Αθήνα

 

19 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

moutsinas 1
Νίκος Μουτσινάς: Παραμένει στο νοσοκομείο ο παρουσιαστής – Τι συμβαίνει με την υγεία του

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονόμου: Ο κάθε πρωθυπουργός δεν μπορεί να γνωρίζει το χάος στο σταθμαρχείο της Λάρισας – Κοντά στο Πάσχα οι ανακοινώσεις για εκλογές

«Κανένα παιχνίδι δεν παίζουμε με τις λέξεις. Πρόκειται για προσπάθεια της αντιπολίτευσης και προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα να μετατρέψει τον πόνο σε θέαμα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στο Mega, το βράδυ της Δευτέρας 20/03.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «ποτέ δεν είπαμε ότι η τηλεδιοίκηση λειτουργεί σε όλο το μήκος της σιδηροδρομικής διαδρομής. Αυτό που είπαμε είναι ότι το σταθμαρχείο Λάρισας έχει τοπικό σύστημα τηλεδιοίκησης στο οποίο μπορεί να γίνει αυτόματη χάραξη».

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι ο σταθμάρχης Λάρισας μπορούσε να κάνει μέρος της τηλεδιοίκησης σε αυτόν τον πίνακα, να χαράξει αυτόματα την πορεία του τρένου, να το παρακολουθήσει για 5,5 χλμ ή για περίπου 12 λεπτά και να δει ότι είχε βάλει δύο τρένα στην ίδια γραμμή.

Είπε ότι αυτό είχε γίνει 3-4 φορές στην προηγούμενη βάρδια, ενώ για τον Αλέξη Τσίπρα ανέφερε πως «αντί να συνοδεύεται από έναν άνθρωπο που λείπει μια 12ετία από τον ΟΣΕ θα μπορούσε να πάει στο σταθμαρχείο να δει.

«Αφού έκανε τον κόπο και πήρε τις κάμερες παραμάσχαλα για να κάνει αυτό το σόου, θα μπορούσε να πάει και παραδίπλα. Ένα πράγμα είναι να αναδεικνύεται η πραγματικότητα και η αλήθεια και άλλο πράγμα να γίνεται χυδαία προπαγάνδα πάνω στον ανθρώπινο πόνο με ψέματα», σημείωσε.

Ερωτηθείς γιατί τότε παραιτήθηκε ο υπουργός και η κυβέρνηση ανέλαβε πολιτική ευθύνη, απάντησε «γιατί η τραγωδία έγινε με εμάς στο τιμόνι της χώρας».

Και πρόσθεσε:

«Δεν θα πούμε ότι όλα τα κάναμε τέλεια, ότι φταίνε μόνο οι προηγούμενοι, ότι οι παθογένειες δεν αφορούν και εμάς γιατί δεν τρέξαμε πιο γρήγορα και δεν τα βάλαμε με μία σειρά από συμπτώματα του βαθέως κράτους».

Είπε επίσης ότι είναι πολύ πιθανό αν η σύμβαση 717 είχε υλοποιηθεί πλήρως να μην είχαμε αυτή την εξέλιξη και πως αυτό θα αναδειχθεί από τις έρευνες και καθένας θα βγάλει τα συμπεράσματά του.

Σε ερώτηση αν υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη και υπουργοί που δεν βγήκαν μπροστά να υπερασπιστούν την κυβέρνηση, είπε:

«Η κυβέρνηση δουλεύει συνολικά και η ευθύνη είναι συλλογική για όλους και στις επιτυχίες και στις αναποδιές». Πρόσθεσε επ αυτού ότι ο πρωθυπουργός αξιολογεί την παρουσία και το έργο κάθε στελέχους και πως «όλη μας η ενέργεια είναι πώς θα αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της τραγωδίας για να μην μείνει καμία σκιά».

Μετά από σχετική ερώτηση είπε, επιπλέον, ότι ο πρωθυπουργός γνώριζε ότι υπήρχαν προβλήματα και αδυναμίες σε ένα μεγάλο κομμάτι του σιδηροδρομικού δικτύου και πως για να είναι ασφαλείς οι πολίτες, υπήρχαν ασφαλιστικές δικλείδες.

«Εκεί που δεν υπήρχε το σύστημα τηλεδιοίκησης, υπήρχαν ασφαλιστικές δικλείδες του ΟΣΕ, οι οποίες δεν ακολουθήθηκαν. Προφανώς ο πρωθυπουργός ήξερε ότι το έργο έχει μείνει πίσω και κάναμε ό,τι μπορούσαμε να επιταχύνουμε.

Ο πρωθυπουργός και κάθε πρωθυπουργός δεν μπορεί να γνωρίζει ότι αυτός που ήταν βάρδια έφυγε και το χάος στο σταθμαρχείο της Λάρισας», συμπλήρωσε, ενώ απαντώντας σε παρεμφερή ερώτηση επανέλαβε ότι «στα κομμάτια της διαδρομής που δεν υπάρχει σύστημα τηλεδιοίκησης, δεν είναι όλα στην τύχη και στο έλεος του Θεού, αλλά υπάρχουν δικλείδες ασφαλείας που δεν τηρήθηκαν».

Σε ερώτηση ποιος ευθύνεται για το τραγικό δυστύχημα, απάντησε πως είναι συνδυασμός παραγόντων και αλληλουχία τραγικών ανθρώπινων σφαλμάτων που αναδείχθηκαν και θα συνεχίσουν να αναδεικνύονται.

Είπε, επιπλέον, ότι υπάρχουν συγκεκριμένες προσωπικές ευθύνες που έχουν αναδειχθεί και από τη δικαστική έρευνα, θέματα που αφορούν στην καθυστέρηση της υλοποίησης του δικτύου, θέματα οργάνωσης και στον τρόπο συμπεριφοράς των εργαζομένων στον ΟΣΕ.

«Ο δικός μας ρόλος είναι να μη μείνουμε στην απόδοση των ευθυνών, να προσωποποιηθούν, να έχουν μια δίκαιη δίκη και να θεραπεύσουμε τις αιτίες που οδήγησαν στην τραγωδία», ανέφερε.

Σε ερώτηση αν οι απώλειες των 57 ανθρώπων είναι θυσία ή ευκαιρία απάντησε:

«Ο θάνατος των 57 ανθρώπων είναι τραγωδία, είναι σοκ που ποτέ κανείς μας δεν θα ξεπεράσει. Μας υπαγορεύει το χρέος να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην το ξαναζήσουμε. Ένα από τα πρώτα που πρέπει να κάνουμε είναι να μην πάρουμε μοιρογνωμόνιο, να ζυγίζουμε την κάθε λέξη κυριολεκτικά.

Μεγαλύτερη σημασία από τις λέξεις έχει το νόημα. Ο χαμός αυτών των ανθρώπων ήταν ισχυρό σοκ. Μας βαραίνει όλους η ευθύνη να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να μην ξαναγίνει».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι τα αίτια που οδήγησαν στην τραγωδία δεν γεννήθηκαν χθες. Και υπογράμμισε:

«Είναι η Ελλάδα που αλλάζει απέναντι σε νησίδες αντίδρασης που αντιστέκονται. Αυτή η μάχη είναι κατεξοχήν πολιτική. Ποιος μπορεί να οδηγήσει στον εκσυγχρονισμό του Κράτους απέναντι σε αυτές τις νησίδες που αντιστέκονται; Να καταθέσει καθένας τη στάση που τήρησε όταν έμπαιναν αυτά τα ζητήματα».

Σχετικά με δημοσίευμα των New York Times περί παρακολούθησης της συμβόλου κας Σίφορντ μέσω του emvolio.gr με παράνομο λογισμικό, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως δεν γνωρίζει κάτι και πως «κατηγορηματικά έχω πει πως ο,τιδήποτε συνδέεται με παράνομα λογισμικά δεν έχει σχέση με επίσημη αρχή».

Για το χρόνο των εκλογών δήλωσε:

«Νομίζω ότι ο πρωθυπουργός πολύ σύντομα θα αποσαφηνίσει τις προθέσεις του. Οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη. Δεν νομίζω ότι θα ξεφύγει από αυτό το χρονοδιάγραμμα.

Εδώ που φτάσαμε το σημαντικό δεν είναι οι ημερομηνίες, αλλά να αναδειχθούν τα διλήμματα, τα διακυβεύματα. Κοντά στο Πάσχα θα γίνουν οι ανακοινώσεις».
Ροή Ειδήσεων

takis copy 7

31/05/2023 | 00:30

«Ψεύτη, τιποτένιε!»: Ο κακός χαμός (και πάλι) με τον Καραγκούνια στο Survivor

31/05/2023 | 00:18

Νέα ένταση μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας: «Αδικαιολόγητα επιθετικός» ελιγμός κινεζικού μαχητικού κοντά σε αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος

31/05/2023 | 00:12

O καιρός της Τρίτης
astrology zodiac signs st

31/05/2023 | 00:10

Τα ζώδια της Τρίτης

31/05/2023 | 00:06

Θεόδωρος Δηλιγιάννης: Διετέλεσε πέντε φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας, δολοφονήθηκε από έναν χαρτοπαίκτη!

31/05/2023 | 00:03

31η Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

30/05/2023 | 23:57

Όλυμπος: Τραυματίστηκε περιπατητής, επιχείρηση της Πυροσβεστικής για τη διάσωσή του

30/05/2023 | 23:43

N. Mηταράκης: Προς τιμήν του, ο κ. Ανδρουλάκης δεν μίλησε στη Χίο για τις δομές σε αντίθεση με τους υποψήφιους βουλευτές του

30/05/2023 | 23:24

Νίκος Ανδρουλάκης από τη Χίο: «Φορολογική δικαιοσύνη προς όφελος της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων»

30/05/2023 | 23:14

Βούλα: Συνελήφθη 31χρονος για διακίνηση ναρκωτικών, βρέθηκαν όπλα στο σπίτι του

30/05/2023 | 23:01

«Κανείς δεν ξέρει πόσων χρόνων είναι η Ελένη Φιλίνη»

30/05/2023 | 22:53

Άκης Σκέρτσος για συνέντευξη Αλέξη Τσίπρα: «Επιμένει στα ίδια ψέμματα»
clipboard02

30/05/2023 | 22:43

«Είναι βασανισμός»: Σάλος μετά την καταγγελία ότι εστιατόριο στην Κάρπαθο τηγάνιζε ζωντανά ψάρια σε καυτό λάδι

30/05/2023 | 22:35

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: «Συμφωνεί ο κ. Μητσοτάκης ότι οι καθηγητές είναι “αθάρματα και μαφιόζοι” όπως λέει ο μετακλητός του;»

30/05/2023 | 22:28

Εξιχνιάστηκε η δολοφονία στο Γκάζι: Ο δράστης κρυβόταν σε Μοναστήρι!
230530094612
Χρονοπούλου: «Έκανα σαρδάμ για την αύξηση των φόρων – Να μειώσουμε ήθελα να πω»
5902515
Ράνια Θρασιά: «Έχω ψηφίσει ΠΑΣΟΚ… Στα μάτια του Τσίπρα είδα την αλήθεια» – Η αποκάλυψη για την σχέση της
230530085206
Παραιτήθηκε υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Φθιώτιδα – «Όταν σε φτύνουν δεν βρέχει», είχε γράψει
temponeras
Τεμπονέρας: Την ώρα που ο Μητσοτάκης πανηγύριζε για τις εκλογικές του επιδόσεις στο Πέραμα, άλλος ένας εργάτης έχανε τη ζωή του
screenshot 11
Μητσοτάκης από Σητεία: Οι πολίτες μας στήριξαν όπως στηρίξαμε κι εμείς την κοινωνία στις μεγάλες κρίσεις που αντιμετωπίσαμε
androulakis67
Ανδρουλάκης για Τράπεζα Θεμάτων: Το επιτελικό κράτος αποδείχθηκε για άλλη μια φορά επιτελικό χάος