «Υπάρχει ο φόβος και η αίσθηση -δεν νομίζω ότι θα γίνουν συντονισμένες ενέργειες από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, αλλά υπάρχει διάχυτη η πληροφόρηση– ότι κάποιοι είναι αποφασισμένοι, εάν τα καταφέρουν και εάν τους το επιτρέψουμε ακόμα και να αλλοιώσουν τα εκλογικά αποτελέσματα, δηλαδή την άποψη των Ελλήνων πολιτών. Τους λέμε, λοιπόν, ότι η Νέα Δημοκρατία θα είναι εκεί».

Send this to a friend