Αθήνα

20 oC

ελαφρές νεφώσεις

Hottest

Ενημέρωση σε…fast-forward!

Survivor: Έφυγε ο Αλέξης Παππάς και ξεκίνησαν τα πανηγύρια – Στεναχωρήθηκε ο Τριαντάφυλλος! (vid)

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ – ΥΠΟ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ “ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ” ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΨΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΣΤΗ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΣΗ -ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ Η ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ “ΑΞΟΝΑΣ” ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΟΨΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΣΤΗΝ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ Ο ΡΟΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΛΛΗΜΑ ΤΟΥ ΜΕ […]

ΟΛΑ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΠΟΙΟΙ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΚΛΟΓΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΒΑΣΗ -ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ Η ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ “ΑΞΟΝΑΣ” ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΚΟΨΕΙ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΣΤΗΝ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ

Ο ΡΟΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΛΛΗΜΑ ΤΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Θα είναι το 10 το καλό ή θα είναι ο μοιραίος αριθμός; Η αγωνία στων στελεχών του ΠΑΣΟΚ κινείται γύρω από αυτό το ερώτημα δύο εικοσιτετράωρα πριν ξεκινήσει το κρίσιμο 10ο συνέδριο του κόμματος.

Στο τριήμερο συνέδριο θα κριθούν όλα όσα έχουν να κάνουν με την εκλογική διαδικασία. Παρά τα όσα έχουν συμφωνηθεί το προηγούμενο διάστημα φαίνεται οτι υπάρχει μεγάλη κινητικότητα η οποία θα εκφραστεί με προτάσεις για αλλαγή του τρόπου εκλογής της ηγεσίας.

Η εκλογή προέδρου από την βάση αποτέλεσε μια ριζοσπαστική εξέλιξη στην ελληνική πολιτική ζωή και αποτέλεσε μάλιστα μια διαδικασία την οποία μιμήθηκαν και άλλα κόμματα.

Ωστόσο, φαίνεται οτι πολλά στελέχη κινούνται αυτή τη στιγμή σε αντίθετη κατεύθυνση και θα επιδιώξουν στη διάρκεια του συνεδρίου να ζητήσουν από το σώμα των συνέδρων την κατάργηση της εκλογής από τη βάση. Γι΄αυτό και την εβδομάδα που πέρασε οι ενδιαφερόμενοι για την προεδρία σάρωναν τους καταλόγους των συνέδρων προκειμένου να χαρτογραφήσουν πολιτικά το συνεδριακό σώμα. Δεν έλειψαν μάλιστα και καταγγελίες για μαγειρέματα μέσω ακυρώσεων εκλογής συνέδρων κτλπ. Την καταγγελία έκανε μέσω των social media ο Παντελής Καμάς (στέλεχος που στηρίζει την Φώφη Γεννηματά) φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τον γραμματέα του κόμματος Νίκο Ανδρουλάκη.

Το έδαφος για ένα συνέδριο όπου δεν θα κυλήσει ομαλά (όπως θεωρούσαν βέβαιο στο στρατόπεδο της Φώφης Γεννηματά) προετοίμασαν με παρεμβάσεις τους οι κ.κ Φλωρίδης, Καρτάλης, Αλευράς, Μπίστης, Δερβένη, Καψής κ.α. Είτε θέτοντας ζητήματα εκλογικής διαδικασίας, συλλογικής ηγεσίας ή και νέου πολιτικού φορέα, έκαναν αισθητή την παρουσία τους, δείχνοντας οτι η εκλογή της Φώφης Γεννηματά (που θεωρείται φαβορί) δεν θα είναι απλή διαδικασία. Φαίνεται μάλιστα οτι αυτές οι κινήσεις έχουν την στήριξη και του Βαγγέλη Βενιζέλου.

Οι υποψήφιοι

Μέχρι στιγμής, όλα δείχνουν ότι οι υποψήφιοι διάδοχοι του Ευάγγελου Βενιζέλου, θα είναι τρεις: Ο Α. Λοβέρδος, η ΦΓεννηματά (η οποία είναι και το φαβορί στην περίπτωση της εκλογής από την βάση) και ο Ο. Κωνσταντινόπουλος. Την υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ έχει ανακοινώσει από τους πρώτους και ο συγγραφέας Θ. Χειμωνάς.  Αν και με πολλές συμπάθειες στο κόσμο του ΠΑΣΟΚ είναι άγνωστο ωστόσο αν θα καταφέρει να συγκεντρώσει τις απαραίτητες υπογραφές που απαιτούνται ώστε να είναι υποψήφιος. Τα ερωτηματικά προκύπτουν για την τελική στάση του Ν.Ανδρουλάκη, του Κ. Σκανδαλίδη αλλά και το κατά πόσο μπορεί να προκύψει μια ομογενοποίηση του βενιζελικού – εκσυγχρονιστικού στρατοπέδου γύρω από ένα άλλο πρόσωπο (Γ. Φλωρίδης;).

Έρχεται η νέα “Τριανδρία”;

Τις τελευταίες ώρες φαίνεται οτι κερδίζει έδαφος η λύση μια νέας τριανδρίας που θα μπορέσει να κόψει τον δρόμο στην Φ. Γεννηματά. Φαίνεται λοιπόν οτι είναι προς τελική διαμόρφωση ένας πολιτικός “άξονας” από τους Κ. Σκανδαλίδη – Α. Λοβέρδο – Ν. Ανδρουλάκη.  Το σενάριο το οποίο διακινείται φέρει τα τρία στελέχη να τριχοτομούν την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ: μεταβατικός πρόεδρος ο Κ. Σκανδαλίδης, αντιπρόεδρος (ή γραμματέας) ο Νίκος Ανδρουλάκης και πρόεδρος της Κ.Ο ο Α. Λοβέρδος. Στο συγκεκριμένο σενάριο προβλέπεται και μια επιθετική στρατηγική από την πρώτη μέρα του συνεδρίου όπου θα ζητηθεί από τους συνέδρους η κατάργηση της εκλογής από τη βάση αλλά και να εκλεγούν και τα υπόλοιπα κομματικά όργανα άμεσα (από αυτό το συνέδριο δηλαδή). 

Όλα αυτά αποτελούν φυσικά σχέδια επί χάρτου καθώς η ιστορία των συνεδρίων του ΠΑΣΟΚ έχει δείξει πόσες ανατροπές μπορούν να γίνουν μέσα σε λίγες μόνο ώρες. Ερωτηματικό αποτελεί η στάση της Φ. Γεννηματά αν την πρώτη μέρα του συνεδρίου “ξεκινήσουν τα όργανα” με προτάσεις για κατάργηση της εκλογής προέδρου από τη βάση αλλά και εκλογής κομματικών οργάνων από το παρόν συνέδριο. Η κ. Γεννηματά έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους οτι δεν θα δεχτεί τέτοιες αλλαγές στο παρά πέντε αλλά και οτι θεωρεί αιτία πόλεμου τέτοιες κινήσεις που θα αλλάξουν την προσυμφωνημένη συνεδριακή ατζέντα. Δεν έχει αποκλείσει μάλιστα ακόμα και το σενάριο της αποχώρησης… Ερωτηματικό αποτελεί και η στάση του Ο. Κωνσταντινόπουλου στην περίπτωση που τεθεί θέμα αλλαγής εκλογικής διαδικασίας μια και ο ίδιος φέρεται να στηρίζει την εκλογή προέδρου από τη βάση όπως όμως και την μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ. Όλοι βέβαια αναρωτιούνται για το τι θα πράξει και ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Β. Βενιζέλος ο οποίος εστίασε τον ενδιαφέρον του (“εκβιάζοντας” κατά κάποιους) στο να οριοθετεί την ατζέντα των υποψηφίων και να μην ξεφεύγει σε σενάρια που αφορούσαν και το Γ. Παπανδρέου. Όπως αναφέρουν πληροφορίες εξοργιζόταν (ήπιος χαρακτηρισμός) κάθε φορά που υποψήφιος άφηνε να εννοηθεί οτι θα επιχειρηθεί ενοποίηση του χώρου, μιλώντας με όρους παράταξης.

thumbnail

Ποιος στηρίζει ποιον (και ποια)

Σύμφωνα με πληροφοριές την υποψηφιότητα Λοβέρδου στηρίζουν οι βουλευτές Δημήτρης Κωνσταντόπουλος και Γιώργος Αρβανιτίδης, οι πρώην βουλευτές Πυθαγόρας Βαρδίκος, Χρήστος Σμυρλής, Τάκης Ντουσκας και Γιώργος Λιάνης. Επίσης τα στελέχη Ζέφη Δημαδάμα και Νίκος Τσολακίδης. Στο επιτελείο της Φώφης Γεννηματά ηγούνται τα ιστορικά στέλεχη του ΠΑΣΟΚ Κώστας Γείτονας, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και Θανάσης Τσούρας. Επίσης την στηρίζουν οι Μανώλης Οθωνας, Εύη Χριστοφιλοπούλου, Γιάννης Δατσέρης, Πάρις Κουκουλόπουλος, Τόνια Αντωνίου. Επίσης δυο πρώην γραμματείς Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Κώστας Πανταζής και Παντελής Καμάς αλλά και ο νυν Παύλος Χρηστίδης. Τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο στηρίζου οι Μιχάλης Κατρίνης, Εύα Καϊλή, Αντώνης Σαουλίδης, Δημήτρης Σαλτούρος, Θωμάς Παπαλιάγκας κ.α.

Ποιος μπορεί να οριστεί υποψήφιος

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ξεκινήσουν την Παρασκευή, στον Πανελλήνιο, με ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου. Το Σάββατο το βράδυ θα μιλήσουν οι υποψήφιοι πρόεδροι. Υποψήφιοι θα οριστούν αυτοί που θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν  τις υπογραφές του 10% των πιστοποιημένων συνέδρων. Μιας και  οι πιστοποιημένοι σύνεδροι δεν θα είναι πάνω από 2.500 αναμένεται  ο αριθμός των απαιτούμενων υπογραφών να είναι μέχρι 250. Δεν αναμένεται να υπάρξει πολιτική απόφαση η οποία να επιτρέψει σε όλους να είναι υποψήφιοι.

 

 

Τσίπρας: «Οι πολίτες στερούνται ακόμη ένα Πάσχα εξαιτίας της ανικανότητας και ανεμελιάς του κ. Μητσοτάκη»
Μήνας «απελευθέρωσης» ο Μάιος – Ο οδικός χάρτης για την άρση των περιορισμών
Μητσοτάκης: Δεν θα αργήσει η συνάντηση με Ερντογάν- Άψογος ο Δένδιας στην Τουρκία (ΒΙΝΤΕΟ)
Μητσοτάκης: Πέντε φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για εργαζόμενους – επιχειρήσεις
Επιστολή Γεννηματά σε Μητσοτάκη και αρχηγούς κομμάτων για ψήφιση Νέου Κλιματικού Νόμου με ευρεία αποδοχή
Κεραμέως: Ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα τα σχολεία τον Σεπτέμβριο- Πρόθεση για επιλογή τρόπου εξετάσεων στα ΑΕΙ