• Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου
  • 21:44

Αθήνα

6 oC

ελαφρές νεφώσεις

Όλα έτοιμα για την ψήφο των αποδήμων – Το «ναι» ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ εξασφαλίζει ιστορική πλειοψηφία για την έγκριση του νομοσχεδίου

Νόμος του κράτους με μια ιστορική πλειοψηφία θα είναι – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – από την ερχόμενη Τετάρτη η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού.

Νόμος του κράτους με μια ιστορική πλειοψηφία θα είναι – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – από την ερχόμενη Τετάρτη η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Όπως φάνηκε από την επεξεργασία του νομοσχεδίου στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή την περασμένη εβδομάδα, όλοι οι βουλευτές του Κοινοβουλίου πλην αυτών του Μέρα25 του Γιάνη Βαρουφάκη - δηλαδή 291 στο σύνολο - θα πουν «ναι».

Οι επιφυλάξεις του ΚΚΕ φαίνεται έτσι ότι κάμφθηκαν και ούτως ή άλλως με τις ψήφους αυτές θα συγκεντρωνόταν ο απαραίτητος από το Σύνταγμα αριθμός των 200 βουλευτών δίχως καν τη σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και οι αντιρρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο, φαίνεται ότι κάμπτονται με τις τελευταίες αλλαγές που έφερε στο νομοσχέδιο ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος. Επιπλέον, όλα δείχνουν ότι έπαιξε ρόλο στην τελική απόφαση της Κουμουνδούρου και το ενδεχόμενο της πολιτικής απομόνωσης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του πραγματικού κόστους που θα μπορούσε να έχει στην επόμενη κιόλας εκλογική αναμέτρηση για τον ΣΥΡΙΖΑ στο σώμα των Ελλήνων του εξωτερικού μια τέτοια απόφαση.

Έτσι, ήδη στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή τάχθηκαν θετικά επί της αρχής του νομοσχεδίου ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση και εάν η σύνθεση αυτή επαναληφθεί στην Ολομέλεια της Βουλής, τότε θα έχουν ψηφίσει θετικά 291 βουλευτές.

Οι δύο αλλαγές που έφερε την τελευταία στιγμή ο κ. Θεοδωρικάκος αφορούν στην υποχρέωση των κομμάτων να τοποθετήσουν δεσμευτικά τον έναν από τους τρεις συνολικά υποψηφίους τους που προέρχονται από την ομογένεια στις τρεις πρώτες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας τους. Επί του ψηφοδελτίου αυτού θα ψηφίζουν οι απόδημοι, ενώ η συγκεκριμένη τροποποίηση ικανοποιεί ευθέως αίτημα που είχε τεθεί από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά στη συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής, στην οποία θα συμμετέχουν ο εκάστοτε υπουργός Εσωτερικών και εκπρόσωποι όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, αλλά και του Συνηγόρου του Πολίτη και η οποία θα εξετάζει ενστάσεις επί απορριπτικών αποφάσεων (π.χ. για την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους). Εμμέσως πλην σαφώς και αυτή η αλλαγή απαντά στο ερώτημα που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ για το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Σύμφωνα πάντως με τον υπουργό Εσωτερικών, οι απόδημοι που θα έχουν δικαίωμα ψήφου με τις διατάξεις του νομοσχεδίου θα είναι τελικώς 340.000, ενώ συνολικά ενεργό ΑΦΜ έχουν περίπου 407.000 Έλληνες του εξωτερικού. Σ' αυτούς θα πρέπει να προστεθούν οι λεγόμενοι νέοι του brain drain που έφυγαν από την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια για να σπουδάσουν ή για να εργαστούν και οι οποίοι θα μπορούν επίσης να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους, αρκεί οι γονείς τους είναι φορολογικά ενεργοί.

Send this to a friend