Αθήνα

11 oC

αίθριος καιρός

Οικονομία, επενδύσεις και... «Ελλάς-Γαλλία, συμμαχία» – Οι επαφές Μητσοτάκη στο Παρίσι και ο απολογισμός του Νταβός

Στην οικονομία στρέφεται και πάλι το ενδιαφέρον μετά την αναβάθμιση από τον οίκο Fitch, αλλά και την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι την Τετάρτη και τη συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν, την οποία δεν θα μονοπωλήσουν οι εξελίξεις με την Τουρκία.

Στην οικονομία στρέφεται και πάλι το ενδιαφέρον μετά την αναβάθμιση από τον οίκο Fitch, αλλά και την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι την Τετάρτη και τη συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν, την οποία δεν θα μονοπωλήσουν οι εξελίξεις με την Τουρκία.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Τουναντίον, η οικονομία κατέχει υψηλή θέση στην ατζέντα, αφού ούτως ή άλλως βασικό αντικείμενο της συζήτησης του πρωθυπουργού με τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μπρυνό Λεμέρ στο Νταβός τις προηγούμενες ημέρες ήταν το αίτημα της Αθήνας για τη μείωση του στόχου που αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Έχει δε εξαιρετικό ενδιαφέρον πως η Γαλλία εμφανίζεται σύμμαχος της Ελλάδας ως προς το συγκεκριμένο αίτημα, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις κι έχει οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε μια σημαντική πρόοδο που επιτρέπει την ικανοποίηση του αιτήματος της Αθήνας. Οι πρώτες συζητήσεις, άλλωστε, έγιναν ήδη από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Μακρόν στο Παρίσι τον Αύγουστο, ενώ η Γαλλία εμφανίζεται θετική και για το λεγόμενο «smoothing mechanism». Πρόκειται για το μηχανισμό που πρότεινε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στο Eurogroup της περασμένης εβδομάδας και ορίζει ότι θα υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς των υπερπλεονασμάτων από το ένα οικονομικό έτος στο επόμενο, ούτως ώστε να διευκολύνεται κατ' αυτόν τον τρόπο η κοινωνική πολιτική της κυβέρνησης και η διανομή κοινωνικού μερίσματος.

Κατά την παραμονή του στη γαλλική πρωτεύουσα, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει και ραντεβού για επενδύσεις. Συγκεκριμένα, έχει προγραμματιστεί ένα γεύμα με επιχειρηματίες και υποψήφιους επενδυτές στους τομείς της ενέργειας, του χρηματοπιστωτικού τομέα, του τουρισμού κτλ., ενώ θετικά είναι τα μηνύματα που έλαβε ο πρωθυπουργός από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός. Κατά τις συζητήσεις που είχε με πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες επιβεβαιώνεται για μία ακόμη φορά ότι η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό είναι αυτή μιας σύγχρονης χώρας, όπως λένε στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να βλέπουν την Ελλάδα διαφορετικά απ’ ό,τι με την προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς αξιολογούν θετικά τη μείωση φόρων, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την υλοποίηση συστηματικών μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει έτσι σε τομείς όπως η ψηφιακή αναβάθμιση, η πολιτιστική κληρονομία της Ελλάδας, η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η διαχείριση απορριμμάτων, η αγορά ακινήτων κτλ.

Send this to a friend