Αθήνα

9 oC

ελαφρές νεφώσεις

Οι τρεις κινήσεις του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ 

Στις 7 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απο το βήμα της ΔΕΘ θα μιλήσει, αναλυτικά για το σχέδιο του, για ανάπτυξη του ΑΕΠ της χώρας στα επίπεδα του 4% ετησίως.

Στις 7 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απο το βήμα της ΔΕΘ θα μιλήσει, αναλυτικά για το σχέδιο του, για ανάπτυξη του ΑΕΠ της χώρας στα επίπεδα του 4% ετησίως.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Ανδρέας Κωνσταντάτος

Αυτό άλλωστε υποσχέθηκε. Ανάπτυξη, μείωση της σκληρής φορολογίας, επενδύσεις, αύξηση της απασχόλησης και ενίσχυση της ευημερίας των πολιτών, με οριστική έξοδο από τη λιτότητα που επιβάλουν τα υψηλά πλεονάσματα.

Για να επιτευχθούν όλα αυτά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα πρέπει πρώτα από όλα, να κλείσει πληγές του παρελθόντος και να διορθώσει λάθη που κρατούν τη χώρα σε χαμηλή πορεία και φρενάρουν την ανάπτυξη. Να βάλει... ταφόπλακα στις τεράστιες οικονομικές επιπτώσεις που είχε για τη χώρα η πολιτική Τσίπρα - Βαρουφάκη το καλοκαίρι του 2015 και να τραβήξει μια «κόκκινη γραμμή» με το παρελθόν, στέλνοντας στους εταίρους και τις αγορές το μήνυμα της επιστροφής στην κανονικότητα.

Κλείνουν «πληγές» του 2015

Για αυτό, λένε στελέχη της ΝΔ, πρώτο βήμα του, είναι να άρει τα capital controls που επέβαλε η προηγούμενη κυβέρνηση πριν από τέσσερα χρόνια.

Μέσα στο Σεπτέμβριο, όπως θα ανακοινώσει στη Θεσσαλονίκη , η κυβέρνηση σε συμφωνία με τους θεσμούς, θα προχωρήσει στην οριστική άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, αποτέλεσμα της λαθεμένης πολιτικής και αποτυχημένης διαπραγμάτευσης του κ Τσίπρα το 2015.

Ήδη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Στουρνάρας και ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών κ. Σταικούρας, έχουν θέσει υπόψη των θεσμών, τη σχετική νομοθετική πρόταση. Πρόκειται βεβαίως για μια κίνηση με έντονο συμβολισμό, καθώς ήδη μια σειρά κεφαλαιακών περιορισμών έχει αρθεί.
Η κυβέρνηση, όμως, όπως και η ΤτΕ εκτιμούν πως μια τέτοια ενέργεια, θα στείλει το μήνυμα της σταθερότητας, με στόχο την αναβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης. Μια αναβάθμιση που είναι αναγκαία για τη μείωση του κόστους δανεισμού, αλλά και για τη συμμετοχή της χώρας στο νέο κύμα ποσοτικής χαλάρωσης εκ μέρους της ΕΚΤ.

Έξω από το ΔΝΤ με ΝΔ

Σε ένα δεύτερο επίπεδο ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει από τη ΔΕΘ, την υποβολή επίσημου αιτήματος, για την αποπληρωμή του υψηλού κόστους δανείου, που απομένει προς το ΔΝΤ, του οποίου το επιτόκιο φτάνει και στο 5,13% σε μια στιγμή που η χώρα μας, μπορεί και δανείζεται στις αγορές πολύ φθηνότερα. Ήταν πρόθεση και της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά τελικά δεν κατόρθωσε να υποβάλει το επίσημο αίτημα, καθότι δεν είχε την εμπιστοσύνη και την έγκριση των εταίρων μας.

Με την κίνηση του αυτή, ο κ Μητσοτάκης στέλνει ένα μήνυμα και στο εσωτερικό, πως τελικά η κυβέρνηση της ΝΔ είναι εκείνη που αποδεσμεύει τη χώρα από το ΔΝΤ με την ρεαλιστική πολιτική της και όχι οι κραυγές των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόγχρονα ενισχύει τα επιχειρήματα της χώρας μας, για τον τρίτο και βασικότερο στόχο της επόμενης χρονιάς, που είναι η μείωση των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων.

Μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων

Η κυβέρνηση θα κινηθεί το επόμενο διάστημα στην επιτυχή ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης και όσων έχουν μείνει από την 3η, ώστε να χτίσει πλήρως, το θεσμικό πλαίσιο και τα επιχειρήματα της, προκειμένου από τους πρώτους μήνες του 2020 να ξεκινήσει ο διάλογος για τη μείωση των υψηλών πλεονασμάτων του 3,5% που αποτελούν σοβαρή τροχοπέδη στην ανάπτυξη της χώρας και στην επίτευξη ρυθμών αύξησης του ΑΕΠ στα επίπεδα του 4%.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως η υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων, τις οποίες ο κ Μητσοτάκης θα επαναλάβει στη ΔΕΘ, προϋποθέτει την μείωση των γιγαντιαίων πια - σε σχέση με το κόστος δανεισμού της χώρας- πρωτογενών πλεονασμάτων, που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση. Εκτιμούν πως το στόχος είναι εφικτός, για τα έτη 2021 και 2022, ώστε τα δισεκατομμύρια που θα αποδεσμευτούν, στους επόμενους προϋπολογισμούς, θα διοχετευτούν στη διαδικασία ανάπτυξης της χώρας, προκειμένου να μειωθεί δραστικά η ανεργία και να ενισχυθούν οι αποδοχές των εργαζομένων.

Πρόκειται για ένα τεράστιο σχέδιο, που έχει να κάνει με την οριστική έξοδο μας από τη μνημονιακή εποχή, με το τέλος της δεκαετούς λιτότητας και την επιστροφή μας στην κανονικότητα, γι αυτό, η κυβέρνηση προχωρά με γρήγορα μεν, αλλά καλά σχεδιασμένα βήματα, όπως τουλάχιστον δείχνει μέχρι τώρα.

Send this to a friend