Αθήνα

29 oC

σποραδικές νεφώσεις

Οι τελευταίες πολιτικές επιλογές του Τσίπρα ευνοούν την Δημοκρατική Συμπαράταξη

Οι βασικές πολιτικές επιλογές του κύριου Τσίπρα, το τελευταίο κυρίως διάστημα, αναμένεται να ενισχύσουν την πολιτική δυναμική της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενώ ενδυναμώνουν τη ΝΔ.

Γράφει η Αλίκη Χατζή

Όλες οι έρευνες της κοινής γνώμης για τις οποίες έχουμε ενημερωθεί, δείχνουν ότι η ΔΗΣΥ έχει αποκτήσει ένα σαφές προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και στις κυβερνητικές της σχέσεις, «διαπλεκόμενες» ή μη, με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, όπου θεωρείται κατά πολύ καλύτερη από το κόμμα του κύριου Τσίπρα. Στις έρευνες αυτές, η ΝΔ θεωρείται σαφέστατα περισσότερο ικανή από τον ΣΥΡΙΖΑ σε ζητήματα που έχουν σχέση με την ανάπτυξη της οικονομίας και την προσέλκυση επενδύσεων.

Κατά πως προκύπτει, η ακατάσχετη φιλολαϊκή φλυαρία της κυβέρνησης, ξεγελά ολοένα λιγότερους, ενώ ανεβαίνει σημαντικά το ποσοστό των πολιτών που εκτιμούν πως η οικονομική πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ χαρακτηρίζεται από κοινωνική αγριότητα που ξεπερνά κατά πολύ αντιλαϊκές πολιτικές των προηγούμενων «μνημονιακών» κυβερνήσεων.

Για παράδειγμα, μεγάλη δυσαρέσκεια – έως οργή – προκαλεί πλέον η επιβολή ισοπεδωτικής φορολογίας. Ο ΦΠΑ 24% σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και στα τρόφιμα υποχρέωσε πολλούς να καταναλώνουν λιγότερο, σε ό,τι αφορά βασικά καταναλωτικά αγαθά και τρόφιμα, για να πληρώσουν περισσότερους φόρους κατανάλωσης και εισοδήματος. Το επιχείρημα ότι οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις ήταν το ίδιο ή και περισσότερο σκληρές με τους μη προνομιούχους συμπολίτες μας, το οποίο χρησιμοποιεί το Μαξίμου, δεν έχει πλέον πέραση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε στην εξουσία για να βάλει τέλος στη λιτότητα και στο δεύτερο πρόγραμμα-μνημόνιο και οδήγησε την χώρα σε ένα πολύ σκληρότερο τρίτο πρόγραμμα-μνημόνιο, σε περισσότερα μέτρα λιτότητας και σε παράταση της εφαρμογής των μνημονιακών μέτρων πέρα από τη λήξη του τρίτου προγράμματος-μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018, με αποτέλεσμα η διετία 2019-2020 να έχει μετατραπεί επί της ουσίας, σε διετία μνημονιακής λιτότητας.

Άλλωστε, τα επιπλέον μέτρα δεν μπορούν να συγκριθούν με τα αρχικά μέτρα των μνημονίων, γιατί εκείνη την περίοδο οι οικονομικές και κοινωνικές αντοχές των περισσότερων συμπολιτών μας ήταν πολύ μεγαλύτερες. Η επιβολή πρόσθετων, δύσκολων έως σκληρών μέτρων ύστερα από μία επταετία μνημονιακής ταλαιπωρίας είναι μια βαθιά αντιλαϊκή επιλογή, που έχει την υπογραφή Τσίπρα και ενισχύει το κοινωνικό προφίλ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Και στο θέμα της διαπλοκής ο κύριος Τσίπρας βοηθάει με τις εξόφθαλμες επιλογές του να βελτιωθεί η εικόνα της παράταξης της κυρίας Γεννηματά, ακόμη και σε ζητήματα όπου το κυβερνητικό παρελθόν του ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να ήταν καλύτερο.

Στην περίπτωση του ομίλου Μπόμπολα, ο πρωθυπουργός συνέχισε τους λεγόμενους φιλικούς διακανονισμούς που εξασφαλίζουν πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ στους λεγόμενους «εθνικούς εργολάβους» σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος και προστάτευσε πολιτικά τον κ. Λεωνίδα Μπόμπολα, επικεφαλής του μεγαλύτερου κατασκευαστικού ομίλου της χώρας, από το αίτημα των κυπριακών Αρχών να εκδοθεί στην Κύπρο για να δικαστεί για την καταβολή μιζών που του εξασφάλιζαν δημόσια έργα στον χώρο της επεξεργασίας απορριμμάτων.

Τώρα η κυβέρνηση Τσίπρα προσπαθεί να ολοκληρώσει το service στον όμιλο Μπόμπολα «κουρεύοντας» τις υποχρεώσεις του προς τις τράπεζες και όχι μόνο, προκειμένου να διευκολυνθεί η εξαγορά του συγκροτήματος του Έθνους και του ποσοστού του Mega που ανήκει σε αυτό, από τον άλλο πολιτικό συνεργάτη της κυβέρνησης, τον ρωσικής προέλευσης επιχειρηματία κ. Σαββίδη.

Πιο διαπλεκόμενος δεν μπορεί να γίνει ο κύριος Τσίπρας και οι καταγγελίες του για τη διαπλοκή του ΠΑΣΟΚ με τα συμφέροντα απλά αναδεικνύουν το ηθικό πλεονέκτημα που απέκτησε η ΔΗΣΥ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Μέσα από τη διαδικασία που περιγράψαμε σίγουρα διευκολύνεται η επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και γίνεται το τοπίο των ΜΜΕ πιο δύσκολο για την κυρία Γεννηματά και την παράταξη της. Είναι όμως τόσο χοντροκομμένες οι διαπλεκόμενες παρεμβάσεις του Μαξίμου, ώστε ενισχύεται η πολιτική δυναμική που ευνοεί την ΔΗΣΥ.