Αθήνα

6 oC

ελαφρές νεφώσεις

Οι τρεις στόχοι Τσίπρα και στο... βάθος εθνικές εκλογές: Νομοσχέδια, προοδευτικό μέτωπο, ευρωκάλπες -Πώς συνδέονται

Τρεις βασικούς στόχους θέτει για το επόμενο χρονικό διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας και οι οποίοι στο βάθος χρόνου θα καθορίσουν τις πολιτικές εξελίξεις και τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών.

Τρεις βασικούς στόχους θέτει για το επόμενο χρονικό διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας και οι οποίοι στο βάθος χρόνου θα καθορίσουν τις πολιτικές εξελίξεις και τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Ο πρώτος στόχος είναι η ολοκλήρωση των νομοθετικών εκκρεμοτήτων, με αρκετά νομοσχέδια να βρίσκονται στον προθάλαμο της Βουλής, αλλά δύο να είναι αυτά που «καίνε» το Μαξίμου: το πρώτο είναι το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας και το δεύτερο η ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις.

Ο δεύτερος στόχος είναι να στεφθεί με επιτυχία το άνοιγμα στην Κεντροαριστερά και να δημιουργηθεί το προοδευτικό μέτωπο που επιδιώκει ο πρωθυπουργός εν όψει των εκλογικών αναμετρήσεων που ακολουθούν. Οι πρώτες... «Γέφυρες» έχουν ήδη πέσει, άλλωστε, και στις 27 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί μια πανηγυρική εκδήλωση, κατά την οποία γνωστά πρόσωπα της Κεντροαριστεράς θ' ανακοινώσουν τη συμπόρευσή τους με τον ΣΥΡΙΖΑ. Το κρίσιμο ερώτημα, ωστόσο, παραμένει μέχρι ποίου σημείου μπορεί να διεμβολίσει ο ΣΥΡΙΖΑ το Κίνημα Αλλαγής και να παρουσιαστεί ως ο βασικός εκφραστής του κεντροαριστερού χώρου εν όψει των ευρωεκλογών, αλλά και της αναμέτρησης των βουλευτικών εκλογών - όποτε κι αν διεξαχθούν αυτές.

Ο τρίτος στόχος για τον κ. Τσίπρα είναι να πετύχει μια εκλογική επίδοση στις ευρωκάλπες, η οποία θα αποτρέψει την κριτική της ΝΔ περί απονομιμοποίησης της κυβέρνησης κι αντίστοιχα θα βοηθήσει τον πρωθυπουργό ν' αξιοποιήσει το επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο κράτησε τις δυνάμεις του, αλλ' επιπλέον ανοίγεται και σε διαφορετικά κοινά και μετακινείται διαρκώς προς το χώρο του μεταρρυθμιστικού κέντρου. Πρακτικά, δηλαδή, να επιτύχει το καλύτερο αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο, αν είναι δεύτερο κόμμα, συνίσταται στο υψηλότερο δυνατό ποσοστό και στη μικρότερη δυνατή διαφορά από τη ΝΔ.

Όπως έγραψε, άλλωστε, το TheCaller.gr, το κλίμα που κυριαρχεί τις τελευταίες εβδομάδες στο Μαξίμου και συνάδει με αυτούς τους στόχους είναι αυτό της εξάντλησης της τετραετίας. Ειδικά δε ως προς το στόχο των ευρωεκλογών, ένα καλό αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να του δώσει ώθηση για τις εθνικές εκλογές, εάν πράγματι διεξαχθούν το φθινόπωρο.

Αντίστροφα, δηλαδή, αυτό που επιδιώκει ο πρωθυπουργός είναι ν' αποφύγει ο ΣΥΡΙΖΑ μια βαριά ήττα στις ευρωκάλπες, η οποία θα μπορούσε να δώσει στη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη το επιχείρημα ότι έχουν χάσει πλέον ως κυβέρνηση τη νομιμοποίησή τους. Ακόμη και σ' ένα τέτοιο σενάριο, πάντως, δεδομένο πρέπει να θεωρείται ότι οι εκλογές θα γίνουν στα τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου - καθώς μεσολαβεί η θερινή περίοδος - και τίποτε δεν εμποδίζει τον κ. Τσίπρα ν' ανακοινώσει «πρόωρα» την ημερομηνία των εκλογών, ακόμη και μετά τις ευρωεκλογές, εγκαινιάζοντας έτσι μια μακρά προεκλογική περίοδο σχεδόν τεσσάρων μηνών. Το επιχείρημα, άλλωστε, σ' αυτή την περίπτωση είναι πως ήδη βρισκόμαστε σε μία μακρά προεκλογική περίοδο, συνεπώς ελάχιστα θα είναι πρακτικά αυτά που θ' αλλάξουν.

Send this to a friend