• Παρασκευή, 20 Σεπτεμβρίου
  • 09:13

Αθήνα

22 oC

σποραδικές νεφώσεις

Οι τρεις πονοκέφαλοι για... τρία θέματα: Πώς κινείται η κυβέρνηση

Με τρεις πονοκεφάλους που αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, την αποφυγή των παγίδων στην συνταγματική αναθεώρηση αλλά και την υποψηφιότητα του Γ. Τσιρώνη κόντρα σε εκείνη του Νάσου Ηλιόπουλου κινείται η κυβέρνηση αυτήν την εβδομάδα.

Με τρεις πονοκεφάλους που αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, την αποφυγή των παγίδων στην συνταγματική αναθεώρηση αλλά και την υποψηφιότητα του Γ. Τσιρώνη κόντρα σε εκείνη του Νάσου Ηλιόπουλου κινείται η κυβέρνηση αυτήν την εβδομάδα.

ΓΡΑΦΕΙ Η Φώφη Γιωτάκη

Η χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τους αρμόδιους κυβερνητικούς και τους εκπροσώπους των τραπεζών εξελίχθηκε μεν σε ουσιαστική συζήτηση αλλά το πλαφόν της προστασίας για την πρώτη κατοικία μένει να καθοριστεί και να μετατραπεί σε νόμο μέσα στις επόμενες μέρες.

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν μετά την σύσκεψη ότι προχώρησαν οι συζητήσεις σε πολύ καλό κλίμα και έγινε σημαντική πρόοδος. Αλλά συμπλήρωναν επίσης ότι: “Εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα προχωρήσουν οι συζητήσεις ώστε να έχουμε την τελική συμφωνία επί της πρότασης για το διάδοχο σχήμα προστασίας για την α' κατοικία”. Σε κάθε περίπτωση το πολύπλοκο θέμα, την επίλυση του οποίου αναμένουν και οι θεσμοί πρέπει να ψηφιστεί μέσα στον Φλεβάρη, όπως και να προωθηθούν και άλλες εκκρεμότητες- προαπαιτούμενα επί της ουσίας της πρώτης φάσης της μεταμνημονιακής περιόδου.

Προφανής επιδίωξη της κυβέρνησης είναι μέχρι τον Μάρτη να έχει κλείσει ανοιχτά μέτωπα και να έχει δώσει λύση σε πολλά ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών καθώς και την στήριξη του εισοδήματος. Οι ευρωεκλογές τον Μάη αλλά και η πιθανότητα να στηθούν εθνικές κάλπες ή ταυτόχρονα ή και “ανά πάσα στιγμή” εφόσον ο κ. Τσίπρας το επιλέξει κρατούν σε εγρήγορση έτσι κι αλλιώς τα κυβερνητικά στελέχη, πολλά από τα οποία θα διεκδικήσουν την επανεκλογή τους στην βουλή.

Ο δεύτερος “πονοκέφαλος” δείχνει προς την Συνταγματική Αναθεώρηση μέσω της οποίας το κυβερνών κόμμα προσδοκά να αναδείξει τις διαφορές μεταξύ του προοδευτικού και του συντηρητικού πόλου και φυσικά να περάσει ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν την πολιτική του στόχευση για την προσέγγιση των κεντροαριστερών δυνάμεων. Οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι ένα από τα καυτά θέματα που απασχολεί το Μέγαρο Μαξίμου είναι η επιχείρηση απεμπλοκής της προεδρικής εκλογής από τι εθνικές κάλπες σε περίπτωση μη συμφωνίας της αναγκαίας πλειοψηφίας στην βουλή για την ανάδειξη συγκεκριμένου προσώπου στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Η “λογική” της Νέας Δημοκρατίας φαίνεται ότι κινείται με στόχο να αποκλείσει επαναληπτικές εκλογές με “αφορμή” την Προεδρική Εκλογή το 2020- κάτι που συζητείται έντονα μεταξύ βουλευτών από τα περισσότερα κόμματα. Να σημειωθεί πάντως ότι η Νέα Δημοκρατία δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της σχετικά με την Προεδρική Εκλογή, ενώ ο κ. Τσίπρας έχει μιλήσει δημοσίως με τα καλύτερα λόγια για τον νυν πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Ο τρίτος πονοκέφαλος βασίζεται στην αυτοδιοικητική εικόνα του κυβερνώντος κόμματος, λίγο πριν τις κάλπες. Το άνοιγμα σε όμορες δυνάμεις δεν έχει πετύχει ιδιαίτερα τους στόχους, ενώ η χθεσινοβραδινή απόφαση του Οικολόγου Γιάννη Τσιρώνη να κατέλθει στην Αθήνα επικεφαλής ξεχωριστού ψηφοδελτίου θεωρείται από πολλούς “χτύπημα” στην υοψηφιότητα του νυν υφυπουργού και προερχόμενου από τη Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσου Ηλιόπουλου. Το χαμηλό βαρομετρικό στις δημοσκοπήσεις για τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ σε συνδυασμό με την συμμετοχή στην μάχη ενός στελέχους από τους Οικολόγους-Πράσινους που κατέβηκαν μαζί στις προηγούμενες εκλογές, συνιστούν μια εξαιρετικά δύσκολη εξίωση- παρότι η απλή αναλογική ήταν γνωστό ότι θα ευνοούσε την κάθοδο πολλών συνδυασμών απ ότι στο παρελθόν. Εντούτοις η δημοσκοπική υπεροχή του Κώστα Μπακογιάννη αλλά και η ισχυρή υποψηφιότητα του Παύλου Γερουλάνου δημιουργούν εκ των πραγμάτων ένα δυνατό ανάχωμα στην υποψηφιότητα του ΣΥΡΙΖΑ- κάποιοι άλλωστε που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις στον Δήμο της Αθήνας προβλέπουν ότι η μεγάλη αγωνία των υποψηφίων από το δημοκρατικό τόξο εφεξής θα είναι να μην αγγίξει την προοπτική του δεύτερου γύρου ο υποψήφιος της Χρυσής Αυγής, που διατηρεί σημαντικές δυνάμεις στην πρωτεύουσα...

Send this to a friend