Αθήνα

18 oC

ελαφρές νεφώσεις

Οι τουρκικές προκλήσεις στο «μενού» της Συνόδου Κορυφής - Τι συζητήθηκε στο Κάιρο και τι θα πουν στην Αθήνα Μητσοτάκης-Τουσκ

Όχι μόνο το προσφυγικό και μεταναστευτικό, αλλά και η τουρκική προκλητικότητα θα συμπεριληφθούν στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη εβδομάδα (17-18/10).

Όχι μόνο το προσφυγικό και μεταναστευτικό, αλλά και η τουρκική προκλητικότητα θα συμπεριληφθούν στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη εβδομάδα (17-18/10).

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε από το Κάιρο, μετά το τέλος της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, ότι με πρωτοβουλία της Αθήνας τα όσα συμβαίνουν στην κυπριακή ΑΟΖ και οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας θα τεθούν επί τάπητος στις Βρυξέλλες, ενώ θα συζητηθούν σήμερα ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα.

Ειδικά πάντως για το το προσφυγικό/μεταναστευτικό, στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να τεθεί από τη Γερμανία κατόπιν συνεννόησης (σ.σ.: την περασμένη Παρασκευή στην Ελλάδα βρέθηκε ο αρμόδιος υπουργός, Χορστ Ζέεχοφερ, ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Μητσοτάκη) και να επιτευχθεί μια συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ σε ό,τι αφορά τόσο τη δίκαιη και αναλογική κατανομή των προσφύγων στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και την έκφραση αλληλεγγύης σε χώρες που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος της κρίσης. Με πρώτη ασφαλώς την Ελλάδα.

Ως προς τις σχέσεις με την Τουρκία, η συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής προκαλεί εύλογη ικανοποίηση στην ελληνική πλευρά, ενώ η καταδίκη των παράνομων ενεργειών της στην ΑΟΖ της Κύπρου εκφράστηκε από κοινού από τους ηγέτες Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου στην τριμερή του Καΐρου. Εστάλη ένα ξεκάθαρο μήνυμα αναφορικά με την υποχρέωση της Άγκυρας να σεβαστεί τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και τις αρχές της καλής γειτονίας, αλλά και να δοθεί λύση στο Κυπριακό στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και με την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής από το νησί.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να τονίσει μετά τις επαφές και την τριμερή ότι αποδεικνύεται πως «η Ελλάδα γίνεται ξανά πόλος σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή και ο ρόλος της αναβαθμίζεται».

Send this to a friend