Αθήνα

 

25 oC

αίθριος καιρός

Hottest

Ενημέρωση σε... fast-forward!

mavromati1204
Ηλιάνα Μαυρομάτη: Πέθανε ο αδερφός της από πνευμονία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολική ρήξη κυβέρνησης με ΔΝΤ- Ποιές είναι οι επόμενες κινήσεις του Τσίπρα

[adsense]

Μια ημέρα μετά τις αποκαλύψεις, που έφερε στη δημοσιότητα ο ιστότοπος Wikileaks για τις συνομιλίες Τόμσεν και Βελκουλέσκου για την Ελλάδα και στο Μέγαρο Μαξίμου είναι σαφές πως επιχειρούν να “σηκώσουν” το θέμα, κάνοντας λόγο για ευθεία παρέμβαση στο κλείσιμο της αξιολόγησης, ενώ παράλληλα αναζητούν συμμάχους στην Ευρώπη έναντι του… κακού ΔΝΤ.

Μετά τη σύσκεψη του Σαββάτου στο Μαξίμου, την επιστολή του Πρωθυπουργού στην Κριστίν Λαγκάρντ και τα τηλεφωνήματα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον πρόεδρο της Βουλής και στους πολιτικούς αρχηγούς, ο ερωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δ. Παπαδημούλης έστειλε επιστολή στον Μάρτιν Σουλτς και στον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι, στην οποία σημειώνει ότι χρειάζεται από την πλευρά των Ευρωπαίων «ενιαία και σαφής στάση απέναντι σε κινήσεις που υπομονομεύουν τις προσπάθειές μας για εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος» και ότι «είναι εξόχως σημαντικό το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει την στάση του και να διευκρινίσει εάν και σε ποιο βαθμό οι αποκαλύψεις εκφράζουν την πολιτική και τις προθέσεις του Ταμείου».

«Χείρα βοηθείας» από Σούλτς και Ευρωβουλή ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης!

Eιδικότερα, την ανάγκη ενιαίας και σαφούς στάσης απέναντι σε κινήσεις που υπονομεύουν τις προσπάθειές για εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος, τονίζει ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, σε επιστολή που απέστειλε, μετά από σχετική συνεννόηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τους προέδρους όλων των πολιτικών ομάδων (πλην της Μαρίν Λεπέν) καθώς και στον επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος (FAWG) Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι. Η επιστολή κοινοποιείται επίσης σε όλα τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων (ΕCON), καθώς και σε όλα τα μέλη της σχετικής Ομάδας Εργασίας (FAWG) που έχει συγκροτήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο του προγράμματος της Ελλάδας.

Ο κ. Παπαδημούλης επισημαίνει ότι οι πρόσφατες αποκαλύψεις των wikileaks σχετικά με το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας και την πρόθεση του ΔΝΤ για άσκηση ισχυρών πιέσεων προς την Ελλάδα, τα κράτη-μέλη και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, γεννούν βαθύτατη ανησυχία, καθώς «θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική και πολιτική σταθερότητα, σε μια περίοδο που η Ευρώπη αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις, όπως η οικονομική και προσφυγική κρίση, ζητήματα ασφαλείας, το βρετανικό δημοψήφισμα» και επισημαίνει ότι είναι «σημαντικό το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει τη στάση του και να διευκρινίσει εάν και σε ποιο βαθμό οι αποκαλύψεις εκφράζουν την πολιτική και τις προθέσεις του Ταμείου».

Επίσης ζητά τη συμβολή των παραληπτών για τη γρήγορη και επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, τονίζοντας ότι «η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα δώσει κίνητρα και ανάσα στην ελληνική οικονομία και θα δημιουργήσει νέες προοπτικές για την ελληνική κοινωνία».

Tο πλήρες κείμενο της επιστολής:

«Αξιότιμε Πρόεδρε Μάρτιν Σουλτς,

Αξιότιμε κε Γκουαλτιερι και Πρόεδροι πολιτικών ομάδων

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις των wikileaks σχετικά με το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας και την πρόθεση του ΔΝΤ για άσκηση ισχυρών πιέσεων προς την Ελλάδα, τα κράτη-μέλη και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, μας γεννούν βαθύτατη ανησυχία.

Χρειάζεται από την πλευράς μας μια ενιαία και σαφή στάση απέναντι σε κινήσεις που υπονομεύουν τις προσπάθειές μας για εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος. Χρειάζεται γρήγορη και αποτελεσματική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του οικονομικού προγράμματος, όπως συμφωνήθηκε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαϊκών θεσμών στην τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group την 1η Απριλίου. Προς αυτή την κατεύθυνση, η συμβολή σας είναι απαραίτητη.

Είναι εξόχως σημαντικό το ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει την στάση του και να διευκρινίσει εάν και σε ποιο βαθμό οι αποκαλύψεις εκφράζουν την πολιτική και τις προθέσεις του Ταμείου. Είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικό ότι συγκεκριμένοι κύκλοι επιθυμούν την καθυστέρηση της αξιολόγησης για να προκληθεί οικονομική αστάθεια στην Ελλάδα και σχεδιάζουν την δημιουργία πιστωτικού γεγονότος για να πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση, τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τα κράτη-μέλη να υποχωρήσουν από τις θέσεις τους. Τέτοιες προσπάθειες θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική και πολιτική σταθερότητα, σε μια περίοδο που η Ευρώπη αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις, όπως η οικονομική και προσφυγική κρίση, ζητήματα ασφαλείας, το βρετανικό δημοψήφισμα.

Η Ελλάδα έχει τηρήσει και εφαρμόσει την συμφωνία του Ιουλίου, προχωρώντας σε πολλές και καθοριστικές μεταρρυθμίσεις, συμμετέχοντας στις συνομιλίες και δείχνοντας πάντοτε καλή πίστη. Περιμένουμε την ίδια στάση από όλα τα συμβαλλόμενα μέρη. Τώρα είναι η στιγμή να εντείνουμε τις προσπάθειες για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης, όχι να βάζουμε τεχνητά εμπόδια.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα δώσει κίνητρα και ανάσα στην ελληνική οικονομία και θα δημιουργήσει νέες προοπτικές για την ελληνική κοινωνία.

Με εκτίμηση,

Δημήτρης Παπαδημούλης

Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Επικεφαλής Αντιπροσωπείας ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

[adsense]

Μαξίμου: “Να πάρει θέση η Λαγκάρντ”

Είναι χαρακτηριστικό πως στο Μαξίμου σημειώνουν ότι:

Θα επιμείνουν στο ότι το Ταμείο πρέπει να πάρει επίσημα διά της κ. Λαγκάρντ θέση και ότι μέχρι στιγμής «δεν αξιοποιεί την ευκαιρία να διαψεύσει ότι η στρατηγική του είναι η πρόκληση συνθηκών πιστωτικής ασφυξίας στην Ελλάδα».

Θα επιμείνουν ακόμη ότι υπάρχει θέμα με τον επικεφαλής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ταμείου Πολ Τόμσεν. Άλλωστε η αντίδραση του Πρωθυπουργού μόλις έγινε γνωστή η συνομιλία Τομσεν – Βελκουλέσκου «δεν θα αφήσουμε τον Τόμσεν να διαλύσει την Ευρώπη», είναι ενδεικτική της στάσης του Μαξίμου απέναντι στον ισχυρό άνδρα του Ταμείου στην Ευρώπη.

“Απαιτείται ενιαία στάση του ευρωπαϊκού σκέλους των Θεσμών στις απαιτήσεις του ΔΝΤ”

Σε ένα tweet του ιστότοπου Wikileaks το Σάββατο στις 15:29, αφού δηλαδή είχε δημοσιοποιηθεί η επίμαχη συνομιλία, στο οποίο αναγράφεται χαρακτηριστικά: «Εμπιστευτικά αρχεία δείχνουν το IMF είναι σε πόλεμο με τη Μέρκελ για την Ελλάδα».

Όπως λένε αυτή ακριβώς είναι η διάσταση του θέματος, στην οποία θα εστιάσει κα θα επιμείνει η Αθήνα: στο ότι απαιτείται μια ενιαία στάση του ευρωπαϊκού σκέλους των Θεσμών και της Ελλάδας απέναντι στις απαιτήσεις του ΔΝΤ οι οποίες «παραβιάζουν τη συμφωνία της 13ης του περασμένου Ιουλίου».

Στόχος ήταν και παραμένει εντός του Απριλίου να κλείσει, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και με τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ  η αξιολόγηση και να αρχίσει η συζήτηση για την απομείωση του χρέους της χώρας. Κι αυτό διότι αναγνωρίζουν ότι την αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα δεν επιθυμούν οι Ευρωπαίοι και κυρίως ο Β. Σόιμπλε.

Ροή Ειδήσεων

zodia 2 696x341 1

14/04/2024 | 10:30

Τα ζώδια της εβδομάδας (14/04-20/04): Δόξα, χρήματα και νέες ευκαιρίες – Προβλέψεις για επαγγελματικά, οικονομικά και σχέσεις

14/04/2024 | 10:20

Φορολογικές δηλώσεις: Ανοίγει η πλατφόρμα το τελευταίο 10ήμερο του Απριλίου – Οι δύο βασικές καινοτομίες

14/04/2024 | 10:10

Κουτσούμπας για ευρωεκλογές: Η ΝΔ με την αντιλαϊκή πολιτική της να πάρει ένα δυνατό μήνυμα στις κάλπες

14/04/2024 | 10:00

ΔΕΗ: Μία επιχειρηματική ιστορία ανάκαμψης – Κέρδη, αύξηση επενδύσεων, μείωση χρέους και εκπομπών CO2 στην τετραετία 2019-2023

14/04/2024 | 09:50

Ιδιαίτερα θετικά τα πρώτα μηνύματα για τον τουρισμό της Αθήνας

14/04/2024 | 09:40

Αλεξοπούλου: Νέος ΚΟΚ – Οι ποινές θα αφορούν τον οδηγό και όχι το όχημα

14/04/2024 | 09:30

Ο εξερευνητής και κλιματικός επιστήμονας του National Geographic Dr. Tom Matthews

14/04/2024 | 09:20

Επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σήμερα

14/04/2024 | 09:10

Τι είναι το πυραυλικό σύστημα Iron Dome του Ισραήλ και πώς λειτουργεί;
maximou3 1

14/04/2024 | 09:00

Έκτακτο ΚΥΣΕΑ στις 18:00 για τις ανησυχητικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή – Επιστρέφει από ΗΠΑ ο Δένδιας

14/04/2024 | 08:45

Επίθεση Ιράν στο Ισραήλ: Η περιοχή και ο κόσμος δεν αντέχουν άλλο πόλεμο, δήλωσε ο Γκουτέρες

14/04/2024 | 08:40

Αυτές είναι οι κυριότερες αντιδράσεις για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ
ap24105000067015

14/04/2024 | 08:30

Επίθεση Ιράν σε Ισραήλ: Συνεδριάζει εκτάκτως την Κυριακή το Σ.Α. του ΟΗΕ

14/04/2024 | 08:20

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 14 Απριλίου

14/04/2024 | 08:15

Έλενα Μπουζάλα: “Δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι είναι τόσο σεξιστικό να ασχοληθείς με το αθλητικό ρεπορτάζ”
5820387 scaled 2
Βαρουφάκης: Το Grexit είχε συζητηθεί μέσα στο Eurogroup, αλλά οι ανακοινώσεις συγκάλυπταν την πραγματικότητα
stefanos kasselakis 4
Σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον ο Στέφανος Κασσελάκης από 14 έως 16 Απριλίου
6148410 scaled 1
Σ.Βούλτεψη: «Οι μετανάστες θα βοηθήσουν στο brain gain» – Οι πολιτικές που θα λύσουν το πρόβλημα του δημογραφικού
6184704 scaled 1
Γεραπετρίτης: Θέλω να αφήσω μια παρακαταθήκη ήσυχης γειτονιάς
androulakis larissa
Ανδρουλάκης: ”Η χώρα χρειάζεται ισχυρή και σοβαρή αντιπολίτευση”
varoufakis 2
ΜέΡΑ25: Η Γερμανία απαγορεύει στον Γιάνη Βαρουφάκη την είσοδο και κάθε πολιτική δραστηριότητα στη χώρα