• Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου
  • 20:34

Αθήνα

15 oC

ελαφρές νεφώσεις

Ομφαλοσκόπηση στον ΣΥΡΙΖΑ - Τι είπε ο Τσίπρας για την ανασυγκρότηση του κόμματος

Τον τρόπο με τον οποίο θα πορευτεί στην επόμενη μέρα των εκλογών αναζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Η πολύωρη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής δεν κατέληξε σε συμπεράσματα, αφού εκφράστηκαν δύο διαφορετικές απόψεις.

Τον τρόπο με τον οποίο θα πορευτεί στην επόμενη μέρα των εκλογών αναζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Η πολύωρη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής δεν κατέληξε σε συμπεράσματα, αφού εκφράστηκαν δύο διαφορετικές απόψεις.

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αιμίλιος Περδικάρης

Η πρώτη, είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κάνει άνοιγμα σε νέο κόσμο και συγκεκριμένα στον προοδευτικό χώρο, «σημαδεύοντας» το Κίνημα Αλλαγής. Η δεύτερη είναι ότι πρέπει να πορευτεί αυτόνομα, αδιαφορώντας για πολιτικές συμμαχίες, αλλά δίνοντας βάση κυρίως στις κοινωνικές συμμαχίες και τις λοιπές ευρείες συναινέσεις που θα διαμορφωθούν.

Όλα δείχνουν ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το Σεπτέμβριο, σε νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και σε κάθε περίπτωση πριν από το συνέδριο, το οποίο τοποθετείται χρονικά στα τέλη του έτους. Αύριο, εξάλλου, αναμένεται να συνεδριάσει το συντονιστικό όργανο της Προοδευτικής Συμμαχίας και την Τρίτη να γίνει η πρώτη συνεδρίαση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η βούληση του Αλέξη Τσίπρα, πάντως, σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις είναι να προχωρήσει κανονικά με την Προοδευτική Συμμαχία. Επιδιώκει το μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κόμμα με πλατιά λαϊκή βάση, θέτοντας ως φιλόδοξο στόχο να εγγράψει 140.000 νέα μέλη έως το συνέδριο. Όπως είπε χαρακτηριστικά από το βήμα του συνεδρίου της Κεντρικής Επιτροπής, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την ανάγκη μιας de facto επανίδρυσής του, ενώ κάλεσε παράλληλα τα στελέχη του να μη φοβηθούν την αλλαγή.

Κυρίως φρόντισε έτσι να… ξορκίσει την «πασοκοποίηση» του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα γίνει ΠΑΣΟΚ, διότι σήμερα ούτε το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να είναι ΠΑΣΟΚ». Πάντως, ο κ. Τσίπρας απέφυγε την αυτοκριτική για το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά τόνισε με σαφή στόχευση προς τη Χαριλάου Τρικούπη ότι η στρατηγική ήττα που επιδίωκαν για τον ΣΥΡΙΖΑ στελέχη του ΚινΑλ «αποδείχθηκε όνειρο θερινής νυκτός».

Send this to a friend